Povijest pilane “LT40”: Nadogradnje sustava tračnih pila i vodilica

The LT40 Sawmill History: Blades and Blade Guide System Upgrades

 

Vjerovalo se da je pilanska industrija u Poljskoj kasnih 80-ih bila staromodna i neučinkovita, oslanjajući se uglavnom na pilane jarmače. Za piljenje trupaca koristili su debele i široke listove pila, što je predstavljalo značajno ograničenje pri proizvodnjii drvne građe. Proboj je uslijedio početkom 90-ih, zajedno s lansiranjem pilana Wood-Mizer “LT40”, koje su običnim korisnicima omogućile jednostavno, učinkovito i mobilno pretvaranje trupaca u piljenu građu. Revolucionaran je bio ne samo stroj već i tanka i uska pilanska tračna pila. dizajnirana za povećanu učinkovitost piljenja uz smanjenje otpada.

 

 

Inovativni Wood-Mizer uski listovi tračnih pila

Uz prvu pilanu Wood-Mizer “LT40”. u Poljskoj početkom 90-ih, tračne pila su također napravile popriličnu senzaciju u pilanskoj industriji, s obzirom na njihovu povećanu izdržljivost, učinkovitost i preciznost piljenja. Tračne pile Wood-Mizera, izrađene su od tanke i uske čelične trake, a nudile su se u samo jednom profilu – slično suvremenom profilu 10/30, izrađene s ravnim pzuhom paralelnim sa stražnjom stranom tračne pile i s relativno niskim zubom. . Njihova učinkovitost nadmašila je konvencionalne debele pile koje su se koristile tada u popularnim pilanama jarmačama. „Čim smo počeli piliti na mjestu kupca, cijelo je susjedstvo dolazilo samo da vidi kako će nova pilana LT40 podnijeti masivne hrastove trupce“, sjeća se Dariusz Kujawa, menadžer odjela za korisničku podršku s dugogodišnjim vremenskim iskustvo. „Ljudi nisu vjerovali da bi postolje pilane mogao podnijeti težinu trupca širine 90 cm, a da će ga tanka tračna pila prerezati brzo i precizno.”

 

 

Pilana “LT40” opremljena uskotračnim listovima pila, omogućila je operateru proizvodnju puno više drvne građe, nego što su kupci očekivali. U starim pilanama jarmačama pretvaranje trupaca u drvnu građu bilo je daleko od preciznosti i učinkovitosti – „ubacili ste trupce u stroj i imali ste sreće da izvučete nešto drvne građe, a ostalo je otpad.” Wood-Mizerove tračne pile omogućile su pilanarima precizno piljenje uz uštedu materijala. Operater je mogao procijeniti kvalitetu drveta nakon prvog reza, okrenuti trupac na drugu stranu i otpiliti drugu piljenicu. Omogućilo je operateru da odmah kontrolira kvalitetu drva, dok donosi dobre odluke o korištenju određenog trupca na najbolji način. Osim toga, pilana Wood-Mizer “LT40” s uskim tračmim pilama trošila je manje benzina ili električne energije, štedeći vlasnikov novac i minimizirajući onečišćenje okoliša.

Svaki novi vlasnik pilane, koji je preuzimao svoju “LT40” iz tvornice, također je dobio svu potrebnu opremu za održavanje tračnih pila te dvodnevnu obuku o rukovanju pilanom, naoštravanju tračne pile i razmetanju zuba. Tada su tračne pile zahtijevale od korisnika dobro znanje i vještine, kako bi mogao učinkovito piliti razne vrste drva. U ponudi je bio samo jedan profil oštrica, pa je operater morao naučiti kako oblikovati pazuho i pravilno razmetniti zube, prema pojedinoj vrsti drva.

 

 

Danas operateri na pilanama imaju pristup CBN tehnologiji, koja uključuje bruseve dizajnirane za oštrenje samo jednog profila zuba. Korištenjem specifičnog CBN brusa koji odgovara profilu tralne pile, operater može brzo naoštriti otupljenu pileu i izbjeći greške. Ranije, da bi ponovno izoštrio tračnu pilu, operater je prije svega morao oblikovati konvencionalni brus tako da odgovara profilu oštrice. „Kada je operater htio posjeći topolu, morao je kako treba naoštriti tračnu špilu; morao je napraviti dublje pazuho i viši zub. Morao je oblikovati konvencionalni brus posebnim alatom za obradu. Kod hrasta je proces bio potpuno drugačiji, pa je oštrica morala biti naoštrena s plitkim pazuhom i nižim zubom”, objašnjava Robert Fret, iskusni radnik Službe za korisnike. „Tada je oštrenje tračne pile bio zanat.”

 

 

Sljedećih godina, kao odgovor na zahtjeve tržišta i rastuću svijest pilanara, u ponudu se dodavalo sve više različitih profila zubi tračnih pila. Uključuju profile za rezanje specifičnog tvrdog drveta, mekog drveta, egzotičnog drveta, smrznutog drveta itd. Tu je i popularni profil 10/30 (lansiran 1996. godine), karakterističan po pazuhu bez dna i višem zubu. Godine 2000. oprema za održavanje oštrica proširena je CBN brusevima kako bi se tračne pile brzo i učinkovito izoštrile.

Počeci proizvodnje originalnih Wood-Mizerovuh tralnih pila u tvornici u Kołu sežu u 90-te godine, kada su čeličnoj traci iz SAD-a isječeni zubi, zavarena i nabrušena u gotov proizvod. Ovih dana Wood-Mizer opskrbljuje pilansku industriju širokim rasponom pilanskih listova tranih pila proizvedenih od vrhunskog europskog čelika uz korištenje alata visoke tehnologije. Originalni Wood-Mizerov list tralne pile isporučuje se kupcu nakon što prođe gotovo 100 različitih testova kontrole kvalitete u proizvodnji.

 

 

Vrlo učinkovit mehanizam za vođenje lista tračne pile

Gornji dio moderne pilane “LT40” zadržao je mnoga originalna rješenja, npr. jednostruki jarbol s dva šine, karakteristične zaobljene strane poklopca tračne pile i sustav vodilice lista tračne pile. „Ovaj je sustav prošao tek nekoliko manjih nadogradnji tijekom godina, kao što je već bio lansiran s prvom pilanom LT40“, objašnjava Dariusz Kujawa. Međutim, neke su nadogradnje morale biti uvedene u sustav vodilice tračne pile zbog promjene sigurnosnih propisa ili radi bolje ergonomije.

Sustav vodilice lista tračne pile je mehanizam koji se sastoji od pomične poluge za vođenje lista tračne pile, valjaka, i sustava zatezanja i čišćenja. Kao opcija, može se opremiti skidačem kore, kako bi se produžio vijek trajanja oštrine tračne pile. Sustav vodilice tračne pile odgovoran je za stabilnost lista tračne pile koja ispiljuje trupac.

 

 

Prve pilane “LT40” koje su u Poljsku došle iz SAD-a bile su dizajnirane s kraćom vodilicom lista tračćne pile, koja je morala biti modificirana u sljedećim godinama zbog europskih zahtjeva za certificiranje. Međutim, glavni dizajn i metode podešavanja sustava ostali su nepromijenjeni dugi niz godina. Trenutno su pilane “LT40” opremljene električno upravljanom vodilicom lista tračne pile (12V DC), montiranom na četiri valjka (2 gornja s zupčanicima i dva donja pasivna valjka). Uz praktično upravljanje sa središnje ploče, operater može pažljivo provjeriti koliko je poluga ispružena, prilagođavajući je promjeru trupca.

 

 

Mehanizam za čišćenje lista tračna pile u prvim pilanama “LT40” bio je jednostavan i koristio je gravitaciju. Iz posude postavljene na jarbol, voda je tekla dolje na tračnu pilu. „U starim danima ulogu slavine igrao je jednostavan mehanizam koji je presavio crijevo i blokirao protok vode kada je dovod trebao biti isključen. Bilo je to pametno rješenje”, sjeća se Dariusz Kujawa. Danas se pilana “LT40” može opremiti ili standardnim mehanizmom za čišćenje tračnih pila s elektro ventilom ili opcijskim “LubeMizer” mehanizmom (uveden oko 2003.). Električni ventil automatski uključuje protok vode kada je uključena tračna pila u rad, što pomaže u uštedi vode. LubeMizer je učinkovit mehanizam koji dozira protok vode pod pritiskom kroz mlaznice postavljene iznad i ispod oštrice.”2LubeMizer” može raditi u dva načina – konstantan i pulsirajući dotok, čisti i hladi oštricu s jedne ili dvije strane; osobito koristan u piljenju tvrdog drva. Općenito, mehanizam za čišćenje lista tračne pile igra bitnu ulogu u čišćenju, hlađenju oštrice, smanjenju trenja i uklanjanju organskih tvari (smole ili soka) s površine lista tračne pile.

 

Saznajte više o prijenosnoj pilani Wood-Mizera - LT40:

***

 

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!