Povijest pilane “LT40”: Nadogradnje glavnog motora

The LT40 Sawmill History: Engine Upgrades

Glavni motor pilane jedna je od najkritičnijih komponenti, koja stvara snagu potrebnu za učinkovito piljenje trupaca. Motori ugrađeni u prve pilane “LT40” početkom 1990-ih bili su ekonomični i relativno jaki. Ipak, što je najvažnije, savršeno su odgovarale laganoj i kompaktnoj konstrukciji prijenosne pilane.

Tipična pilanska tvrtka iz kasnih 1980-ih radila je na teškoj i zastarjeloj stacionarnoj pilani. koja nije imala nikakve veze s učinkovitom proizvodnjom drva. Stara tehnologija stvarala je visoke ekonomske troškove i negativno utjecala na prirodni okoliš. Glavni motori koji su se tada koristili trošili su puno energije, a njihov rad se trošio i na proizvodnju drvne sječke i piljevine. Ovi motori su uglavnom bili električni, predimenzionirani, s karakterističnim rebrima za hlađenje, zbog čega su djelovali moćno, ali zapravo su imali relativno malu snagu u odnosu na svoje impresivne veličine.

Ogromna promjena došla je s pojavom motora ugrađenih u pilanu “LT40”. Unatoč svojoj maloj veličini, proizvodili su dovoljno energije, nisu trošili mnogo goriva i bili su jednostavni za rukovanje. S odgovarajućim glavnim motorom, koji proizvodi dovoljno konjskih snaga, tanki, uski list tračne pile koja pili trupac. mogao bi lako napraviti daske sa savršeno ravnom površinom.

 

 

Motori s izgaranjem u pilanama “LT40”

Prve pilane “LT40” koje su stigle u Poljsku 1990-ih bile su opremljene benzinskim motorima koje je isporučio američki “ONAN”. Bio je to 2-cilindrični boxer motor s velikim zamašnjakom od lijevanog željeza, koji je generirao 24 KS. Rečeno je da je motor čvrst i pouzdan - bio je jednostavne konstrukcije i dobro je radio u svim vremenskim uvjetima.

Godine 1992. Wood-Mizer je predstavio prvi dizelski motor tvrtke “ACME Motori”. Ovaj talijanski motor generirao je 20 KS; međutim, nije dobio veliko odobravanje korisnika zbog čestih kvarova, „Motori tvrtke ACME Motori možda su izgledali lijepo i bili su kompaktni, ali nisu se dobro pokazali u pilanama. Dizajnirani su uglavnom za građevinske strojeve, kao što su električni generatori ili strojevi za žbukanje, gdje su radili stabilno i kontinuirano. U pilani je taj motor dobro radio pri malom broju okretaja, ali kad se list tračne pile uključio i motor počeo raditi pod opterećenjem, izgubio je ujednačen i stabilan ritam rada,” objašnjava Robert Fret, iskusni stručnjak za korisničku službu.

Raspon motora s unutarnjim izgaranjem proširio se 1996. uvođenjem talijanskog dizelskog motora Lombardini, dostupnog u dvije verzije - 30 i 40 KS. Ovaj je motor zahtijevao više pažnje i brige tijekom rada i nije se dopao kupcima. Njegova glavna slabost bilo je često pregrijavanje glave i neispravan sustav ubrizgavanja goriva.

Godine 2000. Wood-Mizer pilane dobile su japanske dizelske motore od “Kubote”, brzo stekavši popularnost među korisnicima. Ovi su motori bili jednostavne konstrukcije, pouzdani i radili su besprijekorno u gotovo svim klimatskim uvjetima. Bregasto vratilo je izgrađeno na zupčanicima i nije zahtijevalo servisiranje. „Kada smo predstavili Kubota motore, svi problemi s motorom su nestali. U proteklih 20 godina mogu se sjetiti samo dva velika kvara ovih motora prijavljenih našem odjelu,” kaže Dariusz Kujawa, voditelj službe za korisnike koji je u Wood-Mizeru od ranih 1990-ih.

Zbog ograničenja prema visokim standardima emisije, motori “Kubota” D33 i D42 više nisu u EU. Ipak, još uvijek se prodaju u Aziji i Africi.

Posljednjih nekoliko godina dominantni glavni motor u pilani LT40 isporučuje “Kohler”, proizvođač dokazanih i pouzdanih benzinskih motora.

 

 

Elektromotori u pilanama LT40

Prvi elektromotori u pilanu “LT40” za europsko tržište stigli su 1991. godine. Američki “Baldor” (11 kW) motori s klasičnim startnim mehanizmom imali su reputaciju izdržljivih i pouzdanih jedinica, relativno jakih u usporedbi s njihovom malom veličinom. „Prvi električni motori iz Baldora ostavili su dojam na naše kupce. Bili su lagani i kompaktni, s glatkim glavnim blokom bez ikakvih rebra. Ljudi nisu mogli vjerovati da tako mali motor može generirati toliku snagu,” prisjeća se Robert Fret.

Pilana “LT40” iz ranih 1990-ih s 3-faznim elektromotorom bila je spojena s 12V DC instalacijom za mehanizam za uvlačenje glave pile i funkcije hidrauličkog ležaja. U praksi je to značilo da, iako je pilana bila opremljena AC glavnim motorom, trebala je i bateriju od 12 V i alternator za njeno punjenje. „To je izazvalo mnogo kontroverzi među našim kupcima jer nisu mogli sasvim razumjeti zašto je pilani s glavnim električnim motorom potreban dodatni alternator,” kaže Robert Fret.

Tih je dana temeljna nosiva ploča za glavni motor bila univerzalna, što je vlasniku omogućilo da po potrebi promijeni glavni motor s benzinskog na električni. Služba za korisnike često je to radila umjesto korisnika. Cijela operacija zamjene glavnog motora trajala je samo 2 sata.

Potpuni prijelaz na napajanje izmjeničnom strujom u LT40 dogodio se 1998. godine i predstavljao je vrlo značajnu tehničku nadogradnju pilane. Ova izmjena omogućila je jedinstvenu električnu instalaciju od 380 V bez alternatora i baterije. Nova instalacija poboljšala je i proširila rad funkcije hidraulike postolja. U izmjeničnim izvedbama pilane “LT40” nije bilo potrebno podmazivati konektore u bubanjskim prekidačima, što je bio uvjet u izmjeničnim izmjeničnim izvedbama - bila je to učinkovita izmjena sa stajališta rukovatelja.

 

 

Kome treba benzinski motor, a kome električni?

Osnovna inženjerska postavka očeva pilane “LT40”, Dona Laskowskog i Dana Tekulvea, bila je stvoriti lagan i kompaktan stroj koji bi omogućio piljenje trupaca na bilo kojem mjestu, tako da je ideja o korištenju motora s izgaranjem bila itekako opravdana. Dodatno, zemljopisne udaljenosti u SAD-u su veće nego u Europi, gustoća naseljenosti u gradovima i selima je drugačija, a cijene benzina su uvijek razumnije.

Međutim, situacija u nekim europskim zemljama (npr. Poljska) bila je drugačija. Korisnici pilana često su radili u blizini kućanstava gdje su lako mogli produžiti električne kablove. Elektromotor Baldor bio je poznat po jednostavnoj konstrukciji i minimalnom održavanju, za razliku od benzinskog motora koji je zahtijevao sezonsku promjenu ulja i filtera. Mnogi su se kupci odlučili na kupnju mobilne pilane “LT40” s elektromotorom imajući na umu da kabal za napajanje uvijek moraju nositi kamo god idu sa svojom pilanom.

 

 

Danas

Pilana Wood-Mizer “LT40” danas se nudi u benzinskoj i električnoj verziji u nekoliko opcija snage. Vlasnik može slobodno izabrati koja opcija snage bi odgovarala njegovim pilanskim potrebama i odlučiti se za jednu od električnih verzija 11, 15 ili 18,5 kW, Kohler plinske motore 14-38 KM ili Kubota diesel motor D25.

Vrijedno je spomenuti izuzetan pogonski prijenosni mehanizam, koji se izdvaja od ostalih pilana u seriji. Odvojen je od komore s kako bi se zaštitio od prljavštine i piljevine nastale u procesu piljenja. Prijenos snage s osovine glavnog motora na kotač s listovima tračne pile vrši se izdržljivim unificiranim pogonskim remenom. spojenim s mehanizmom spojke – bilo standardnom ručnom spojkom koja uključi tračnu pileu ili opcijskom automatskom spojkom kontroliranom elektronički.

 

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!