Legendarna pilana Wood-Mizer LT40: saznajte što pilanari govore o ovom stroju

Po Marcin Kozłowski, PR Specialist

Wood-Mizer LT40: The Best Sawmill for Your Business

 

Prva Wood-Mizer pilana dizajnirana je 1982. godine i od tada je tvrtka Wood-Mizer proizvela više od 100.000 pilana – veliki dio njih bio je LT40. Što ovaj stroj čini tako posebnim?

MOBILNOST. Pilana LT40 jest prijevozna za raspiljivanje trupaca u piljenu građu. gdje je materijal potreban, na primjer, na gradilištu, u kupčevom dvorištu, u šumi. Dizajn pilane je lagan i kompaktan, jednostavno rečeno – idealan za vuču iza automobila. Glava pile je osigurana za vrijeme transporta, a kada je pilana na gradilištu, sve što trebate učiniti je podesiti noge, odvojiti bokobrane i ... spremni ste!

„LT40” je fantastičan i koristan stroj. Dobro radi u svim vremenskim uvjetima. Radi sjajan posao kao ugovorna pilana u planinama. Jednostavan je i intuitivan u radu. Mogu ga prevesti do njesta piljenja, kada je pričvršćen za auto kao prikolica. Ne moraju se više dovoziti teški trupci u stacionarnu pilanu. Uživam raditi na svojoj pilani LT40,” kaže David Jones iz Škotske, korisnik LT40.

 

 

SVESTRANOST. Pilana “LT40” najprodavaniji je Wood-Mizerov stroj na svijetu jer odgovara većini poslovnih profila pilanskih tvrtki. To je pametno rješenje za pojedinačne pilane, za tvrtku srednje veličine, koja svoju proizvodnju održava na konstantnoj razini, i konačno, za velika pilanska poduzeća koja imaju potencijal proširiti “LT40” na mali pilanski sustav,” primjećuje Dariusz Kujawa , Voditelj službe za korisnike, stručnjak s dugogodišnjim iskustvom.

Pilana “LT40” može piliti različite vrste drva – od klasične građe za gradnju kuće do raznih građevinskih elemenata i završnih letvica ili dasaka. Pilana “LT40” kompatibilna je s platformom za trupce, stolom za sortiranje, okrajčivačem (npr. “EG300”) ili višelisnom paralicom (npr. “MR200”). Osim toga, dobro se slaže s blanjalicama, debljačama ili stolnim pilama, koje proizvodi Wood-Mizer.

 

 

POUZDANOST. Pouzdanost pilane “LT40” dokazana je u vrućem i vlažnom zraku suptropske Afrike, crnogoričnim i listopadnim šumama Europe i oštroj klimi Skandinavije. Pilanari koriste svoje ”LT40” za piljene raznih vrsta drva - četinara i tvrdog drva, smrznutog, vlažnog i suhog drva. Ponekad se pilana “LT40” koristi čak i za piljenje velikih kocki leda za izgradnju hotela od leda!

„Wood-Mizer nudi rezervne dijelove čak i za najstarije pilane “LT40”, što definira snagu marke Wood-Mizer, dok vlasnicima donosi veliku korist. Činjenica da postoji toliko mnogo pilana “LT40” u uporabi u cijelom svijetu, dokaz je korisnosti i dugovječnosti stroja,” ističe Grzegorz Laskowski, korporativni direktor proizvodnje i ulaganja, koji radi u Wood-Mizeru od sredine 1990-ih.

 

 

POSLOVANJE „Nekada je pokretanje pilanskog posla uvijek bilo povezano s izgradnjom infrastrukture za stacionarnu pilanu – postavljanje poda, izrada temelja, postavljanje krova itd., što je izazvalo relativno visoke početne troškove. S mobilnošću “LT40” kao glavnom značajkom pilane, mnogi ljudi mogu pokrenuti svoje poslovanje bez izgradnje i nakon dvodnevne obuke o održavanju i radu pilane,” sjeća se Grzegorz Laskowski.

„Pokretanje pilane “LT40” bio je iskorak za mlade poduzetnike, jer ih je potaknula na samostalno djelovanje. Mogli su sami donositi poslovne odluke i sami zarađivati za život. Štoviše, upravljanje pilanom bilo je prilično jednostavno, dok je njeno održavanje zahtijevalo samo minimalno razumijevanje opće mehanike,” kaže Richard Vivers, predsjednik uprave Wood-Mizer Holdings Inc., posvećen upravljanju tvrtkom više od 30 godina i započeo je svoj profesionalni rad. karijeru od ugovorne pilane u svojoj domovini Škotskoj.

 

 

KORISNICI. Prva pilana izgrađena 1982. u SAD-u, isporučena je kupcu Joeu Bistrovichu koji je započeo uspješnu prodaju stroja.

„U prošlosti je najveća briga naše pilane, bila obrada tih većih trupaca. Niti jedna od obližnjih pilana nije se dobro snašla u rezanju trupaca širine 70-80 cm, a kvaliteta usluge bila je užasna. Pilana “LT40” koju smo vidjeli kod prijatelja bila je upravo ono što nam je trebalo. Bilo nam je drago vidjeti da je pilana ispilila trupac ostavljajući samo 2 mm proreza u trupcu, a rukovanje je bilo jednostavno i intuitivno. Osim toga, stroj bio je kompaktan i vrlo precizan. Pilana koju smo kupili odlično radi svoj posao, posebno na tvrdom i skupom drvu”, ističu vlasnici poljske tvrtke DOM, specijalizirane za izradu drvenih kuća.

„Pilanu “LT40” najviše cijenim zbog jednostavnosti i udobnosti rada. Za ženu koja svakodnevno radi na ovom stroju, važno je koristiti hidrauliku za praktičan utovar trupaca, okretanje, izravnavanje i sigurno pritezanje na krevetu. Upravljačka ploča u mojoj pilani “LT40” opremljena je uređajem za automatsku kontrolu debljine piljene građe (“Setworks”), što me oslobađa potrebe da brojim i pamtim debljine dasaka. “Setworks” automatski ponovno izračunava te vrijednosti i svaki put kada se list pile vrati u početni položaj, uređaj je postavlja na željenu debljinu,” primjećuje Sandra Eule, samodostatna pilanarka iz Thuringije, u Njemačkoj

„Zaljubili smo se u taj stroj otkako smo ga vidjeli na prezentaciji na sajmu,” prisjećaju se braća Geronazzo iz Italije, koji vode pilanu po ugovoru u teško dostupnim regijama Alpa. „S mobilnom pilanom “LT40” možemo doći na mjesto koje je kupac odredio i raditi na licu mjesta. Kada stignemo na neko mjesto, palimo motor da se zagrije i nakon par minuta smo spremni za početak izrade piljenica. Na taj način smo uspjeli otkloniti problem transporta i uštedjeti mnogo novaca. Ne treba nam poljoprivredni traktor ili kamion da nosimo trupce iz šume i isporučujemo daske kupcu.”

 

 

FILOZOFIJA. Wood-Mizerova pilana više je od stroja za piljenje trupaca u građu. Ovi strojevi uče. kako odgovorno koristiti drvo, štiteći i čuvajući šumsko zemljište za sljedeće generacije. Wood-Mizer pilane često se koriste za revitalizaciju parkova i šuma, dajući odbačenim trupcima priliku za drugi život i priliku ljudima da grade praktične objekte iz drva.

„Pilana “LT40” bila je prvi stroj stvoren s mišlju o odgovornom gospodarenju šumskim resursima. Uz super-tanke listove pila, koje prave samo 2 mm proreza u drvu, svaki se trupac prerađuje najučinkovitije, dok je količina otpada svedena na minimum. Ako pretpostavimo da na taj način možemo spasiti barem jednu dasku na svakom trupcu, lako možemo shvatiti koliko šume možemo sačuvati od sječe u dužem razdoblju. Osim toga, mobilnost Wood-Mizer strojeva omogućuje smanjenje ugljičnog otiska procesa piljenja jer eliminira potrebu za transportom trupaca do stacionarne pilane, kao što je to bilo u stara vremena,” primjećuje Robert Bagiński, Predsjednik Wood-Mizer Industries u Kołu, Poljska, u tvrtki od 1996.

New York Heartwoods, gradska pilanska i drvoprerađivačka tvrtka sa sjedištem u New Yorku, SAD, jedan je od promotora tzv. urbane drvne ekonomije, specijalizirana za obnovu lokalnih šuma i racionalno iskorištavanje neželjenih trupaca. „Uspostavili smo kontakt s lokalnim Uredom za promet, reciklažnim centrima, kao i vlasnicima farmi i šuma kako bismo „spasili” trupce koji bi ionako dospjeli na odlagalište. Ovi trupci kod nas dobivaju „novi život”, dok ih pretvaramo u visokovrijedne i praktične proizvode kao što su stolovi i klupe za parkove, ograde, podne daske, namještaj ili čak gradske zgrade,” tvrdi Megan Offner, suosnivačica New York Heartwoods.

 

 

Wood-Mizer pilana “LT40”, klasičan je stroj koji je iznjedrio cijelu seriju pilana LT, a u narednim godinama i seriju LX. Danas mnoge pilane drugih marki toliko sliče LT40 – slijedeći njegov dizajn!

 

Godine 2022. Wood-Mizer je proslavio 40. godišnjicu pilane “LT40”. To je izvanredno priznanje za ovaj stroj, njegove vodeće inženjere, sve zaposlenike Wood-Mizera i tisuće njegovih vlasnika diljem svijeta koji ga s ponosom mogu nazvati "Moja legendarna pilana “LT40".

 

Saznajte više o prijenosnoj pilani Wood-Mizera - LT40:

***

 

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!