Povijest pilane LT40: nadogradnje kreveta i hidraulike

Po Marcin Kozłowski, PR Specialist

The LT40 Sawmill History: Bed and Hydraulics Upgrades

Praktično i prikladno piljenje trupaca ovisi o čvrstoj konstrukciji pilane koja se sastoji od snažne i precizne glave pile s pravilno odabranim listom tračne pile i pouzdanog postolja pilane. Učinkoviti hidraulički sustav omogućuje rukovatelju brzo namještanje, rotiranje, niveliranje i stezanje trupca, uz održavanje sigurnosti i ergonomije rada. Osim toga, pilana u mobilnoj verziji omogućuje piljenje trupaca na licu mjesta, - gdje to kupac treba.

Međutim, u starim danima teških i statičnih strojeva s okvirima, ljudi su morali dovoziti trupce u pilanu i, na kraju, vraćati materijal kući. Tek s pojavom lagane i kompaktne mobilne pilane Wood-Mizer LT40, pretvorba trupaca u gotove daske i krovnu građu, mogla se odvijati na bilo kojem odabranom mjestu, npr. u šumi, na privatnom posjedu ili na gradilištu kupca. Sve je to bilo moguće s inovativnim dizajnom prijenosne pilane. koju su izgradila dva genijalna inženjera iz Indianapolisa, SAD – Don Laskowski i Dan Tekulve. Kreativna ideja bila je postaviti konzolnu glavu pile s jakim i tankim listom tračne pile na dugačku platformu sa jednom tračnicom s dva kotača – nosioca tračne pile.

 

 

LT40 nadogradnja postolja za pilanu

Prvi okvir pilane LT40 izgledao je prilično delikatno i sastojao se od šest poprečnih presjeka, četiri statična i dva sklopiva. Godine 1996. poprečni presjeci su još uvijek bili sklopivi, ali je Wood-Mizer ojačao okvir dodatnom potporom i zamijenio čelični profil 50x50 mm onim 100x100 mm. Okvir pilane nije se puno mijenjao tijekom godina, budući da je oduvijek građen od kvalitetnog čelika (stjenke debljine 4-6 mm) uz korištenje najpoznatije tehnologije proizvodnje.

 

 

Godine 1998. pilana LT40 prošla je takozvani proces "metrifikacije", što je rezultiralo pretvorbom svih imperijalnih dimenzija u metričke jedinice. Uz to, Wood-Mizer je nadogradio pilanu LT40 jedinstvenim sustavom napajanja izmjeničnom strujom i dodao učinkovitiju hidrauličku pumpu i nove hidrauličke funkcije, kao što su dodatne stezaljke, valjci za uvlačenje ili ruke za utovar trupaca.

U 2012. godini proizvodni pogon Wood-Mizera u Poljskoj implementirao je modernu opremu za zavarivanje okvira pilane, što je značajno povećalo učinkovitost i preciznost proizvodnog procesa.

 

 

Središnja stega, bočni nasloni i niveliranje

U prvim pilanama LT40 koje su stigle u Europu, mehanizam za utovar trupaca mogao je biti ili hidraulički ili ručni.

Središnja stezaljka i bočni basloni bitni su elementi postolja pilane, koji se koriste za osiguranje i stabilizaciju trupca tijekom piljenja. Tijekom godina, Wood-Mizer je nadogradio oblike bočnih nosača zbog novih europskih sigurnosnih propisa. Kod prijenosnih pilana modificiran je i mehanizam aktiviranja bočnih naslona.

 

 

Prije 1996. središnja stega, koja se koristila za rad na jednom pokretaču, pomicala se samo vodoravno i bila je opremljena karakterističnom pločom, kojom se upravlja ručno. Dizalo se kod većih klada i spuštalo kod manjih. Od 1996. središnja stezaljka postavljena je na čeličnu cojev od 5 cm i pomicana vodoravno i okomito, omogućujući rukovatelju prikladno podešavanje visine i položaja stezanja. Ovih dana središnja stega ima dvije cijevi, koje pružaju još veću stabilnost tijekom piljenja.

Prve pilane LT40 u Europi imale su dvokraki hidraulički okretač s kandžama. Trenutno STANDARD-na hidraulična pilana LT40, ima okretač trupaca sa šiljcima. Nasuprot tome, verzija SUPER, sa hidraulikom, nudi lančani okretač trupaca, koji omogućuje okretanje teških trupaca u oba smjera. Okretač trupaca i sustav za niveliranje trupaca ključni su za ispravno postavljanje trupaca na postolje pilane.

"Od ranih 1990-ih, sustav za postavljanje trupaca aktivirao se hidraulički i otpuštao mehanički deblokadom ventila. Godine 1996., prvi valjci za postavljanje olakšali su pripremu trupaca za piljenje. Dva valjka postavljena na oba kraja kreveta omogućila su operateru pomicanje trupca ručno, duž okvira. Danas, Wood-Mizer hidraulične pilane mogu biti opremljene pogonskim valjkom koji pomaže da se trupac brzo i praktično pomiče na postolje pilane," objašnjava Robert Fret, stručnjak za korisničku službu.

 

 

Produžetci postolja, kutne ograde za postolje, prilagođene noge i "bumper"-odbijač

Prvi produžeci kreveta LT40 na europskom tržištu bili su dugi 3,6 m, odnosno 7,2 m, tip BX12 i BX24. Sljedećih godina Wood-Mizer je dodao još dvije opcije, produljenje od 1,8 m i 0,5 m. Nastavci postolja dugo su bili u ponudi bez hidraulike, što se promijenilo 2005. godine na prijedlog korisnika pilane.

Wood-Mizer je 2019. nadogradio ograde za postolje za držanje trupaca. Poboljšani su njihov oblik i funkcionalnost, pretvarajući ih u takozvane "nagnute" ograde za postolje. Zakošene prečke kreveta spriječavaju nakupljanje krhotina na krevetu, što pomaže u povećanju preciznosti i učinkovitosti piljenja. Ovo poboljšanje potaknuo je jedan od korisnika Wood-Mizer pilane.

Prve noge za stacionarne pilane pojavile su se 1992. godine. Ipak, tada nisu dopuštali nikakva podešavanja po visini što je rezultiralo poteškoćama u niveliranju postolja na neravnim podovima. Kasnije je stacionarna pilana LT40 dobila podesive noge s nagibom od 6 cm.

Pilana LT40 može imati i valjak za amortizaciju, koji smanjuje udar drva pri padu s visine. Valjak amortizera čest je dodatak velikih Wood-Mizer pilana, npr. LT70, WB2000, WM3000 i WM3500. Ideja o valjku za amortizere došla je od jednog od korisnika pilane Wood-Mizer.

 

 

Mogućnosti hidraulike

Prve pilane LT40 u Europi ranih 1990-ih imale su samo bitne hidrauličke funkcije, uključujući utovar trupaca, okretač s bočnim osloncima, središnje stezanje i niveliranje. Iako se mehanizam napajao istosmjernom pumpom povezanom s akumulatorom, sustav je ispravno radio, ali se kritično oslanjao na učinkovitost akumulatora – slabiji akumulator značio je i manje učinkovitu hidrauliku. Godine 1996. Wood-Mizer je nadogradio hidrauliku LT40 na verziju SUPER s dvije DC pumpe.

 

 

Godine 1998. Wood-Mizer je uveo opciju unificiranog AC napajanja za hidrauliku LT40. Danas korisnici mogu konfigurirati svoju pilanu dodavanjem samo potrebnih hidrauličkih funkcija.

"Jedna od zanimljivijih opcija postolja pilane LT40 su stege koje se pomiču vodoravno i okomito. S ovom funkcijom, trupac je sigurno pritisnut na postolje, što omogućuje još veću preciznost rezanja", kaže Robert Fret.

 

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!