Prijenosna pilana za zabavu, terapiju i opuštanje

Jon Scott Lumber Yard

"Piljenje trupaca s mojom Wood-Mizer pilanom je zabavno! Djeluje opuštajuće i terapeutski", kaže Jon Scott, pilanar iz New Yorka, SAD.

Jon Scott počeo se zanimati za stolariju i drvo kada je imao 12 godina. "Moja srednja škola nije nudila trgovačku nastavu, tako da sam samouk drvodjelac. Sve sam naučio iz knjiga, a sada nastavljam tražiti i pronalaziti nove korisne informacije na internetu", kaže Jon.

"Posebno, kad sam bio mlad, kupnja drva uvijek je bila skupa obveza", nastavlja Jon. Prije nekoliko godina spasio je nekoliko trupaca crvenog hrasta, masivni bijeli hrast i crni orah. Jon je odmah shvatio koliko je to vrijedan materijal za drvoprerađivača i odlučio je odnijeti trupce u lokalnu pilanu, misleći da će dobiti golemu zalihu drva po povoljnoj cijeni.

"Tamošnji mi je pilar naplatio nevjerojatnih 19.000 dolara!" uzvikuje Jon. "Platio sam punu maloprodajnu cijenu gotove građe za piljenje i sušenje trupaca koje sam mu isporučio. Iz mojeg lokalnog skladišta građe koštala bi me manje."

 

Jon Scott ChapelJon Scott Chapel
Jon Scott LumberJon Scott Lumber

 

To je natjeralo Jona da se pobliže posveti pilanirstvu, što mu je potencijalno obećavalo uštedu i dodatni prihod. "Nakon što sam vidio kako se Wood-Mizer pilane demonstriraju nekoliko godina na sajmovima obrade drva u New Jerseyu, odlučio sam kupiti jednu kako bih mogao piliti vlastitu građu", kaže Jon. "Kao hobist, bavim se raznim vrstama obrade drva, od glodanja pera  i utora, do konstrukcije stupova i greda. Očekujem da ću se uskoro povući s punog radnog vremena i želim ostati aktivan i zabavljati se. Osim toga, volim štedjeti novac i mrzim vidjeti, kako dobri trupci propadaju. To su moji glavni razlozi za kupnju Wood-Mizer stroja."

"Trebalo mi je nekoliko godina da je kupim, ali sad kad jesam, ne mogu biti sretniji", kaže Jon.

Jon je odabrao prijenosnu pilanu Wood-Mizera “LT40WIDE” s hidrauličnim utovarom trupaca. Wood-Mizer posluje više od 40 godina i proizveo je i prodao više od 100.000 pilana diljem svijeta, od kojih su mnoge model “LT40”. Nedavno je Wood-Mizer nadogradio ovu dobro poznatu pilanu, dodavši opciju ŠIROKE glave pile, što je upravo ono, što je Jon kupio. “WIDE” glava pile ima širi otvor grla, što Jonu omogućuje piljenje do 84 cm širokog materijala na njegovoj Wood-Mizer pilani, bez ponovnog konfiguriranja stroja. Koristeći hidrauliku, Jon utovaruje trupac na postolje pilane i dok manipulira hidraulikom, okreće trupac, postavlja ga na optimalan način i čvrsto ga steže na postolje. Potom u elektroničkom računalu “Setworks” postavlja potrebnu debljinu piljenice, a glava pile se automatski spušta na željenu razinu. Zatim počinje – list pile na kotačima počinje se okretati, a Jon ispiljuje daske jednu za drugom.

 

Jon Scott SawmillJon Scott Sawmill

 

Jon na ovaj način pili gotovo sve vrste drva. "Kad sam tek počeo, pilio bih bilo što. To je rezultiralo gubitkom vremena na izvlačenje dasaka iz moje solarne peći za sušenje drva koje su izašle iskrivljene, uvrnute ili jednostavno previše čvornate da bi se koristile kao korisna građa. Naučio sam biti izbirljiviji u pogledu trupaca koje raspiljujem," dijeli Jon. Sa svojom Wood-Mizer prijenosnom pilanom, Jon sada može pretvoriti trupce u vrijednu građu na vlastitom posjedu. Nedavno je koristio drvo za renoviranje vlastitog doma, uključujući rešetkastu ogradu i popravak oštećenih vrata.

Za još jedan nedavni projekt imao je priliku izrezati prilično složeno drvo crne trešnje, a rezultat je nadmašio sva očekivanja. "Moji prijatelji koji žive sat vremena od mene jednom su putovali po Islandu i vidjeli male kapelice na lokalnim farmama. Vrativši se u Sjedinjene Države, došli su na ideju da na svojoj farmi sagrade prekrasnu kapelicu. Došao sam k njima sa svojim LT40WIDE i u tri dana ispilili smo potrebnu količinu materijala od sjevernog bijelog jasena, crne trešnje i kukute," kaže Jon.

Da biste saznali kako su Jonovi prijatelji izgradili kapelu Trojstva, pročitajte priču "Izgradnja jedinstvene drvene kapele na farmi u Connecticutu." Kapelica se pokazala toliko atraktivnom, da ju je Jon prijavio na Wood-Mizerovo natjecanje #Moj projekt” i pobijedio! Kapela “Trinity Knot” prepoznata je kao najbolja u kategoriji "Jedinstveno i neobično".

 

Lattice Fence ConstructionLattice Fence Construction
Lattice FenceLattice Fence
Trinity Knot Chapel ConstructionTrinity Knot Chapel Construction

 

"Moj novi projekt je već u tijeku", nastavlja Jon. "Zajedno s nekoliko prijatelja odlučili smo zamijeniti 36 drvenih klupa, svaka dugačka oko 5 m. Originali su stari više od 50 godina i nisu bili dobro izrađeni: ima puno ploča od iverice prekrivenih umrljanim furnirom od topole, a topola ne podnosi dobro mrlje", objašnjava Jon.

Stacked LumberStacked Lumber

 

Za nove klupe odlučili su upotrijebiti trupce bijelog jasena, dobivene sa stabala stradalih od invazivnog smaragdnog jasenovca (EAB). Sječom i piljenjem ovih oštećenih stabala jasena, drvo još uvijek može živjeti kroz predmete, kao što je namještaj i to generacijama. "Korist proizašla iz tragedije", kaže Jon. "Neka ovo vrijedno drvo i dalje živi u korisnim proizvodima. Već smo ispilili i osušili oko 5 kubika."

Jon Scott Working on the SawmillJon Scott Working on the Sawmill

 

"Nikada nisam očekivao da ću voljeti piljenje, onoliko koliko volim", priznaje Jon. "Iskreno, više uživam u izradi dasaka i greda nego u izradi upotrebljivog namještaja ili drugih predmeta. Smatram da je to zabavno, opuštajuće i terapeutski – VOLIM svoj Wood-Mizer!"

***

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!