Izgradnja jedinstvene drvene kapele na farmi u SAD-u

Po Olivia Eaker, Wood-Mizer

Izgradnja jedinstvene drvene kapele na farmi u SAD-u

“Graditelj sam već 40 godina i tijekom godina sam izgradio mnogo različitih stvari. Ali mislim da je ova kapelica najbolja stvar koju sam ikada napravio,” kaže Bill Miskiman, vlasnik farme u Connecticutu i jedan od onih koji su sudjelovali u stvaranju jedinstvene kapele “Trinity Knot”.

 

Chapel rock wallChapel rock wall

 

Prije desetak godina Bill Miskiman i njegova supruga Amy Finnegan kupili su farmu od 7 hektara u New Milfordu, Connecticut. “Izvorna Finneganova farma pripada Amynoj obitelji u Irskoj. Dakle, našu farmu zovemo “Finnegan's, West”,” smije se Bill.

bill and amybill and amy

 

Područje je nekad bilo potpuno pošumljeno, pa ga je Bill s vremenom iskrčio i pretvorio u organsku farmu. Istodobno je ispilio određenu količinu trupaca. "Ne volim bacati dobra drva", priznaje Bill.

Inspiracija je sinula Billa i Amy dok su putovali Islandom. Kako su i sami poljoprivrednici, zanima ih sve vezano uz život na farmama u drugim mjestima.

 

structurestructure

 

“Primijetili smo da na ovom vulkanskom otoku u oceanu, gotovo svaka farma ima svoju urednu malu kapelicu.”

Znatiželjni, počeli su ispitivati mještane o ovoj tradiciji i saznali, budući da je ruralno stanovništvo na otoku široko rasprostranjeno, a susjedna imanja udaljena, praktično je za poljoprivrednike da sagrade bogomolju na svakom imanju.

 

BuildBuild

 

“Ovo nas je nevjerojatno inspiriralo!” kaže Bill. “Odlučili smo sagraditi malu kapelicu na našoj farmi kao mjesto zahvaljivanja Bogu za naše blagoslove!”

Inside the ChapelInside the Chapel

 

Vrativši se u Connecticut, podijelili su ideju sa svojim prijateljem Jonom Scottom, koji živi otprilike sat vremena vožnje od njihove farme. Jon se odmah uključio i ubrzo je stigao na farmu sa svojom prijenosnom pilanom Wood-Mizer LT40WIDE kako bi započeo projekt!

U samo tri dana ispilili su malu hrpu trupaca u potrebnu građu, uključujući sjeverni bijeli jasen, crnu trešnju i kukutu.

 

LT40WideLT40Wide

 

"Naravno, morali smo petljati s trešnjinim drvetom", priznaje Bill.

Prije nekoliko godina, dok su čistili arenu za jahanje, Bill i Jon posjekli su nekoliko desetaka stabala trešanja na imanju. “Činjenica je da lišće trešnje sadrži kemikalije koje mogu otrovati konje i krave”, objašnjava Bill.

 

weddingwedding

 

Svatko tko je ikad pilio stabla trešnje zna koliko je to teško. Debla trešnje su gusta i nevjerojatno zakrivljena. Za piljenje takvog stabla morate imati izvrsne vještine i visokokvalitetnu pilanu. Srećom, Jon je imao oboje! Nagrada im je bilo iznimno izdržljivo i lijepo teksturirano drvo trešnje namijenjeno konstrukcijskim elementima kapelice.

Trinity ChapelTrinity Chapel

 

„Trešnje su bile posebno izazovne, jer su stabla notorno uvijena, a trebali su nam grede od 100 x 150 mm i 100 x 100 mm, zajedno s 50 x 100 mm za piljenice. Neke grede s pukotinama ugrađene su u strukturu jer ne utječu na čvrstoću. Štoviše, dodaju rustikalni izgled kojem se Bill nadao,” objašnjava Jon.

“Priznajem, ne bismo uspjeli dovršiti projekt kapele da nije bilo mog Wood-Mizera,” kaže Jon.

Uredno su složili drvenu građu i ostavili je na otvorenom da se suši oko godinu dana. Dvojica iskusnih stolara, Scott Keller i Kevin Parsons, zatim su se uključili u izgradnju kapelice, za što im je trebalo oko četiri mjeseca.

“Jednom smo zaključili da nas trojica zajedno imamo 135 godina stolarskog iskustva,” smije se Bill.

 

WindowWindow

 

Sada možemo vidjeti otvorenu strukturu kapele “Trinity Knot”, u kojoj su primarni stupovi i grede, toranj i zidni nosači izrađeni od trešnje, horizontalni nosači i obloge od bijelog jasena, a pod je od hikorije.

“Jedini materijal koji nisam obradio na Wood-Mizeru bile su ploče s perom i utorima koje smo koristili za strop,” kaže Jon. „Nisam imao Wood-Mizer četverostranu blanjalicu/glodalicu za izradu pera i utora. Sada znam!”

 

ChapelChapel

 

Antikni stakleni prozori kapele vraćeni su iz imanja Tiffany u Greenwichu, CT, a dobili su mjedeno zvono, lijevano 1820. u Troyu, NY, od restauratora zvona u Michiganu.

Sve u svemu, kapelica na farmi izgleda sjajno. “Neobično i jedinstveno” najčešći je odgovor onih koji posjete farmu zadivljeni dizajnom i vještinom graditelja. Kapelica “Trinity Knot” izvrsno je mjesto za molitvu i meditaciju, za usporavanje i odmor ili za razmišljanje o novom uzbudljivom projektu.

 

first wedding at chapelfirst wedding at chapel

 

"Već imamo isplanirano vjenčanje u kapelici Trojstva", ponosno kaže Bill. “Mislim da će to biti prvi od mnogih.”

***

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!