Mobilna pilana u planinama Francuske: piljenje u bilo koje godišnje doba!

Po Marcin Kozłowski, PR Specialist

Year-round sawmilling in Haut-Verdon valley with the Wood-Mizer LT70 portable sawmill

 

S Wood-Mizer “LT70” mobilnom pilanom, francuski pilanar Serge Jourdan, raspiljuje lokalne trupce za stolare, izrađuje piljenje po narudžbi i dostupan je u bilo kojem trenutku za pomoć drugim korisnicima pilane Wood-Mizer, u dolini Haut-Verdon u Beauvezeru.

“Zovem se Serge Jourdan. Posjedujem mobilnu pilanu u dolini Haut-Verdon u Beauvaisu, u francuskim Alpama. Zašto sam odabrao pilanu “LT70”? Jer se da lako pokretati. Radim u planinskom području, a kada idem planinskim prijevojima i šumskim stazama na 2400 m nadmorske visine, uvijek sam u stanju upravljati svojom pilanom. Ovaj stroj radi gotovo svaki dan u godini!”

Serge radi s drvetom od svoje 16. godine, počevši kao sezonski drvosječa u dolini. Oduvijek je želio raditi u šumi, zbog čega je završio školu s višom stručnom spremom za šumarsku proizvodnju. Godine 1993. pokrenuo je obrt za obradu drva i sječu drva, ali je zbog sve manjih plaća za te poslove odlučio svoju djelatnost proširiti na pilanu. “Ranije sam kratko radio u lokalnoj stacionarnoj pilani, ali sam ubrzo shvatio da je ovaj posao previše složen da bi se mogao postaviti i voditi fleksibilno za kupce. Godine 2000. bio sam prvi mobilni pilanar po ugovoru u tom području s rastućom klijentelom u mom dosjeu,” prisjeća se Serge Jourdan.

Iako je bio pionir u mobilnom piljenju u regiji doline Haut-Verdon, Serge je trebao uvjeriti lokalne ljude da povjeruju u stvarnu vrijednost njihova drva. Desetljećima su ljudi tvrdili da lokalno drvo nije dovoljno dobro za gradnju kuća, iako su neke stare seoske kuće sada stare 300 godina i još uvijek izgledaju solidno. "Ovih dana to više nije problem", kaže Serge. „Svi moji kupci mogu se podijeliti u dvije skupine – oni koji dolaze u moje skladište i traže kvalitetno drvo ariša iz lokalnih izvora i oni koji naručuju moju mobilnu pilanu na mjesta, gdje drugi pilari ne mogu doći.“

 

 

Prijenosna pilana “LT70” u planinama

Sergeov uspjeh ne bi bio moguć bez učinkovitog, pouzdanog i, što je najvažnije, prijenosnog alata za piljenje. Prijenosna pilana “LT70” je drugi Wood-Mizerov stroj koji posjeduje. Svoj pilanski posao započeo je s rabljenom pilanom “LT40” iz  2000. godine i prodao ju je s oko 6800 radnih sati. “Morao sam promijeniti svoj stari “LT40” u malo veći stroj. Promjeri piljenja “LT40” i “LT70” su slični, ali s “LT70” mogu raditi brže. Odlučio sam se za pilanu “LT70” jer sam svoj “LT40” zapamtio kao izdržljiv stroj, koji je bio jednostavan za korištenje i održavanje, sa samo nekim dijelovima podložnim habanju koje je trebalo redovito mijenjati.”

Wood-Mizerova “LT70” je pouzdana pilana koja se nosi s izazovima prijenosne pilane u planinama. „Kad sam kod kupaca u planinama, mogu raditi na svom “LT70” čak i kad pada kiša. Ponekad može potrajati dosta vremena, da se stroj postavi na neravno i vlažno tlo, ali na kraju uvijek obavim posao,” kaže Serge. "Preporučio bih pilanu “LT70” drugim pilarima jer je jednostavna za korištenje i kretanje, posebno s krevetom M-veličine (6,5 m duljine), što je najbolji izbor za teške planinske prijevoje i šumske staze."

“Sjećam se jedne pokretne pilane, koja je svoje kupce opskrbljivala dugim krovnim gredama, koje bi vukao za sobom vojnim kamionom. Jednog me dana nazvao da mu pomognem u dolasku do nekih njegovih kupaca jer nije mogao proći tako što bi prošao teškim stazama i nekim planinskim prijevojima. Za dolazak do tih kupaca trebalo bi mu više od 3 sata, dok je za moj automobil, s “LT70” vučenim iza, to bio samo 1 sat vožnje. Bilo mi je drago što sam mu mogao pomoći!”

 

 

Najbolja investicija u Wood-Mizeru opremu

Osim prijenosne pilane “LT70”, Serge posjeduje drugu Wood-Mizer opremu kako bi bio potpuno neovisan poduzetnik. Kao dopunu ovom stroju, kupio je nastavke postolja, koji mu omogućuju piljenje čak i do 12 m dugih trupaca. U Sergeovoj radionici nalazi se i Wood-Mizer oprema za održavanje listova pila – dvije oštrilice, uređaj za razmetanje zuba i Wood-Mizerova 4-strana blanjalica/glodalica za izradu gotovih proizvoda od drva. Osim toga, posjeduje i sušaru za sušenje drva.

"Kombinacija 4-strane blanje/profilirke i sušare za građu, bila je dobra investicija", objašnjava Serge. “Nakon raspiljivanja trupaca u građu, uvijek ostane nešto dasaka od stolarskih narudžbi. Prodaja ovih dasaka na veliko nije išla dobro, pa sam razmišljao o sušenju drva i prodaji kao gotovih proizvoda od drva. Kupio sam sušaru za građu, koja se temelji na 6 m dugom spremniku s kontroliranom temperaturom, blanjalici za izradu obloga ili podova od ariša i prilično širokim konstrukcijskim okvirima.”

 

 

List tračne pile za svaku vrstu drva

Prije kupnje Wood-Mizer prijenosne pilane, Serge je neko vrijeme radio u lokalnoj stacionarnoj pilani i stekao mnogo iskustva u održavanju listova pilane. “Uvijek sam sve brusio. Prije nego što sam kupio svoju mobilnu pilanu, prošao sam ubrzani tečaj oštrenja velikih vertikalnih listova tračne pile, što mi je kasnije dobro poslužilo kada je došlo do oštrenja vlastitih listova pilane Wood-Mizer.”

U svojoj radionici ima dve oštrilice – jedna je pripremljena za profil 10/30, koji najčešće koristi, a drugi za 13/29 ili 4/32, ovisno o potrebama. Serge uvijek drži tri profila u svojoj radioni za oštrenje. Profil 4/32 koristi za piljenje suhog i tvrdog drva, a 13/29 za meko drvo, za neke borove ili ariš. “Imam dvije vrste profila zuba: 10/30 – za standardni list pile i listove pila s vrhom Stellite. Uvijek koristim standardni list pile ako nisam siguran u vezi s trupcem ili ima li čavala ili metalnih krhotina. U suprotnom, koristim list pile sa Stellite vrhom,” objašnjava Serge.

Znanje o primjeni prikladnog tipa oštrice pilane za određenu vrstu drva omogućuje Sergeu da obradi različite vrste drva, dostupna u dolini Haut-Verdon. U dnu doline ima malo bijelog bora, dok je više gore ariš, koji je Sergeova omiljena vrsta drva. Dalje, niz dolinu je alepski bor, koji postaje sve popularniji u građevinarstvu. Uz rijeku ima i nešto listopadnog drveća, poput hrasta i jasena. Oko Mont Ventouxa može naići na rijetke vrste – čempres i cedar. “Tijekom protekle 22 godine sigurno sam pilio gotovo sve vrste drva, ičak i stabla koja ne rastu u Francuskoj. Pilio sam rusku maslinu, Judino drvo, šimšir, krušku i kajsiju…, sa svojom pilanom LT70 i odgovarajućim Wood-Mizerovim listom pile, mogu rezati svaku vrstu drva!” tvrdi Serge.

 

 

Proširena služba za korisnike Wood Mizer pilana

Serge Jourdan je stekao svoju reputaciju u dolini ne samo opskrbom vrhunskim drvom za lokalne stolare ili ugovorenom pilanom na teško dostupnim planinskim mjestima, već i isporukom ostalim korisnicima Wood-Mizer ovih pilana najboljom podrškom za korisnike. Osim što uspješno vodi svoje pilansko poduzeće, više od 22 godine je i zastupnik Wood-Mizera. Njegove odgovornosti uključuju pružanje tehničke podrške, izvođenje popravaka i instalacijskih radova, obuku novih korisnika pilane te predstavljanje pilane Wood-Mizer na raznim izložbama i sajmovima.

“Uvijek sam nastojao odgovoriti svojim klijentima što je više moguće. Ponekad sam s mušterijom telefonski popravljao pilanu, na licu mjesta. Mogućnost pružanja hitne korisničke podrške predstavlja značajnu prednost. Dobro znam kakav je osjećaj kada si u studenom u planinama na ugovorenoj pilani, a iz dana u dan padne oko 50-60 cm snijega. Bez rezervnog dijela koji vam je potreban za vašu pokvarenu hidrauliku, vjerojatno nećete preživjeti još jedan dan pilane,” objašnjava Serge.

 

 

***

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!