Wood-Mizer pilane pomažu u kultiviranju i osnaživanju rada, te prava žena u Pakistanu

Po Rafaela Laurentino, Wood-Mizer

Wood-Mizer pilane pomažu u kultiviranju i osnaživanju rada, te prava žena u Pakistanu

 

“Ciqam Green Solutions Private Limited”, poznat i kao !Ciqam”, posluje na krajnjem sjeveru Pakistana, u blizini Kine, točnije u dolini Hunza. Ova regija je poznata po svojim planinama i selima, na otprilike 2500 metara nadmorske visine. Dolina Hunza, kojom su nekoć vladali prinčevi, bogata je kulturnom baštinom.

"Ciqam" se prevodi kao "zeleno" na Burushaski, što simbolizira rast i prosperitet. !Ciqam” je predan osnaživanju žena, promicanju ravnopravnosti spolova i poticanju održivosti. Imali smo priliku razgovarati s Aqeelom Bano, izvršnom direktoricom “Ciqama”, kako bismo dobili uvid u to, kako tvrtka pomaže ženama u Pakistanu da prevladaju društvene i kulturne prepreke, kako bi postigle ekonomsko osnaživanje.

 

Ciqam Green Solutions Private Limited

"Nekad smo surađivali s agencijom Aga Khan Cultural Services Pakistan "AKCSP" koja se fokusira na očuvanje i promicanje mjesta kulturne baštine", kaže Aqeela. "Cilj projekta bio je stvoriti prilike za mlade žene iz siromašnih kućanstava, u projektima razvoja baštine za "AKCSP". Žene bi radile na poslovima poput stolarije, vodoinstalatera i zidara, koji se uglavnom smatraju muškim poslovima u Pakistanu, izazivajući tradicionalni pogled na ženstvenost."

Aqeela se pridružila “AKSCP-u” kao pripravnica u mladosti kada je organizacija obnavljala 1100 godina staru utvrdu Altit, jedan od najstarijih spomenika Gilgit-Baltistana, koji je gledao na trgovačku rutu Puta svile između Kine i Europe. Puno je naučila od stranih konzultanata s ekspertizom u obnovi i rekonstrukciji baštine, stekavši različite vještine, kao što su topografsko i arhitektonsko snimanje i izrada nacrta. Godine 2008., norveško veleposlanstvo, glavni podupiratelj Zaklade Aga Khan za kulturu, posjetilo je Gilgit-Baltistan i bilo jako impresionirano jedinstvenim vještinama obrade drveta koje su pokazale mlade žene u dolini Hunza.

 

1100 godina stara tvrđava Altit

Pod pokroviteljstvom norveškog veleposlanstva, grupa je imala priliku posjetiti Norvešku na dva tjedna kako bi učila od drvoprerađivača i stekla uvid u njihovu praksu.

"Tijekom ovog posjeta prvi put smo vidjeli Wood-Mizer stroj i bili smo impresionirani njegovim mogućnostima." Dijeli Aqeela. "Po povratku u Pakistan, bili smo zahvalni kada smo saznali da nam je norveško veleposlanstvo odlučilo donirati stroj, a nadali smo se da će to biti Wood-Mizer."

Veleposlanstvo je podržalo Ciqam na njihovom putu, pružajući financijsku pomoć od 2008. do 2016., taman dovoljno vremena, da se etabliraju kao samostalna tvrtka.

“Danas s ponosom kažemo da vodimo vlastiti posao kao neovisne žene. To je u skladu s jednim od središnjih ciljeva našeg projekta – osnaživanje žena da preuzmu kontrolu nad svojim životima i pridonesu gospodarstvu.”

 

Wood-Mizerova tehnologija

"U Pakistanu je uobičajeno pronaći stare i zastarjele strojeve u pilanama i drvnim trgovinama. Vrsta tehnologije, koju Wood-Mizer nudi je jedinstvena i nečuvena u Pakistanu," dijeli Aqeela. "Nove Wood-Mizer pilane zamijenile su našu staru tračnu pilu, koja je imala iztrošela pile i nije bila sigurna za korištenje. Ne samo da nije bila vrlo učinkovita, nego je zahtijevala i više radne snage za rad."

Nova pilana Wood-Mizer “LT70” koristi tehnologiju piljenja s uskim tračnim pilama. Ova tračna pila daje uske propiljke u drvu debljine najviše 2 mm. Zbog toga se od svakog trupca može napraviti više dasaka, a manje drva ide u piljevinu. Nakon pilane “LT70”, piljenice prolaze Wood-Mizerov “EG300” - stroj za krajčenje, koji skida rubove i pili piljenice na potrebnu širinu. Korištenje ova dva Wood-Mizer stroja u tandemu značajno povećava produktivnost i olakšava rad.

Prijelaz na Wood-Mizeovu tehnologiju. poboljšao je sigurnost i povećao učinkovitost, dopuštajući im da iz svakog trupca izvuku više piljenica i skrate vrijeme proizvodnje. "Željno želim donijeti više strojeva i tehnologije iz Wood-Mizera, dok nastavljamo surađivati i rasti."

“Ciqam” je specijaliziran za tri različite linije proizvoda:

Namještaj: nude niz dobro izrađenog namještaja uključujući stolice, stolove i ormare.
Izgradnja i restauracija: njihova stručnost je u prozorima, vratima, podovima, drvenim zidnim oblogama i krovovima. Njihova stručnost uključuje mjesta sa baštinom, osiguravajući njihovo očuvanje i povijesni integritet.
Održivi obrt: kreativno prenamjenjuju ostatke drva za izradu posuđa, posuđa, igračaka i glazbenih instrumenata za svoju glazbenu školu. Oni daju prioritet učinkovitom korištenju resursa i osiguravaju da ništa ne propadne. Iskorištenje i prenamjena za njih su ključni principi.

 

Posvećenost održivosti okoliša

Aqeela zagovara ekološku održivost i izražava zabrinutost zbog klimatskih promjena. Živeći usred planinskog lanca Karakoram i ledenjaka, topografija u Gilgit-Baltistanu ima uski zeleni pojas na vrhu planina, koji pokriva samo 2% od ukupno 72.000 četvornih kilometara.

"Suočavamo se sa značajnim rizicima od klizišta. Kako bismo ih ublažili, sadimo drveće na područjima koja su sklona klizanju, stvarajući zelene pojaseve koji pomažu u sprječavanju erozije i preokreću emisije ugljika. Samo u posljednje tri godine posadili smo približno 13.000 stabala."

 

Dolina Hunza

"Primarno radimo s onim što nazivamo 'zelenim drvetom', koje se razlikuje od šumskog drva. U našoj regiji, šume nude drvo poput smreke i deodra, dok se lokalno uzgojeno drvo - poput topole, duda, oraha i ruske masline - naziva se zelenim drvom. Sječa šumskog drveća zahtijeva dosta vremena, budući da su neka starija od jednog stoljeća, dok zeleno drvo obično sazrijeva za 15 do 20 godina i lako se može ponovno zasaditi."

Obrazovanje je ključni aspekt “Ciqamove” misije. Kroz radionice i kampanje podizanja svijesti, cilj im je educirati rezbare, stolare i dobavljače drva o prednostima korištenja "zelenog drva" lokalnog porijekla, umjesto sječe šumskog drveća

 

Ravnopravnost spolova i ekonomsko osnaživanje

Još 2008. godine “Ciqam“ je pokrenuo projekte s ciljem pružanja prilika mladim ženama iz siromašnih kućanstava za poslove, kao što su stolar, vodoinstalater i zidar. Uz potporu “AKCSP“-a, “Ciqam“ je uspješno obučavao brojne žene putem nevladine organizacije, prije nego što je tu inicijativu integrirao u svoj poslovni plan.

"Vjerujem u osnaživanje žena. Budući da dolazim iz marginalizirane obitelji s niskim primanjima, poznajem mnoge druge djevojke u sličnoj situaciji, koje žele osigurati egzistenciju za svoje obitelji", kaže Aqeela. "Posebno ovdje u ovom području, suočavamo se s društvom, kojim dominiraju muškarci s diskriminirajućim preprekama, koje diktiraju, koji su poslovi za muškarce, a koji za žene. Mnogi su poslovi odvojeni po spolu, a mi to želimo prevladati, kako bismo svi bili jednaka ljudska bića s istim mogućnostima. Želimo osigurati, da možete slijediti bilo koji put koji odaberete, bilo da ste rođeni kao djevojčica ili dječak."

Zajedno izazivaju tradicionalne rodne norme i otvaraju ženama vrata za nova netradicionalna zanimanja.

 

 
“Čast mi je vidjeti razliku koju je ” Ciqam» napravio”  kaže Christoff du Plessis, tehnički prodajni predstavnik Wood-Mizera. “Među 100.000 i više pilana. koje je Wood-Mizer proizveo tijekom svoje 40-godišnje povijesti, mnogima upravljaju žene operaterice i poduzetnice. Nevjerojatno je imati tvrtku kao što je ”Ciqam”  koja doprinosi lokalnom gospodarstvu u Pakistanu i vidjeti kako zajednica podržava tvrtke u vlasništvu žena, dok starješine i lokalno stanovništvo blagoslivljaju naše strojeve da napreduju.”

 

***

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!