Wood-Mizerova pilana ispiljuje potopljene trupce hrasta lužnjaka

Po Kirsten Longmuss, Public Relations Specialist

Wood-Mizerova Pilana Ispiljuje Potopljene Trupce Hrasta Lužnjaka

 

Nakon dvije tisuće godina pod vodom, hrastovi trupci su izvađeni, ispiljeni i građa osušena. Prerađeni su u prekrasan i vrijedan drvni materijal i život ovog drva trajat će još više stoljeća.

 

 

Prošle godine, tijekom akcije jaružanja u poplavnim područjima rijeke Elbe na jugu njemačkog grada Hamburga, otkriven je misteriozan nalaz u teškoj, vlažnoj zemlji: crni potopljeni hrastov trupac. Ima nešto čarobno čak i u zvuku ovih riječi. Odmah je postojala pretpostavka da se u blizini mogu naći i drugi dragocjeni trupci. Ali prvo, trebalo je provjeriti kvalitetu ovog “crnog” nalaza.

Kad je trupac dostavljen u obližnju pilanu, majstor je, vidjevši ovaj zakrivljeni, loše deformiran, relativno kratak komad drva, rekao da ne može ništa učiniti. Nemoguće je ispili takav trupac; ne prolazi kroz pilanu.

Tada je u igru ušao Andreas Hünerfaut. U regiji je poznat ne samo kao proizvođač drva, koji precizno sječe trupce do posljednjeg komada čak i na teško dostupnim mjestima za sječu, već i kao stručnjak za obradu usukanih ili zakrivljenih trupaca.

Kad je Andreas postavio svoju pokretnu pilanu Wood-Mizer LT40, bilo je jasno da on ima iskustva s piljenjem egzotičnih, izuzetno prastarih drevnih trupaca, poput spašenog drvenog hrastovog trupca iz Elbe. Ovaj bezoblični komad drevnog stabla pričvršćen je na postolje pilane, a iznenađujuće dobro očuvana jezgra pokazala se nakon nekoliko piljenica.

 

 

Andreas je bio zadovoljan kako je oštro i glatko pilio ovo izuzetno tvrdo drvo. "Pilana Wood-Mizer pokazivala je svoje mnogobrojne mogućnosti poput svestranosti i funkcionalnosti", kaže Hünerfaut. "Čak su i kratki komadi lako ispiljneni u raznu drvnu građu."

Andreas Hünerfaut kupio je svoju prvu pilanu, LT40, vrlo davno. Pilana je isporučena sa broda koji je doplovio iz Sjedinjenih Država. U to je vrijeme trebalo puno hrabrosti da se pridružite relativno novoj profesiji – piljenju pokretnim pilanama. Među vlasnicima pilana Wood-Mizera, postojala je nevjerojatna spremnost za pomoć ljudima, što se očuvano do danas. Njegovi prvi klijenti bili su znatiželjni učitelji koji su željeli dati poučnu lekcije svojim učenicima, kao i vlasnici imanja koji su na obiteljskim stolovima raspravljali o ovoj novoj industriji i novim mogućnostima. Ostatak uspjeha postigla je klasična reklama usmenim putem. U stvari, Švicarac Andreas Hünerfaut napustio je svoju domovinu kako bi bolje upoznao svijet. U sjevernoj Njemačkoj volio je ne samo krajolik i klimu, već i ljude. Stoga se ovdje nastanio i osjeća se kao kod kuće, da je čak izgubio i švicarski dijalekt.

Ali vratimo se na umrtvljeni-zagušeni, potopljeni hrast. Kad je postalo jasno da je drvo vrlo dobro očuvano, Andreas Hünerfaut ponudio je svoju pomoć u pronalaženju drugih hrastova na području poplave. Bila je zima, termometar je pokazivao -12 ° C ispod nule, a osjećaji u ovom vlažnom okruženju bili su još hladniji. Rad je obavljen pomoću malog viljuškara. Na kraju je na obalu izvučeno oko 40 potpuno deformiranih debala hrasta.

 

 

Dendrohronologija je znanost o utvrđivanju starosti stabala. Pomoću svojih metoda, Institut za nauku o drvu u Hamburgu utvrdio je da se starost ovih trupaca od močvarnog hrasta procjenjuje na više od 2000 godina. Trupac najvećeg promjera imao je godišnje prstene iz 221. godine prije Krista.

U međuvremenu, izvučeni trupci izrezani su i sušeni u čistim složajima do odgovarajućeg sadržaja vlage. Takvo se drvo prodaje po težini u piljenicama odgovarajuće veličine. Koristi se za izradu drški noža, pisaćih alata, kuhinjskih fasada ili upravljačkih panela za premium marke u automobilskoj industriji.

Odgovarajući na pitanje o svojoj profesiji, Andreas, koji je, u stvari, poljoprivrednik i drvodjelja, sebe više doživljava kao čovjeka iz šumarstva. Njegovo je iskustvo posebno potraženo kada treba ukloniti vrhove i krošnje stabala. Ovo je opasan posao, koji rade penjači i za to su potrebne posebne vještine. To je obično dio programa čišćenja i recikliranja šuma. I, naravno, pilana LT40 ovdje je vrlo korisna.

Unatoč napornom danu, Hünerfaut nalazi vremena za bavljenje irskim stočarstvom. U ovom prostranom području životinje se očito osjećaju dobro.

Nakon posla Andreas Hünerfaut ponekad se odmara ispred svog drvenog iglua na vrlo posebnoj klupi. Prema radiokarbonskim istraživanjima, drvo od kojeg je Andreas napravio klupu staro je oko 8000 godina. To, naravno, daje vrlo posebnu kvalitetu u kratkom i zasluženom odmoru.

 

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!