Wood-Mizerova “LT15” pilana na vrhu planine u Sloveniji

Wood-Mizer LT15 Sawmill on the Top of a Mountain in Slovenia

Pilane Wood-Mizera nalaze se na nekim od najneobičnijih mjesta na svijetu, poput vrha planine u Sloveniji na 1220 m nadmorske visine, gdje se nalazi katolička crkva Svete Ane. Crkva je sagrađena prije više od 700 godina i sveto je mjesto za mnoge hodočasnike jer se u njoj nalazi svetište - skulpturalna slika tamnolike Madone.

 

 

Čuvar Svete Ane je Jože Potočnik, čija se kuća nalazi uz crkvu. Njegov sin Vinko uspješan je poslovni čovjek koji živi u obližnjem gradu Ravne na Koroškom.

“Vikendom posjećujem oca, da mu pomognem oko kućanskih poslova”, kaže Vinko. "Dajemo sve od sebe da crkva bude uredna i dobro održavana, ali vrijeme i vremenski uvjeti neizbježno troše zgradu crkve i popravci su neophodni."

 

 

Vinko je naručio drvenu građu, ali je shvatio da će za popravak trebati daske različitih veličina. “Imali smo hrpu dasaka, sve različitih veličina, a nismo imali dva komada iste veličine – ovo nije bilo dobro”, objasnio je Vinko.

Vinko je 2011. godine kupio Wood-Mizerovu pilanu “LT15”. "Odabrao sam “LT15” zbog njegove veličine", kaže Vinko. “Ovdje dolaze i posjećuju nas mnogo ljudi, a mi ne želimo da naša oprema i alati budu vidljivi. Sve treba biti čisto i uredno. LT15 je dovoljno malen da stane u staju.

 

 

"Također smo bili impresionirani pristupačnom cijenom Wood-Mizera za “LT15", nastavlja Vinko. “U Ravnama na Koroškem postoji i praktičan servis u kojem možete naoštriti Wood-Mizer tračne pile.”

Vinko radi s pilanom otprilike jednom mjesečno i pili do tri sata dnevno. Počeo je s malim projektima, poput piljenja dasaka za ogradu. Zatim je nastavio s značajnijim projektima, poput namještaja i drvenih dućana, koji se sada nalaze izvan crkve.

 

 

Vinko je obnovio i drveni krov na očevoj kući, a njihovu šupu obložio novim drvetom.

Crkva je vrlo dobro opremljena za svoje surovo, ali mnogo puta mirno okruženje. Crkva je mjesto molitve i meditacije, gdje prestaju brige i tjeskobe posjetitelja.

 

 

Najbliže selo u podnožju planine ima svakodnevnu crkvenu službu. Ipak, zvona crkve Svete Ane, Majke Djevice Marije, otprilike jednom mjesečno ili za vrijeme crkvenih blagdana, pozivaju župljane. Počinju svoj uspon do Tamne Gospe Madone, 7 km do vrha planine.

Kad završi bogoslužje, a mještani se vrate kućama, zahvalni su Gospi Mariji na gostoprimstvu i ljudima koji žrtvuju svoje vrijeme i trud za opće dobro i za Crkvu svete Ane, koje srce hodočasnika traži.

 

***

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!