Dva brata iz Švedske uspješno vode svoju građevinsku i stolarsku radionicu

Po Wood-Mizer, Europe

Dva brata iz Švedske uspješno vode svoju građevinsku i stolarsku radionicu

 

Göran & Lennart Ståhl proizvode proizvode za obradu drva i opskrbljuju lokalne kupce kvalitetnom drvenom građom za izgradnju i završnu obradu kuća u Švedskoj. Braća se prvenstveno oslanjaju na alate i strojeve iz Wood-Mizerovog asortimana “Woodworking”, uključujući četverostranu blanjalicu/glodalicu MP260 i debljač MP160. "Ovim Wood-Mizer strojevima je jednostavno rukovati i oni su učinkoviti. Iskreno, planiramo kupiti više Wood-Mizer strojeva, jer smo oduševljeni kako ova oprema radi", kaže Göran sa smiješkom.

Švedska je 70% pod šumom, pa je obrada drveta popularna aktivnost za lokalno stanovništvo. Jezero Tisnaren, u blizini Hallsberga u Švedskoj, glavna je turistička atrakcija regije, prepuno ljetnikovaca i kampova. To je popularno odredište za odmor, okruženo prekrasnim šumama i izvrsnim mjestima za ribolov. Hallsberg je središnja općina u pokrajini, ali braća Ståhl žive i rade u obližnjim gradovima Granvik i Rävhult.

 

 

"Imamo dugu tradiciju rada s ovim materijalom. Drvo je fascinantno i ima život", kaže Lennart. "Naš otac je bio inovativan i vješt sa stolarijom. On nas je naučio većini onoga što znamo o drvu. Naš otac više nije s nama, ali siguran sam da bi volio suvremene strojeve za obradu drva", dodaje Göran.

"Kada blanjate dasku, zrnatost se mijenja sa svakom vrstom drva. Razne vrste drva imaju svoj miris, tako da možete točno prepoznati na čemu radite. To je najfascinantniji dio", primjećuje Lennart. "Ono što volim kod obrade drva je to što počnete od početka, od rezanja stabla, zatim ga usavršavate piljenjem, sušenjem i blanjanjem. Vi ste tu za cijeli proces! Naposljetku, tako je dobar osjećaj kada vidite nalazi se na zgradi … i može tamo ostati još 100 godina."

"Kad radite s drvetom, obično imate samo jednu priliku i morate je iskoristit. U suprotnom, morate započeti projekt ispočetka s drugim komadom materijala. Taj se problem ne pojavljuje kada radite s čelikom jer čelik može ponovno zavariti", ističe Göran.

 

 

Braća prvenstveno rade građevinsku građu i neke stolarske radove, ali to je inače za posebne narudžbe s mjerama. Trupce nabavljaju iz obližnjih šuma, ali ponekad drva kupuju od lokalnih pilana. Tek kada se drvo osuši, mogu ga početi blanjati na Wood-Mizer MP260 blanjalici. "Kupili smo stroj prije otprilike tri godine i oduševljeni smo njime", kaže Lennart. "Prije smo radili na staromodnoj blanji, ali bilo je teže, a postavljanje noževa je trajalo duže. Na blanji MP260 potrebno je oko 20 minuta ako ste to već radili. To je jednostavan stroj, svatko mogu naučiti njime upravljati."

"Sjećam se da su se ti popularni strojevi za obradu drva prodavali 1990-ih kao Moretens proizvodi, ali ovih je dana Wood-Mizer preuzeo proizvodnju i podigao je na višu razinu", kaže Lennart. Tvrtka Wood-Mizer ima više od 40 godina iskustva u proizvodnji kvalitetnih pilana, a to je iskustvo pomoglo u razvoju linije kompaktnih i praktičnih strojeva za obradu drva.

Četverostrana blanjalica “MP260” je precizan i pouzdan stroj za male i srednje stolarske radionice. Uređaj ima četiri glave za rezanje sa zamjenjivim noževima za obradu četiri strane daske u jednom prolazu. Postoje dvije vodoravne i dvije okomite glave rezača, koje pokreću zasebni motori. “MP260” blanjalica/mašina za oblikovanje ima radni stol od lijevanog željeza za veću stabilnost i izdržljivost. Ergonomska upravljačka ploča omogućuje jednostavno rukovanje. "Ova blanjalica/glodalica za oblikovanje ima prednost što blanja sve četiri strane istovremeno. Ne moramo višestruko provlačiti komad. Pokrenemo ga jednom i gotovo je. Uz promjenjivu brzinu između 2–12 m/min, uvijek dobiti lijepu završnu obradu", kaže Lennart. "Stroj također može obraditi komade širine do 260 mm, tako da je savršen za izradu kvalitetnih građevinskih nadogradnji i greda."

 

 

Još jedan stroj za obradu drveta koji braća koriste u svom poslu je Wood-Mizer “MP160” blanjalica/debljina za proizvodnju točnih dimenzija dasaka i nadvišenja. Stroj ima jednu vodoravnu reznu glavu za debljanje (donji stol) i blanjanje (gornji stol). Prebacivanje između dvije operacije ne zahtijeva zaustavljanje ili ponovno podešavanje stroja.

Oba stroja za obradu drva izrađuju gotove proizvode prema posebnim narudžbama kupaca, uključujući podove, obloge, stropne lajsne, strehe, fasadne letvice, lajsne i druge dekorativne elemente. "Na Wood-Mizerovim strojevima za obradu drva možemo izraditi razne profile. Sve te “fancy” profile izrađujemo u jednom prolazu. Kupac dobiva proizvod koji je spreman za montažu. Nakon ugradnje pravog noža za obradu elementa, te elemente možemo izraditi u bilo kojem željenom obliku. stilu", objašnjava Göran. "Zadovoljni smo ovim strojevima, a budući da su tako dobro radili u našoj radionici, preporučujemo ih drugim majstorima i drvoprerađivačima."

 

***

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!