Umijeće gradnje brodova u Wisconsinu

Po Olivia Eaker, Wood-Mizer

Umijeće gradnje brodova u Wisconsinu

Drvoprerađivač i pilanar Joshua Swan, već više od dva desetljeća gradi jedinstvene drvene brodove u svojoj radionici, smještenoj na prekrasnoj obali jezera Superior u Wisconsinu, SAD.

 

Joshua Swan Boat in ProgressJoshua Swan Boat in Progress

 

“U početku, trebaos vlastitu građu. Odatle je nastalo moje pilanarsko putovanje”, rekao je Joshua. S potrebom da ispili svoju drvenu građu za projekte obrade drva, Joshua je počeo koristiti malu motornu pilu, ali je brzo primijetio nedostatke ove vrste piljenja. Uz veliku količinu otpada od lančane motorne pile i zahtjeva za fizičkim radom, Joshua je brzo prerastao motornu lančanu pilanu.

Joshua Swan Sawmill ShedJoshua Swan Sawmill Shed

 

Joshua je kupio Wood-Mizerovu prijenosnu pilanu, koja je omogućila lakši rad i veću fleksibilnost uz manje otpada te preciznije piljenje s uskim propiljkom. "Ne bih mogao raditi ono, što radim bez fleksibilnosti Wood-Mizerove pilane", rekao je Joshua. “Mogu ići od raspiljivanja velikih Tamarack panjeva pomoću konzolne glave do piljenja dugih cedrovih trupaca u daske. To je nevjerojatno korisno.”

Joshua Swan LT40Joshua Swan LT40

 

Opremljen svojom novom pilanom, Joshua je krenuo graditi 4,27 m Lapstrake veslački čamac ispiljen od sjevernog bijelog cedra i bijelog hrasta. "Gotovo u potpunosti je izgrađen od lokalnog drva, uključujući dasku od sjevernog bijelog cedra na okvirima od bijelog hrasta, stabljiku od tamaraka i krmeno zrcalo od bijelog hrasta", rekao je Joshua. "Pričvršćen svim bakrom i broncom."

Boat PlankingBoat Planking

 

Po završetku svog projekta veslačkog dora, Joshua je dobio pohvale i podršku. "Svatko voli postavljati pitanja i davati pozitivne komentare. To je dio zabave", rekao je Joshua.

Prije tri godine, Joshua je ponovno nadogradio svoju pilanu sa Wood-Mizer “LT40WIDE” hidrauličnom prijenosnom pilanom. "Moj omiljeni alat", rekao je Joshua. “Kakav fantastičan stroj! Uglavnom radim sam, a ovaj je stroj usavršen i podešen za maksimalnu sigurnost i učinkovitost rada jednom rukom,” rekao je Joshua.

 

Joshua Swan Front of BoatJoshua Swan Front of Boat
Joshua Swan 2019 BoatJoshua Swan 2019 Boat

 

S ovom novom pilanom, Joshua je započeo još jedan izvanredan projekt obrade drva i ispilio vlastitu građu za drugi brod. “Prišao mi je kupac koji je želio repliku čamca, koji je koristio kao spasilac na koledžu na jezeru Michigan”, objasnio je Joshua. Pozivajući se na povijesne fotografije, Joshua je napravio maketu čamca, koju je potom upotrijebio za crtanje planova u punoj veličini, proces poznat kao “lofting”. Odatle je napravio kalupe i šablone za izradu broda. “Počevši od trupaca koje sam imao ili kupio, konstruirao sam građevinsku šablonu i zatim iz toga izgradio čamac”, objasnio je Joshua. ”Rebra su savijana parom, a brod je obložen daskama u tri sloja cedrovine, sve zajedno obloženo epoksi smolom."   

Joshua Swan Boat PlansJoshua Swan Boat Plans

 

Replika čamca za spašavanje od 4,27 m, bio je projekt koji je trajao 10 mjeseci, a prijenosna pilana Wood-Mizer pružila je potrebnu preciznost. „Kobilica, rebra koja su savijana parom i krmeno zrcalo su od bijelog hrasta. Oplate se sastoje od tri sloja sjevernog bijelog cedra. Rubovi su od bijelog hrasta, a unutarnja sjedala od bijelog bora.” Joshua je rekao da je svo drvo za cijeli projekt došlo s drveća iz Wisconsina.

Original Boat PlansOriginal Boat Plans

 

“Vlasnik nije mogao vjerovati da mogu fotografirati i iz njih izraditi čamac iz njegove mladosti”, rekao je Joshua. “Kada je prvi put mogao ući u njega na vodi, rekao je da je to bilo kao da se vratio u prošlost. Za mene je bilo nevjerojatno korisno, izgraditi repliku radnog čamca iz Wisconsina u potpunosti od drveća iz Wisconsina koje sam ispilio u visokokvalitetnu drvenu građu za čamac."

Joshua Swan Finished BoatJoshua Swan Finished Boat
Joshua Swan Latest BoatJoshua Swan Latest Boat

 

S više od 10 godina iskustva u pilani, Joshua je proširio svoje poslovanje s brodovima dodavanjem Wood-Mizer ”MP260” četverostrane blanjalice/profilirke za oblikovanje, a uskoro će dodati i peć-sušaru za sušenje drvene građe.

Joshua Swan with SawmillJoshua Swan with Sawmill

***

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!