Održivo gospodarenje šumama za lokalne zajednice u Italiji

Po Martina Valentini, GreenPress EnvironMedia

Sustainable Forest Management in Alta Val di Susa

Video: Matteo Berlenga

 

Posljednjih 20 godina šumarski konzorcij “Alta Val di Suza” iz Torina, Italija, oslanjao se na Wood-Mizer pilane, kako bi postigao dva cilja : održivog gospodarenja šumama – zaštitu okoliša i učinkovito korištenje sirovog drva.

 

 

„Šume, kojima se dobro upravlja, važan su dio lokalnog gospodarstva“, kaže Alberto Dotta, direktor šumarskog konzorcija. U svijetu. koji je sve više pogođen klimatskim promjenama i sve češćim prirodnim katastrofama, pravilno gospodarenje šumama više nije samo koncept.

Konzorcij, osnovan 1953. godine, upravlja šumskim zemljištem 14 općina u “Alta Val di Suza”, koja se prostire na preko 18 tisuća hektara. Održivo gospodarenje uključuje planiranje i zaštitu šuma, od gospodarenja šumama do održavanja staza. Među najhitnijim izazovima, koji su se pojavili posljednjih godina, je prevencija prirodnih katastrofa. Konzorcij radi na smanjenju rizika povezanih s poplavama, klizištima, lavinama i požarima. U dolini prirodnih krajolika i ljudskih naselja, zdravlje šuma smreke, bora i ariša, usko je povezano s kvalitetom života lokalnih zajednica.

 

 

"Uz dobro gospodarenje šumama, njegove funkcije - od proizvodnje drveta do očuvanja biološke raznolikosti - ostaju održive tijekom vremena", objašnjava Dotta. "Sada radimo sa sveučilištem u Torinu na pilot lokaciji. kako bismo odredili najbolje mjere za sprječavanje požara." Jedno od zanimljivijih rješenja je smanjenje veličine biomase. “Smanjenjem biomase za 30-40% možemo promijeniti karakteristike požara i tako ukrotiti plamen uz prometnice, koji će postati prave vatrogasne linije”, nastavlja. Načelo prevencije požara ostaje odlučujuće od koristi šuma i lokalnog stanovništva.

Početkom 2000-te, konzorcij je pretvoren u tvrtku za optimizaciju korištenja drvne građe, za uređenje gradilišta, mostove i izgradnju infrastrukture.

 

 

„Tijekom tog vremena investirali smo u strojeve za obradu drva, počevši od tračne pilane Wood-Mizer LT20“, objašnjava Dotta. "Ovaj stroj nastavlja raditi, pretvarajući trupce u građu i olakšava nam održavanje mostova, šetnica i ograda."

Glavna značajka Wood-Mizerove pilanske tehnologije, - prema riječima direktora konzorcija, jest fleksibilnost. Pilana LT20 dizajnirana je za ispiljavanje trupaca promjera do 80 centimetara, dužine gotovo osam i pol metara, a opremljena je i elektroničkim računalom “Setwork” za namještanje lista pile za potrebnu debljinu piljenice. “Prednosti ove pilane su brojne“, dodaje Dotta. "Mala, manevarska i zgodna pilana, dobro radi i na mobilnim gradilištima i statički u našem glavnom pogonu za preradu drveta. Ukratko, Wood-Mizer se, tijekom godina pokazao svestranim i pouzdanim."

 

 

U biti, učinkovito korištenje sirovih drvne mase, znači stvaranje više mogućnosti za sektor i njegove radnike. “Drva otkupljujemo po cijenama od 25 do 30 eura, koje nakon obrade drva mogu porasti i do 600 eura po kubiku”, objašnjava Dotta. Danas, konzorcij zapošljava više od dvadeset radnika. Početkom 1990-ih, bilo ih je samo četvero.

***

 

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!