Korak po korak

Po Wood-Mizer, Europe

Croatian pallet producer Koscal company

Postupni razvoj - ta filozofija je pomogla hrvatskoj tvrtki za prerada drva tvrtka KOŠĆAL d.o.o. izrasti u velikog proizvođača paleta i briketa.

Želimir Koščal, tokarski operater po struci, osnovao je svoju vlastitu tvrtku u 1993.

"On je počeo raditi u garaži, a zatim unajmio jednog radnika, zatim drugog, trećeg, a onda izgradio mali obrt," - kaže njegov sin Marko Košćal.

"Prvo smo kupili malu Wood-Mizer pilanu LT25; U to vrijeme su proizvedene samo u Americi. Par godina kasnije zamijenili smo ga s više naprednom LT40 s nekim elementima hidraulike. Onda smo kupili novi LT40 s kompletnim hidrauličnim sustavom za manipulaciju trupaca: utovarivač, hidraulični valjci za niveliranje, stegač, bočni nasloni i okretač trupca".

Želimir Koščal


U blizini sela Popovači, gdje Želimir Košćal živi, postoji velika industrijska tvrtka, koja treba stalnu isporuku paleta.

"Počeli smo raditi palete za ovu tvrtku. Mjesec dana kasnije smo imali već dva kupca, zatim tri i tako dalje. Danas, mislim da imamo 30 klijenata za palete." - Nastavlja Marko Košćal.

Dakle, postupno razvijana, ova obiteljska tvrtka upravljana sinom i ocem Košćal je narasla do impresivne veličine.

"U 2004 smo kupili 20.000 m2 zemljišta u selu Gornja Jelenska, na mjestu starog rudnika gline".

Kao na početku, oni koriste svoju čvrstu filozofiju i izgrađuju objekt korak po korak.

"... Isprva je bila samo jedna hala, a sada četiri plus jedan u planovima. One su sve pod krovom, a ukupna njihova površina je 3.000 m2. Mi sada imamo 65 ljudi koji rade u dvije smjene," - kaže Marko.

Nedavna velika investicija je napravljena prije dvije godine, kada je tvrtka osnovala liniju za briketiranje koja košta 1.200.000 €. Trećina ove investicije je isplaćena iz vlastitih sredstava, a ostatak - bankovni kredit. Opremu za sušenje je instalirala jednu hrvatsku tvrtku, a preša za brikete je od strane njemačkog proizvođača. Takodjer je 90% briketa namijenjeno za izvoz u Njemačku.

 

Wood-Mizer SLP line


Prerađivanje tanke oblovine za palete

Drugi smjer poslovanja je proizvodnja paleta.

Kao što znate, tvrtka Košćal je uključena u proizvodnju paleta od samog trenutka svog osnutka. Za tu svrhu postoji jedna horizontalna raspiljivačica koja vodi postrojenje.

"Mi imamo iskustva sa Wood-Mizer pilanama, a kada nam je Wood-Mizer predstavnik u Zagrebu g. Krešimir Pregernik rekao da je Wood Mizer dizajnirao novu SLP liniju posebno za proizvodnju paleta, odmah smo otišli u Wood-Mizer tvornicu u Poljskoj i odlučili kupiti ovu liniju za nas. Jedini problem je bio rok isporuke koji je tada bio oko šest mjeseci. Stoga smo naručili horizontalnu raspilivačicu s 4 glave i čekali."

No, u svibnju 2008. na Xylexpo sajmu u Milanu otac i sin Košćal bili sretni vidjeti cijeli SLP liniju u akciji.

"Mi smo stajali i promatrali kako radi, i razgovarali međusobno - to je ono što nam treba, moramo imati ovu liniju u našoj proizvodnji," - kaže Marko.

SLP linija je razvijena i uvedena na tržište godinu dana ranije, pa je tako u 2008. bio novi proizvod. Konačno Košćal otac i sin otišli su Wood-Mizer predstavniku u Italiji s izravnim pitanje: može li nam prodati ovu liniju upravo sada?

To se dogodilo u petak, zadnji dan izložbe. Tako je u ponedjeljak, tvrtka Košćal platila račun i a u srijedu je linija stigla do Košćal postrojenja u Hrvatskoj.

Pallet construction


"Naučiti ljude nije bilo teško, jer smo već imali iskustva s radom Wood-Mizer pilana, - kaže Marko -. Ali kakav smo dobitak imali. Ranije smo izrađivali palete na raspiljivačici s jednom glavom, a sada ga je zamijenila raspiljivačica s 4 glave. Produktivnost je narasla za 2,5 puta, pa čak i tri puta ako je promjer trupaca oko 30-40 cm".

Tvrtka Košćal preradi oko 18.000 m3 trupaca godišnje, a oko 40% te količine se pretvara u drvo za palete na SLP liniji. Palete u obliku elemenata se izvozi u Italiju, ali 80% proizvodnje namijenjeno je hrvatskom tržištu. Dva kamiona koja tvrtka ima, jedan za trupce i drugi za palete, stalno su na cesti.


Automatska razmetačica za održavanje pila

"Rekao bih da je SLP vrlo dobra oprema. Međutim, po mom mišljenju, najbolji Wood-Mizer stroj, koji mi koristimo je automatska razmetačica za tračne listove pila. Bez tog razmetača imali smo jednu osobu na radnom mjestu, koja je cijeli dan radila na održavanju pila. A sada je to učinjeno automatski, a kvaliteta razmetanja je vrlo visoka:. apsolutna točnost i pravilnost", - rekao je Marko Košćal.

 

Wood-Mizer automatic tooth setter


Jasno je nakon svega, s tako velikim parkom pilana, kako Košćal ima, svaki dan treba izoštriti do 80 uskotračnih listova pila, plus široke pile. Majstor za oštrenje radi na četiri različita uređaja za brušenje, od kojih su svi napravljeni Poljskoj, uključujući Wood-Mizer brusilicu. Istovremeno Košćal kupuje 30 novih listova pila svaki mjesec.

"U budućnosti planiramo kupiti Wood-Mizer industrijski stroj za brušenje i EG300 okrajčivač", - kaže Marko Košćal.

Kao što možete vidjeti, ideja postupnog razvoja, ako se isplanira i provodi, se isplati: dvadeset godina kasnije, odkada je osnovana tvrtka Košćal, posluje stabilno i ostaje profitabilna čak i u teškim ekonomskim okruženjima.

Želimir Koščal at the Koscal facility

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!