Škotski pilanari oslanjaju se na modernu Wood-Mizer “WB2000” tehnologiju za ostvarivanje profita

Po Wood-Mizer, Europe

Scottish Sawmillers Rely on Modern Wood-Mizer WB2000 Technology to Generate Profit

 

“Škotska je prekrasna sa svojim krajolicima, brojnim dvorcima i nepredvidivim vremenom. Putnici, koji idu sjeverno od Edinburgha, stignu do Pertha, gdje bi mogli pomisliti da je posljednji bastion civilizacije, ali preko planina nalazi se “Inverness”. Sa svojom mikroklimom i plodnim tlima, ovaj iznenađujuće topao mali dio sjeverne Škotske savršen je za uzgoj dobrog drva,” kaže Ronald Munro Ferguson, vlasnik “Novar Sawmill-a“. Komercijalno uzgojena stabla poput smreke, ariša i jele odlična su za izgradnju kuća i koliba. Sve više i više ljudi postaje svjesno prednosti gradnje od lokalnog drva.”

Ronald Munro Ferguson dolazi iz obitelji, koja se generacijama bavila šumarstvom i pilanarstvom. Odrastao na imanju “Novar”, koje se nalazi samo 20 milja sjeverno od “Invernessa”, obiluje bogatim šumama i pašnjacima, učinilo je Ronalda svjesnim vrijednosti i ljepote škotske prirode. “Ozbiljno sam se počeo baviti pilanarstvom prije samo 12 godina. Nalazim veliko zadovoljstvo u radu s drvetom iz mnogo razloga – zbog načina na koji miriše i osjećam pod mojim prstima i njegove brojne primjene. Primjerice, većina nas voli boraviti u drvenim kolibama izgrađenim na skandinavski način ili onima izgrađenim u Alpama”, ističe Ronald. “Jednom sam u Švedskoj pohađao tečaj ručne gradnje brvnara. U “Novar Sawmill-u”, međutim, koristimo najnoviju tehnologiju piljenja i obrade drva koju nudi Wood-Mizer za izradu raznih proizvoda od drva, uključujući ograde, vrtni namještaj, male šupe i vrtne sobe.”

 

 

Pilana “Novar” nalazi se na relativno malom prostoru od 3 ha, a šuma se prostire na gotovo 4000 ha. “Trenutno siječemo ograničenu količinu oble građe. Veliki dio prodajemo drugim pilanskim poduzećima, ali s Wood-Mizerovom linijom za piljenje očekujemo da ćemo iskoristiti mnogo više tog drva,” dodaje Ronald. „Otprilike trećinom naših šuma upravljamo kao 'kontinuiranim zelenim pokrivačem' koji povremeno prorjeđujemo i ostavljamo za prirodnu obnovu, dok se druge dvije trećine uzgajaju u komercijalne svrhe uz sitkansku smreku, običnu smreku, duglaziju i ariš. Posječenu šumsku površinu ponovno zasadimo u roku od pet godina.”

U prošlosti je “Novar” pilana godišnje prodavala više od 300 šupa koje su dobivale od drugog dobavljača; međutim, Ronald je odlučio raskinuti ovaj dogovor, te je uložio u moderne strojeve, kako bi mogao sam proizvoditi modularne šupe i vrtne sobe, u puno superiornijem obliku.

 

 

Pilana zapošljava sedam ljudi, koji koriste najsuvremenije strojeve i alate, uključujući industrijsku pilanu “WB2000” s platformom za trupce, stolom za sortiranje i strojem za okrajčivanje EG300. Tvrtka također upravlja industrijskom blanjalicom/prifilirkom za oblikovanje, koja bi uskoro mogla biti proširena još jednom, kompaktnijom jedinicom iz Wood-Mizera. „U početku smo radili na daljinsko upravljanoj pilani “LT70 WIDE” postavljenoj u proizvodnoj liniji, ali odlučili smo je prodati drugoj radionici u Walesu i nadograditi našu pilanu na “WB2000” od koje očekujemo daleko bolji učinak, veće mogućnosti piljenja i veću preciznost,” kaže Ronald. “Imamo mnogo velikih duglazija starih 120 godina, a naši kupci često traže da im pripremimo grede duge šest ili sedam metara. S pilanom “WB2000” rukovanje ovim materijalom neće biti problem.”

Za upravljanje pilanom “WB2000” potrebne su samo dvije osobe – jedna koja upravlja strojem iz operaterove kabine, a druga prima materijal na stolu za sortiranje. „Marcinu, našem operateru bivše pilane “LT70”, trebalo je samo nekoliko dana da prijeđe na upravljanje “WB2000”. Sada kaže da je izvrsno raditi s njim! Ne mora ustati i gledati u trupac jer ima dobar pogled iz kontrolne kabine. On koristi hidrauliku za utovar, okretanje i rotiranje trupca, čime štedi vrijeme i smanjuje stres. Osim toga, ima nekoliko video kamera za pobliže promatranje procesa piljenja, a ima i kolegu koji mu pomaže i prima materijal niz liniju,” objašnjava Ronald.

 

 

Osim stroja za okrajčivanje “EG300” koji Novar Sawmill koristi za izradu svih vrsta obloga za svoje kupce, tvrtka koristi CNC stroj i industrijsku blanjalicu za obradu velikih nadvišenja i greda. „U budućnosti bismo željeli proširiti našu radionicu dodavanjem kompaktne blanje/profilirke za izradu raznih gotovih proizvoda, na primjer, brodskog poda, podnih piljenica i profiliranih piljnica. Uključivanje četverostrane Wood-Mizer “MP360” blanjalice/profilirke za oblikovanje u naš proizvodni proces savršeno odražava moto, koji također smatramo istinitim u našem slučaju – Od šume do konačnog oblika,” naglašava Ronald. “U našim šumama uzgajamo drvo kako bismo kupcima opskrbili gotove proizvode. Vodimo dnevnik kroz cijeli proces.”

Ronald Munro Ferguson već godinama surađuje s Wood-Mizerom, otkako ga je poznanik savjetovao o specijaliziranoj opremi za piljenje koju koristi u svom poslu. “Sjećam se izvjesnog pilanara iz Južne Afrike, koji je tražio svoju obitelj u Škotskoj, koji je ostao zaprepašten kada je shvatio koliko šumskog zemljišta moja obitelj ima, ali ne i pravu pilanu da to dobro iskoristi. Ubrzo sam kontaktirao škotskog agenta za Wood-Mizer strojeve i kupio svoju prvu pilanu “LT70”,  spominje Ronald.

 

 

“Oduševili su me Wood-Mizer proizvodi i usluge. Keith Threadgall je uvijek bio od velike pomoći, nudeći najbolju korisničku uslugu kad god mi je trebala, uključujući brzu instalaciju pilane “WB2000” koja je stigla s nama na tri zglobna kamiona. Ranije ove godine bio sam pozvan posjetiti Wood-Mizerovu tvornicu u Poljskoj. Bilo je to vrlo ugodno putovanje na kojem su mi pokazali proizvodni pogon i mogao sam se diviti njegovoj veličini i organizaciji, te dobroj hrani i gostoljubivim ljudima koji su me okruživali.”


***

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!