Piljenje hrasta s Wood-Mizer strojevima u Walesu

Po Wood-Mizer, Europe

Sawmilling Oak with Wood-Mizer Machines at the Welsh Customer Days 2023

 

Godine 2023., godišnji Wood-Mizer Dani kupaca, održani su u “Oak Frame Company” u Saint Asafhu, Sjeverni Wales. Simon Belfield, strastveni pilanar i vlasnik tvrtke, specijalizirao se za izradu raznih proizvoda od hrastovine i ariša, uključujući gotove kabine, sjenice, garaže i vrtne kućice, ali - iznad svega – hrastove krovove, okvire i konstrukcije. "Uvijek sam uživao raditi s drvetom", kaže Simon. “Drvo se sviđa svima. Ima toliko mnogo krajnjih namjena. To je na kraju dana fenomenalan proizvod.”

Simon Belfield je oduvijek bio zaljubljenik u drvo, pa se nakon završene srednje škole počeo baviti sječom drva i stolarskim radovima. “Počeo sam se baviti pilanom prije otprilike 30 godina s kolegom poduzetnikom. Moram spomenuti svog kolegu pilana Daija Watkina Jonesa, koji mi je puno pomogao u pokretanju posla. Zatim sam izgradio svoju pilanu na temelju velike kružne pile s zupčanicima, koju sam kasnije nadogradio u statičnu tračnu pilanu. Prije 13 godina preselio sam se na svoju sadašnju lokaciju i kupio svoju prvu mobilnu pilanu, Wood-Mizerovu  “LT40 Mobile,” kaže Simon.

 

 

Simonova pilana “LT40” bila je vrlo dobra za količinu drva koju je obrađivao u to vrijeme. Međutim, odlučio je poboljšati svoju proizvodnju s pilanom “LT70” u kombinaciji s platformom za trupce, stolom za sortiranje materijala i strojem za okrajčivanje piljenica “EG300”. “Odlučili smo unaprijediti našu radionicu na liniju za piljenje “LT70” jer ima veće mogućnosti od “LT40” i može obraditi veći loličinu drva,” objašnjava Simon. „Izdržljiva platforma za trupce može primiti dovoljno trupaca za jednu radnu smjenu. Glava i postolje pilane mogu obraditi veće trupce, što je bolje za kupce koji traže šire daske. Iza glave pile nalazi se izlakač dasaka, za uklanjanje svježe piljene građe na pokretnu traku koja je prenosi do sljedećeg stroja.”

EG300” također je bitan stroj u Simonovoj liniji za piljenje, jer izrađuje ploče točnih dimenzija. “Sada primam piljenicu sa pilane, prosljeđujem je okrajčivaču. koji je okrajči na daske potrebnih dimenzija. Zatim slažemo daske i ide u sušionicu. Istina je, da sa linijom za piljenje trebamo manje radne snage u procesu rukovanja, ali s druge strane, povećavamo zaposlenost dalje niz liniju, na okrajčivaču, blanjalici/profočorli ili “SlabMizeru.”

 

 

“Welsh Customer Days”, koje je organizirao Wood-Mizer, a suorganizirali “Oak Frame Company”, bili su izvrsna prilika, da se otkrije što je novo u industriji prerade drva. Deseci posjetitelja došli su u Simonovo dvorište kako bi pogledali najnovije strojeve i opremu Wood-Mizera i promatrali njegov način pretvaranja hrastovine u vrhunske drvne proizvode. Osim prezentacije strojeva, posjetitelji su s kolegama pilanarima i drvoprerađivačima, uz Simona Belfielda i njegov tim, razmijenili stavove i iskustva o temama vezanim uz drvo.

"Jučer je za nas bilo puno posla s toliko ljudi koji su posjetili predstavu", izvještava Simon. “Wood-Mizer je predstavio nove strojeve i opremu, na primjer, impresivnu baterijsku pilanu “LT15 WIDE”, koja upravo debitira u Velikoj Britaniji, “LT15CLASSIC Mobile”, “LT40 WIDE Mobile” s novim, učinkovitim dizel motorom od 25 KS, “LT70 Mobile” s najjačim benzinskim motorom “G57” i tračnim pilama širine 50 mm, kao i statična pilana “LT70 WIDE” s daljinskom upravljačkom stanicom, postoljem za trupce i sortirnicom dasaka.”

 

 

Na prezentaciji je prikazano i još nekoliko Wood-Mizer strojeva za povećanje  vrijednosti finalnih proizvoda: “MB200 SlabMizer” za blanjanje piljnica , najnovija četverostrana blanjalica “MP280”, kao i provjerena blanjalica “MP360”. „Nedavno smo izrađivali ploče stola od hrastovine na “MB200 SlabMizeru”, - što je ispalo fantastično. Svaki put kad se spremam otvoriti novi trupac, jedva čekam vidjeti kakvu zrnatost i teksturu mogu otkriti unutra. Kod toga mi srce uvijek zastane,” priznaje Simon.

"Četverostrana “MP360” blanjalica/glodalica izvrstan je dodatni stroj u pilani jer omogućuje brzo i precizno profiliranje širokih dasaka i četvrtaka." ističe Simon. „Kao i “MB200 SlabMizer” za blanjanje ploča do 1,4 m širine i 3,5 m duljine. “SlabMizer” može ono što drugi strojevi ne mogu. Sa “SlabMizerom” možete skinuti minimalnu količinu materijala bez puno gubitka na debljini ploče. Široke ploče su vrlo tržišne, a kupci su spremni dodatno platiti za ove vrhunske proizvode.”

 

 

Na kraju, posjetitelji su mogli vidjeti kako najnovija baterijska pilana “Wood-Mizer LT15” reže ogromni hrastov trupac promjera 90 cm. Pilanski stroj je upravo premijerno predstavljen na britanskom tržištu, već je privukao veliku pozornost u industriji. „Pilana s baterijskim pogonom “LT15” temelji se na dobro poznatom dizajnu “LT15CLASSIC” s izvanrednim značajkama za tako malu pilanu,“ objašnjava Simon. “Dobro je dizajniran, tih i jednostavan za rukovanje, s nevjerojatnim trajanjem baterije. Da sam mali poduzetnik, baterijska pilana “LT15” mogla bi biti neprocjenjiv alat u mojoj radionici.”

 

***

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!