Pilanarstvo, sirarstvo i ratarstvo u slovenskim Alpama

Sawmilling, Cheese Making, and Farming in the Slovenian Alps

 

Danilo Bončina živi u Čadrgu, selu pokraj Tolmina, koje se nalazi na 700 m nadmorske visine. Danilovo glavno zanimanje je poljoprivreda i agroturizam na njegovom imanju “PRI LOVRČU”, gdje uzgajaju stoku i proizvode mlijeko u vlastitoj mljekari. “Srdačno ste pozvani da posjetite selo Čadrg, gdje možete uživati u svježem zraku i tišini. Naše imanje ima dvije sobe za 4, odnosno 5 osoba. Također ste dobrodošli naručiti subotnji ili nedjeljni ručak i posjetiti našu slastičarnu.”

 

 

Farma se prenosi s koljena na koljeno. Glavni izvor prihoda u gospodarstvu je krčma u kojoj se proizvodi uobičajeni sir “Tolminc”.

“Tradicija proizvodnje sira nastala je prije mnogo godina, kada je nastalo i naše selo. Sir se koristio za ishranu, a proizvodio se i koristio kod kuće. Prije je bilo nemoguće prevoziti sir. dok se nije izgradila cesta. kojom bi se sir odveo u dolinu i prodavao po Sloveniji i inozemstvu.”

 

 

“Uglavnom živimo od sireva, a ljetinu uglavnom koristimo za vlastite potrebe i za goste jer imamo dvije sobe za goste. Prodajemo samo višak sira.”

Međutim, Danilo se nedavno počeo baviti pilanom jer se šume u regiji uglavnom koriste za skupljanje drva i građe.”

Danilo i njegova obitelj kupili su pilanu Wood-Mizer “LT15” za izgradnju nove staje. “Odlučili smo kupiti pilanu. koja će biti jednostavna za korištenje, a maksimalno funkcionalna. Razmišljali smo o nabavi Wood-Mizer pilane, a nakon šest mjeseci smo je kupili i pustili u rad. Montaža pilane trajala je samo oko sat vremena i od tada smo mogli početi piliti trupce brzo i s kvalitetnim rezultatima.”

 

 

“Sastavljanje je bilo jednostavno, a pilana je transportna, a pokreće je struja ili dizel. Svo drvo koje nam je bilo potrebno za izgradnju nove staje, uglavnom je ispiljeno na našoj pilani.”

Pilana je postala sastavni dio njihovog svakodnevnog života. Kako objašnjava Danilo, “Pilana praktički radi cijelo vrijeme. Njime pilimo drva za vlastite potrebe, a ponekad i za svoje susjede. Reže bilo koji oblik trupca, bio debeo ili tanak, ravan ili zakrivljen. Susjedi nam često ujutro donesu svoje cjepanice, a mi već poslijepodne imamo spremne piljenice.”

 

 

Imajući pilanu, Danilo je bio u mogućnosti koristiti je ne samo za svoju farmu, već i životima ljudi oko njega u lokalnom selu, opskrbljujući ih drvenom građom i drugim pilanskim uslugama. "Jedino nam je žao što ga nismo ranije kupili, jer je stvarno svestrana, daje kvalitetan rez s manje otpada i jednostavan je za korištenje."

Više informacija o farmi PRI LOVRČU: www.prilovrcu.si

 

***

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!