Pilana na imanju Balmoral u Škotskoj s pilanom “Wood-Mizer LT40”

Po Wood-Mizer, Europe

Sawmilling at Balmoral Estate in Scotland with Wood-Mizer LT40 Sawmill

 

Dvorac Balmoral bio je rezidencija kraljevske obitelji u Škotskoj otkako ga je 1852. godine kupio princ Albert za kraljicu Viktoriju. Tradicija je, da svaki sljedeći vlasnik imanja ima veliki osobni interes za njegovo upravljanje i poboljšanje. Balmoral Estate nedavno je kupio mobilnu pilanu “Wood-Mizer LT40 WIDE” za učinkovito održavanje šuma i zelenih površina oko dvorca.

Dvorac Balmoral veliko je imanje u Aberdeenshireu u Škotskoj i rezidencija britanske kraljevske obitelji. Njegova povijest seže u kasno 14. stoljeće. Danas se prostire na površini od otprilike 20.000 hektara, uključujući močvare za tetrijebe, šume i poljoprivredna zemljišta, kao i uzgojna stada jelena, brdskih goveda, ovaca i ponija. Također nudi pristup javnosti za ribolov i planinarenje. Vrtovi i dvorac otvoreni su svakodnevno za javnost od travnja do kraja srpnja, nakon čega članovi kraljevske obitelji dolaze u dvorac na svoj godišnji boravak.

 

 

Imanje obuhvaća 3.000 hektara šumskog zemljišta s godišnjim prinosom od 6.000 – 10.000 tona drva. Od doba kraljice Viktorije, drvo se intenzivno koristilo u dvorcu i imanju. Većina ove građe prodaje se lokalnim pilanama, a dio se obrađuje na licu mjesta za izgradnju i popravke. Drvo niže kvalitete pretvara se u ogrjevno drvo, koje se koristi u dvorcu i drugim kućama na imanju, dok se dio sječe za gorivo za kotao na biomasu.

Zaposleno je osoblje od 50 radnika s punim radnim vremenom i dodatnih 100 sezonskih radnika koji pomažu u održavanju imanja. Šumarski tim ima zadaću sadnje mladica, njegovanja rastućih nasada i osiguravanja stalne opskrbe ogrjevnim drvetom.

"Ovdje radim više od 30 godina i zadužen sam za svakodnevno vođenje šumarskog odjela", kaže Joe Maclugash, predradnik šumarstva u Balmoral Estateu. “Moje dužnosti obuhvaćaju niz aktivnosti, od rušenja stabala, raščišćavanja nakon udara vjetra, izgradnje ograda, demontaže starih konstrukcija ili popravka cesta.”

 

 

“Krenuo sam očevim stopama i postao sam šumar”, prisjeća se. “Uživam raditi u šumi jer me to smiruje. Kad god se borim s lošim danom, mogu pronaći umirujuće mjesto s lijepim krajolikom za opuštanje. To ne možete pronaći. kada radite u uredu.”

Joe je započeo svoju karijeru šumara 1981. kao rukovatelj motornom pilom i postupno se probijao do samozaposlenog stručnjaka na zapadu Škotske. Nakon što se preselio na istok, radio je na jednom od lokalnih imanja, a zatim je prije otprilike 30 godina napredovao u Balmoral Estate kao radnik u šumarstvu. “Ovdje sam bio zauzet raznim poslovima, na primjer, rukovao motornom pilom, vozio traktor, vitlao, teglio i pilio, u čemu sam od tada uživao.”

U Balmoral Estateu, pilana koju pokreće vodena turbina, datira iz 1927. Turbina je obnovljena 2005. kako bi postala dovoljno učinkovita za proizvodnju električne energije za nacionalnu električnu mrežu. Prije kupnje njihove “Wood-Mizer” pilane, prethodna pilana imanja radila je s ogromnom kružnom pilom sa zamjenjivim zubima. “Tada je takozvana “yankee pila” eliminirala potrebu vađenja kružne pile iz stroja. kad god ste htjeli rezati različito drvo”, objašnjava Joe. “Nije bilo baš sigurno jer ste morali ručno rukovati trupcima. Provlačenje materijala iziskivalo je puno truda i morali ste biti oprezni jer je pila mogla odbaciti trupac unatrag.”

 

 

“Njegovo veličanstvo, kralj Charles, jako se osobno zanima za upravljanje imanjem, posebno zelenim površinama sa šumama, vrtovima i livadama. Koristimo drvo za razne projekte i ne želimo kupovati drvo drugdje. Uglavnom koristimo meko drvo, poput bora, duglazije, plemenite jele ili sitkanske smreke,” objašnjava Joe. “U Balmoral Estateu uglavnom postoje mješovite crnogorične šume s dodatkom tvrdog drva. Neki dijelovi su komercijalna šumska područja, neki korisne šume, a neki pripadaju Zaštitnom području na West Endu, koje je pokrenula kraljica Viktorija.” Šume se kultiviraju novim drvećem – za svako posječeno stablo, Joe sadi oko 5 novih stabala.

Joe i njegovi kolege iz pilane saznali su za “Wood-Mizer” proizvode prije mnogo godina. kada je njihova stara pilana prestala raditi, a neke su radove morali obaviti kod mobilnog izvođača pilana. “Svidjela nam se ideja da radimo na vlastitoj prijenosnoj pilani, iako je trebalo neko vrijeme prije nego što je Njegovo Veličanstvo Kralj mogao vidjeti prednosti pilane i odobrio našu preporuku da kupimo “Wood-Mizer” za imanje,” objašnjava Joe. „Uspjeli smo kupiti mobilnu pilanu “Wood-Mizer LT40 WIDE” sa sajma APF 2022. uz pomoć Keitha Threadgalla, škotskog prodajnog agenta. Keith nas rado podržava kad god imamo problema s radom pilane. Uživam raditi na pilani, iako još uvijek učim, pa bih s vremena na vrijeme zvao Keitha - s glupim pitanjem.”

 

 

„Dali smo sve od sebe da uvjerimo kralja, da nam kupi pilanu “LT40 WIDE”, jer je dobro napravljena i jednostavna za rukovanje. Predstavnici “Wood-Mizer UK” pružaju dosta podrške, a službeni internetski resursi puni su korisnog materijala. Do sada smo pilanu koristili za nekoliko projekata na imanju - upravo smo obnovili most i ispilili nešto drva za odjel divljači koji se priprema za sezonu odstrela na tetrijebe. Uskoro ćemo graditi proširenje kantine pokraj dvorca,” nastavlja Joe.

Uz pilanu “LT40 WIDE”, Joe koristi Wood-Mizer opremu za održavanje tračnih i za ponovno oštrenje. Želio bi proširiti pilanarsku radionicu dodavanjem opkrajčivača piljenica “EG300” za brzo i učinkovito skidanje kore s rubova samica.

 

 

“Wood-Mizer LT40” je legendarna pilana. koja je revolucionirala način, na koji ljudi pretvaraju trupce u piljenice. Za više od 40 godina prisutnosti na tržištu, dokazala je svoju svestranost, performanse i pouzdanost u gotovo svakom kutku svijeta. Danas, sa svojim pilanskim timom, Joe je može slobodno premještati po imanju i lako piliti trupce na daske, nadstrešnice i grede potrebne za njihove projekte. “LT40” je precizna i pouzdana pilana, koja će trajati godinama i svakodnevno stvarati profit.

***

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!