Mudra upotreba urbanih stabala u Londonu

Revitalizing Urban Trees in London for a Second Life

Londonska platana (Platanus x acerifolia) je hibrid američke platane i Oriental Planetree. Jedna od platana rasla je u ulici Eric, stvarajući divan dom za bube i insekte i udisala 130-ak godina smog starog londonskog ugljika. No, bum izgradnje u East Endu u Londonu tijekom posljednjih desetljeća učinio je stablo nesigurnim, pa je odlučeno da se drvo posiječe. S ponovnim porastom interesa za kupnju lokalnih proizvoda, urbano drvo je vrijedan resurs koji može privući ekološki osviještene kupce namještaja.

 

 

Nakon što je platana posječena i deblo je ležalo neiskorišteno osamnaest mjeseci, pretvorena je u hrpu vrijednih dasaka. “Eric Street Platana” dala je neke impresivne daske, uključujući i neke lijepu četvrtaste drvenu građu sa svojim prepoznatljivim pjegastim izgledaom, poznatim kao čipkasto drvo, od kojih će se napraviti neke lijepe visokokvalitetne stvari.

 

 

Ali velikodušna Platana, zasađena oko 1880. do 1890. za ukrašavanje viktorijanskih terasa Mile Enda, također će se koristiti u lokalnim školama za izradu stolova za aktivnosti, u “zelenim grupam” za obradu drveta i lokalne dobrotvornim organizacijama koje pomaže bivšim zatvorenicima i bivšim ovisnicima o drogama i alkoholu. u njihovom odvikavanju.

 

 

Wood-Mizer UK tim i pilana LT20 stigli su na mjesto kada je bilo krcato raznim volonterima i posjetiteljima, koji su bili željni dobrog starog pogleda u ovaj nevjerojatni stroj i pomagali premjestiti ispiljene daske s pilane na složaj.

 

 

Nakon što je David Biggs, menadžer Wood-Mizera UK, pokazao mehaničku prednost stečenu upotrebom kuke za nagib, jednostavnog drvenog stupa sa zglobnom čeličnom kukom, momci su se odlično zabavljali rolajući debla na hidraulične krakove LT20 . Stroj može ispiliti trupce do 800 mm u promjeru, iako trupac koji se pili mora biti bez izbočenih grana, inače će zaglaviti u grlu glave pilane. 

 

 

Uz trupac na postolju Wood-Mizera, njegov sustav hidrauličkih utovarnih krakova, bočnih nosača, okretača i stezaljki pomaže namjestiti trupac tako, da se može ispiliti na četvrtine (tj. piljenje s listom pile koja je tangencijalna na godove rasta i otkriti vrijedne površine od čipkastog drveta). Pilana Wood-Mizer dala je prekrasan rez, uz mali prorez od 2 mm koji je smanjio gubitak mas. Završna obrada svježe ispiljenih dasaka bila je izvrsna, s minimalnom valovitošču i tragovima noža, što je blanjanje i kasniju obradu činilo mnogo manje zahtjevnom.

 

 

Kao i kod svih stabala koja su dugo živjela u Londonu, posebno onih koja su preživjela Drugi svjetski rat, platanu u “Eric Street- ulici je imao malu količinu metalne kontaminacije; drvo je nije imalo bilo kakav geler, ali je imalo bodljikavu žicu i čavle, koji su bili dobro zabijeni. Oštećni zubi jedne od ovih oštećenih listova tračnih pila dovoeli su grubljeg piljenja, ali uspjeli smo izdržati samo s tri izmjene listova pila. 

 

 

Pilana Wood-Mizer radila je bez problema cijeli dan i proizvela je preko 60 piljenica debljine 32 mm, 38 mm i 150 mm u rasponu širina i duljina, sve uredno složene. Za sušenje na zraku, drvo mora ostati ispod zaklona najmanje godinu dana.

 

 

Gledajući daske, lako je zamisliti stolove za kavu, stolice, stolove za blagovanje, police i lijepe stvari s tim lijepim i lokalnim, čipkastim filigranom. Stara platana „Eric Street Plane» započeo je druge životne promjene!

 

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!