Proizvodnja paleta. Zanimljiva iskustva i inženjerska rješenja iz Rumunjske

Po Wood-Mizer, Europe

Pallet production in Romania

Proizvodnja paleta kombinira jednostavnost i složenost, a više od bilo koje druge vrste obradbe drva oslanja se na poslovanje.

"Ovo je vrlo konkurentno okruženje", kaže suvlasnik tvrtke DECO TIMBER, g. Ovidiu. "Sada je europsko tržište puno proizvoda iz Ukrajine i Poljske, stoga moramo raditi učinkovitije kako bismo zadržali svoj udio na ovom tržištu".

 


DECO TIMBER je postojao već dugi niz godina, ali njegovi sadašnji vlasnici upravo su odredili novi smjer poslovanja - proizvodnju paleta za izvoz u Italiju.

Gospodin Ovidiu Stancalie, strojarski inženjer sa 20 godina iskustva u obradi drveta, govori o ključnim elementima tehnologije paleta.

"Naš je zadatak ispiliti trostranu prizmu od 100-145 mm širine 22 mm debljine."

Ova operacija zahtijeva stroj s više pila – višelisnu raspiljivačicu."

Gospodin Stancalie od samog početka vidio je tehnologiju uskog propiljka kao najprikladniju i najučinkovitiju metodu piljenja drveta za proizvodnju paleta.

"Nisam bio upoznat sa ovom tehnologijom, ali sada internet daje mogućnosti za stalno učenje te sam se udubio u istraživanja i studirao moguće varijante sa višelisnim horizontalnim raspiljivačicama na YouTube portalu" - navodi inžinjer Stancalie. Na kraju se odlučio za Wood-Mizerovu raspiljivačicu sa 4 pile - HR700.

 


"Zapravo, to je bila jedina opcija koja nam se savršeno uklapala", te objašnjava: "Prije svega, cijena je bila korektna, drugo, saznao sam da Wood-Mizer proizvodi ovaj stroj već nekoliko godina. U Europi već radi puno tih strojeva, a nisam htio riskirati i kupiti neku novost - neprovjerenu tehnologiju."

"Osim toga, ime Wood-Mizer puno znači. Jednom Wood-Mizer - mora biti pouzdana oprema."

U mnogo navrata, gospodin Stancalie je na sajmovima vidio pilane Wood-Mizer, ali po prvi put se informirao s sa mogućnostima horizontalne višelisne raspiljivačice.

Novi proizvod HR700 stigao je na proizvodnju DECO TIMBER izravno s izložbe u Bukureštu.


Obrada trostranih piljenica u elemente paleta

Dizajn ovog stroja je poseban: sastoji se od modula; svaki modul ima 2 rezne glave. Sa dva modula te četiri lista tračnih pila, HR700 raspiljuje trostranu prizmu u četiri čiste paletne piljenice plus okrajak u jednom prolazu.

Svaki list tračne pile za rezanje pogonjene je električnim motorom od 15 kW. Odvojeno kontrolno-upravljačko postolje sadrži sve kontrole za upravljanje. Računar upravlja s električnim pomakom gore / dolje pri prilagođavaju visine lista pila za izradu piljenica različitih debljina. Centralizirano napinjanje listova tračnih pila za svaki modul s dvije glave, ubrzava izmijene listova tračnih pila.

Ulaz prizme u višelisnu raspilivačicu izvedeno je na dvotračnom čeličnom transporteru s promjenjivom brzinom do 20 m u minuti. Robustni, elektropogonjeni valjci stabiliziraju i provode prizme kroz pile tijekom piljenja. To olakšava raspiljianje kratkih proizvoda. Sensor automatski pokreće pneumatski upravljane valjke da prilagodi dolazne prizme. Brzina okretanja valjka sinkronizira se s brzinom prolaza transportera, omogućujući preciznije raspiljivanje, posebno za tanke piljenice.

"HR700 je dokazao da je izuzetno pouzdan, osobito u mehanici i elektronici, a pri tome ovaj stroj ima minimalno održavanje i nije osjetljiv na kvalifikacije osoblja. Ljudima je vrlo lako naučiti kako raditi na HR700", kaže g. Stancalie.

"Stroj HR700 radi oko 90% vremena u smjeni, te mi još uvijek zadovoljavamo potrebe u količini, a sve sa raspilivanjem koje se vrši brzinom od 8 m/min", objašnjava inženjer Stancalie.

 


Primarna prerada trupaca

Primarna piljenje trupaca vrši se izrađena je na vertikalnoj dvotračnoj širokoj pili na pilani, koju proizvodi južnoafrička tvrtka MultiSaw. Nedavno je Wood-Mizer otkupio intelektualno vlasništvo za ovu opremu, a od 2017. godine počinje proizvoditi ove pilane. Prvi su bili predstavljeni u LIGNA 2017 u Hanoveru.

U DECO TIMBER-u pretežito se obrađuju manji trupci iz lokalne šume - topole, borove ili smreke do promjera 35 cm. Trupci se skladište na otvorenom prostoru i pojedinačno se uvode u pilanu lančanim utovarivačem. Operator sjedi na povišenoj stolici u upravljačkoj stanici s jedne strane pilane, što mu daje jasan pogled na cijeli proces. Upravlja svim funkcije pilane pomoću poluga.

Utovarivač na početku uvodi i okreće trupce u pravilan položaj za rezanje, prije nego što se uvedu u dvotračnu vertikalnu tračnu pilanu. Sustav sa šiljcima šalje trupce kroz dvije širokokolisne tračne pile od 6 inča, što rezultira obostranim piljenjem u dvostranu prizmu sa dva okrajka. Pogonjeni kotači vrše sigurno pridržavanje u vočenje trupca koji čvrsto leži na na nazubljenom lančaniku tijekom piljenja.

 


Nakon otpiljivanja, okrajci podnu na transporter za poprečni prijenosa, koji pomiče okrajke na širokolisnu vodoravnu raspiljivačicu. Ovdje se okrajci prerađuju u nekoliko dodatnih piljenica.

Dvostrana prizma prolazi kroz drugu vodoravnu tračnu pilu i pretvara se u trostranu prizmu širine 100 mm ili 145 mm, nakon čega se na HR700 četverolisnoj raspiljiačici preradi u elemente za drvene palete debljine 22 mm.

"U mojoj praksi često se bavim rabljenim strojevima", objašnjava gospodin Stancalie, "Ovo nije najbolji izbor, ali ponekad moramo to učiniti a kako bi rabljena oprema dobro funkcionirala, trebate biti u potpunosti uključeni u ovaj proces: shvatiti koji su dijelovi procesa ranjivi, koje funkcije treba biti posebno kontrolirati, kako to popraviti.

"Pilane sa širokim listovima tračnih pila, koje su nam došle, nisu bile nove, ali potpuno sam zadovoljan kako djeluju. Jednostavna oprema, sve su mehaničke komponente vrlo pouzdane, a praktički nema elektronike. Važno je imati na umu da imamo iskustva u održavanju širokih tračnih pila. Kao što znate, 70 posto uspjeha u pilanarstvu ovisi o tračnim pilama, koje koristite, kako se izoštravaju i pripremaju za rad."

"Drugi važan problem u proizvodnji paleta je debljina propiljka, a pri rezanju dasaka samo 22 mm debljine, tanki propiljak je ključni čimbenik, i trebao bi biti minimalan. Wood-Mizerova tehnologija poznata je po tankom propiljku od debljine oko 2 mm, koji povećava isporištenje drveta i smanjuje količinu piljevine", - dijeli inženjer Stancalie.


S naglaskom na kvalitetu palete

S obzirom na činjenicu da će se topola izviti tijekom sušenja, palete se sastavljenu iz svježih dasaka. Izrađuju se na posebnoj liniji za izradu paleta Wektor koji može proizvesti do 170 paleta na sat. Već skupljeni, palete se slažu u posebno dizajniranu komoru za sušenje.

"Kada se palete sastavljaju čavlima, nije moguće uvijanje drva u sušari", objašnjava gospodin Stancalie, "Naše su palete su glatke i visoke kvalitete, što potvrđuje i EPAL certifikat, koji je potreban svakom proizvođaču paleta koji radi na europskom tržištu."

"Zapravo, još uvijek smo na početku puta", kaže inženjer Stancalie. "Imamo velike investicijske planove i znamo točno što želimo doboti iz proizvodnje. Proizvodnja palete zahtijeva profesionalne vještine, ali ipak pouzdana oprema je polovica uspjeha."

Kao sljedeći korak, DECO TIMBER će kupiti Wood-Mizerov jednolisnu vodoravnu raspiljivačicu za rezanje paletnih dasaka.

 

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!