Poljski poduzetnik uspio u poslu s obradom drveta pomoću pilane Wood-Mizer

Poljski poduzetnik uspio u poslu s obradom drveta pomoću pilane Wood-Mizer

 

Poljski poduzetnik Zygmunt Koss, govori o tome, kako je pronašao strast prema obradi drva i kako je postigao uspjeh u poslu zahvaljujući odgovarajućoj tehnologiji.

 

 

"U drvopreradu sam ušao, moglo bi se reći, slučajno; nisam to planirao", kaže Zygmunt Koss, poduzetnik iz Pomeranije. "U staroj kući u kojoj smo živjeli bila je neizolirana prostorija koja se zimi smrzavala. Kako bismo je izolirali, supruga i ja odlučili smo zidove obložiti drvenom oblogom, što je u to vrijeme bilo nevjerojatno moderno. To je iz ove trenutka kad su počele moje avanture s obradom drveta."

 

Godine 1991. Zygmunt je osnovao vlastitu tvrtku specijaliziranu za dizajn interijera. "Zidne ploče, ormarići, stolovi - to je ono što smo uglavnom radili u ranim godinama našeg poslovanja."

"Pozvan sam da sudjelujem u projektu EU London Array, koji se provodio u brodogradilištima Gdańsk i Gdynia. Ovaj projekt je imao za cilj izgradnju vjetroelektrana u Sjevernom moru. Osigurao sam potrebne dokumente za sudjelovanje u natječaju," Zygmunt objašnjava.

"Nisam bio sam, nekoliko je ljudi htjelo sudjelovati u projektu, ali sam, na moje iznenađenje, pobijedio na natječaju! Za mene je to bio nevjerojatan šok!"

Stolariju je bilo potrebno opremiti novim strojevima koji bi omogućili realizaciju projekta. Zadatak je bio izraditi drvene grede za oplatu vjetroelektrana. To je morala biti izdržljiva i precizno izrađena struktura, pa je Zygmunt morao uključiti najkvalitetnije strojeve.

Pregledavajući ponudu pilana na tržištu, Zygmunt se brzo odlučio za kupnju pilane Wood-Mizer. Došao je u sjedište poljskog proizvodnog centra Wood-Mizer, kako bi dobio više informacija. Kreditom od banke kupio je model LT20B s modularnim postoljem.

 

 

Ova posebna pilana iz Wood-Mizerovog asortimana, kombinira dobro poznati konzolni dizajn “LT20” glave pile s nisko segmentiranim postoljem. Ovaj krevet nema hidrauliku, međutim, zbog svog položaja blizu tla, trupci se mogu lako kotrljati na krevet pomoću dvije utovarne rampe. Prednost segmentnog kreveta je njegova praktički neograničena duljina jer se može proširiti pričvršćivanjem dodatnih modula. Na taj se način “LT20B” može adekvatno pripremiti za bilo koji projekt, pa čak i piliti iznimno dugačke trupce i grede. Prilikom narudžbe stroja “LT20B” vlasnik pilane može birati između nekoliko opcija motora, električnih ili benzinskih, te odlučiti treba li mu daljinski upravljač. Ovu opciju često odabiru oni koji stalno rade na stroju i pile drva iste vrste.

"LT20B je kompaktan stroj. Mislim da ima mnogo prednosti zbog svoje male veličine i težine. Ova se pilana mogla koristiti čak i u brodogradilištu, na brodovima koji se popravljaju", sjeća se Zygmunt.

 

 

Projekt je uspješno proveden, a nakon završetka Zygmunt je odlučio zadržati pilanu Wood-Mizer kako bi nastavio razvijati svoj posao. 

"Prosperitet naše tvrtke započeo je s pilanom Wood-Mizer. To je stroj koji nam omogućuje ispunjavanje narudžbi vezanih uz obradu drva," nastavlja Zygmunt. 

 

 

Intervju sa Zygmuntom snimljen je u njegovoj kući, a oko 80% materijala za njenu izgradnju ispiljeno je na pilani Wood-Mizer. Svaki element zida, stropa ili poda obrađen je ručno s velikom preciznošću.

 

Zygmunt je u poljskim novinama GAZETA PRZEMYSŁU DRZEWNEGO vidio oglas da tvrtka Wood-Mizer raspisuje natječaj za projekte koje provodi s pilanama Wood-Mizer. Zygmunt je odlučio sudjelovati u natjecanju predstavivši svoju kuću.

„Zahvaljujući tome, mogao sam se pohvaliti svojim postignućem, koje sam, počevši od dizajna na papiru, napravio sam, prema vlastitoj zamisli“, smiješi se Zygmunt.

 

 

„U kategoriji «Građevine», prvo mjesto osvojila je kućica na drvetu koju je dizajnirao francuski dizajner, a drugo mjesto pripalo je meni, poljskom poduzetniku s obale“, kaže Zygmunt. "Zamislite moj ponos i zadovoljstvo. Uostalom, ovo je jako ugodno, jer sada znam: ono što radim sviđa se i drugima, ne samo meni."

***

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!