Nadograđena stara stolarska radionica u Njemačkoj

Po Wood-Mizer, Europe

Wood-Mizer MP360

 

Wood-Mizer-ova MP360 blanjalica/profilirka poboljšava brzinu i preciznost obrade drva u njemačkoj stolarskoj radionici, koja je upisana u povijesnu baštinu.

U prekrasnoj zgradi, ispunjenoj sa gotovo 100 godina povijesti pilane, stolarija “Montagebau Keller”, savršeno kombinira iskustvo i vještine svojih predaka s inovativnom Wood-Mizerovom opremom za obradu drva. Zaštićena zgrada industrijskog spomenika, smještena u Gartowu, na istoku Donje Saske, u Njemačkoj, od 1923. godine koristi se kao pilana i trgovina drvom.

Moritz Kollenrott, glavni stolar Montagebau Kellera, objašnjava: „Ova drvena građevina je sagrađena na tradicionalan način i klasificirana je kao povijesni spomenik. U potkrovlju se nalazi čak i povijesni parni stroj koji je cijelo selo opskrbljivao strujom."

 

Montagebau Keller

 

Zgrada je izvanredna - prepuna stare stolarske opreme i ispunjena poviješću. Desetljećima je bivši vlasnik omogućavao bezbrojnim stolarima život, rad i obuku na licu mjesta. I danas se tragovi umjetnika, koji žive i rade tamo, mogu pronaći posvuda.

"Kada sam prvi put bio ovdje pomislio sam da sam ušao u muzej", kaže Moritz. "Iako radim ovdje više od osam godina, još uvijek otkrivam nove male umjetnine i kućice. Ovdje je uzbudljivo raditi."

 

Montagebau Keller

Montagebau Keller

Montagebau Keller

 

Montagebau Keller je više od 14 godina proizvodio razne drvene proizvode, uključujući namještaj, prozore, vrata, stepenice i nadstrešnice. Donedavno se tvrtka oslanjala na tradicionalne metode i stare strojeve za proizvodnju svojih proizvoda, ali rastuća potražnja nadmašila je mogućnosti postojeće opreme.

Preciznost dimenzija piljenica izuzetno je važnA, a stari strojevi nisu bili vrlo precizni. Kao rezultat toga, donesena je odluka o zamjeni nekoliko zastarjelih strojeva sa modernom Wood-Mizerovom MP360 blanjalicom/profilirkom. Odkako je ugrađena i u radu MP360, značajno je poboljšala tijek rada u radionici.

 

Wood-Mizer MP360

 

„Izrađujemo ppiljenice u raznim veličinama, od presjeka od 1,5 cm x 3 cm, pa do velikih greda 14 cm x 14cm ili 16cm x 16cm. Prije je bilo teško iraditi grede da odgovaraju točnim dimenzijama, no blanjalica je vrlo precizna i kutovi su uvijek 90 stupnjeva. MP360 je vrlo precizan stroj", rekao je Moritz.

Daske i grede na MP360 sa sve četiri obrađene strane u jednom prolazu, je uvelike ubrzalo operacije u “Montagebau Kelleru”.

„Blanjalica MP360 štedi nam puno vremena u radu. Prije što je trajalo da drvo za jednu nadstrešnicu bude gotovau jednom danu , sada to radimo za oko tri sata", napominje Moritz.

 

Wood-Mizer MP360

 

Smanjeni napor ručnog rada, povećana efikasnost i sposobnost obrade velikih materijala na jednom stroju, su odlike, koje Moritz posebno cijeni u stroju za blanjanje i profiliranje.

Napominje: "Grede, koje koristimo obično su duge od šest do osam metara - velike su, duge i stvarno teške. Pomicanje tih greda između strojeva bilo je naporno i dugotrajno. Sada obrađujemo sav materijal na jednom stroju i naš je rad postao puno lakši."

„Odlučio sam postati stolar kako bih radio s lijepim, svestranim materijalomm koji dobro miriše i osjeća se dobro. Nadalje, radim na jedinstvenom, povijesnom mjestu i koristim najnapredniju, profesionalnu opremu. Teško je dobiti bolji posao od mog."

 

Moritz Kollenrott

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!