Fascinantan projekt s pilanom: kapelica Mulberry izgrađena na farmi u Georgiji, SAD

Building the Mulberry Chapel in Georgia

 

Posljednjih 20 godina George Coker je sanjao i planirao savršen dodatak svojoj farmi u Carnesvilleu, Georgia. Izgradnja kapelice na zemljištu bila bi idealno mjesto za proširenje mogućnosti na posjedu. Kapelica bi nudila prostor za vjenčanja, događaje i aktivnosti, omogućujući većem broju ljudi da uživaju u ljepoti farme.

 

George Coker with Wood-Mizer sawmill hatGeorge Coker with Wood-Mizer sawmill hat

 

Graditelj cijelog života, stolar i drvodjelac hobist, George je uložio svoje znanje i vještine u izradu najnovije značajke svoje farme. Većina drva koje čini kapelu potječe od drveća na imanju, gdje se danas nalazi ova nova građevina. “Grede, rogovi i letve sve su dobivene od borovine posječene na našoj farmi”, objasnio je George. “Klupe su također bile izrađene od crvenog javora osušenog u sušari s farme.” Ovaj pristup dostupnom drvu također je bio značajan čimbenik u Georgeovoj početnoj odluci, da kupi Wood-Mizer prijenosnu pilanu prije mnogo godina.

 

Crockett Creek Crossing Farm in GeorgiaCrockett Creek Crossing Farm in Georgia

 

George je koristio svoju prijenosnu pilanu Wood-Mizer “LT40 Hydraulic” kako bi ispilio svo drvo potrebno za kapelicu. “Posjedujem ovu pilanu 20 godina. “LT40 Hydraulic” ima praktično rukovanje trupcima bez puno ručnog rada. Sa svojih 80 godina mogu upravljati trupcima s jednim pomoćnikom,” podijelio je George.

 

George Coker with Wood-Mizer portable sawmillGeorge Coker with Wood-Mizer portable sawmill

 

Nakon piljenja, svaki je komad drva donesen u staju, osušen na zraku s oznakama, brušen i obojen. Osmerokutni stupovi kapele izgrađeni su od obnovljenih električnih stupova. “Cijela je obitelj davala radnu snagu”, rekao je George. Njegova kći, Carolee, nacrtala je nacrte kapele, pretočivši Georgeove snove u izvodljiv dizajn. Njegov sin bio je ključan u sklapanju konstrukcije, a ostali članovi obitelji bili su pri ruci tijekom cijelog projekta, pomažući u brušenju i bojenju drvene građe i sklapanju sve drvene građe na licu mjesta.

 

Crockett Creek Crossing Farm Chapel SteepleCrockett Creek Crossing Farm Chapel Steeple
Crockett Creek Crossing Farm Chapel BenchesCrockett Creek Crossing Farm Chapel Benches
Crockett Creek Crossing Farm Chapel at nightCrockett Creek Crossing Farm Chapel at night

 

Nakon desetljeća sanjanja i šest mjeseci rada, kapela Mulberry je dovršena. Završeni projekt bila je zapanjujuća otvorena paviljonska kapelica dimenzija 12 m x 15 m s ulazom 3 m x 3,7 m koja podsjeća na seosku crkvenu kuću. Ulaz je zatvoren prilagođenim zvonikom i zvonikom zavarenim od nehrđajućeg čeličnog lima. Unutar zvonika nalazi se antikno mjedeno zvono lokomotive od 35 cm, a na vrhu tornja je prilagođeni križ ukrašen cvjetovima drijena koji je napravio obiteljski prijatelj. Kapelica se nalazi na savršenoj lokaciji na najvišoj točki posjeda, smještena u šumi tvrdog drveta s otvorenim pogledom na farmu.

 

Crockett Creek Crossing Farm Chapel weddingCrockett Creek Crossing Farm Chapel wedding
Crockett Creek Crossing Farm Chapel wedding with treeCrockett Creek Crossing Farm Chapel wedding with tree

 

S ovim remek-djelom, koje je sada dovršeno, George je okupio svoju obitelj pod gredama kapelice Mulberry. Vikend prije, nego što je Crockett Creek Crossing Farm trebala ugostiti svoje prvo vjenčanje u novoj kapelici, Georgeova obitelj organizirala je posvetu za njegovu unuku. “Lijepo proljetno vrijeme pridonijelo je osjećaju ponosa i ljubavi. Svih 175 uzvanika bili su zadivljeni gradnjom i ljepotom naše kapelice”, ispričao je George. U budućnosti George planira nastaviti dijeliti svoju strast prema piljenju, obradi drva i gradnji, sa svojom obitelji. “Veselim se što ću pokazati i obučiti mlađe članove obitelji kako upravljati pilanom”, rekao je.

 

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!