Kućica na drvetu napravljena od meskita u Arizoni, SAD

Po Amanda Buttram, Wood-Mizer Contributing Author

Mesquite Treehouse Milled and Made in Southern Arizona

Drveće meskita dominantno je u pustinjskom krajoliku južne Arizone, budući da su ove grmolike, nepravilne biljke izdržljive unatoč teškim uvjetima okoliša. Inherentno nesavršeno, gusto drvo sonorskog pustinjskog baršunastog meskita inspiriralo je Arthura i Valerie Flores prije 20 godina da osnuju tvrtku ”Tumacacori Mesquite Sawmill” u Tumacacoriju, Arizona. "Mi sada imamo reputaciju najstarijeg i najvećeg dobavljača proizvoda od meskita u Arizoni", kaže Arthur.

 

Mesquite treehouse in ArizonaMesquite treehouse in Arizona

 

Kada je lokalni rančer odlučio sagraditi kućicu na drvetu za svoje unuke, Arthur i Valerie predložili su mu da za njegovu izgradnju upotrijebi građu od meskita. Paru nije strano stvaranje jedinstvenih proizvoda od meskita i svjesni su mnogih načina na koje su autohtoni Indijanci koristili različite dijelove biljke tijekom povijesti. Ali ova ideja kućice na drvetu činila se kao potpuno novi koncept. “Izgledi korištenja drva meskita za kućicu na drvetu doveli ih je na sasvim drugu razinu... dvadeset stopa iznad razine tla, točnije!” objasnio je Arthur.

 

Window of mesquite treehouseWindow of mesquite treehouse

 

Osim jedinstvene upotrebe drva meskita, struktura također ima vanjsku terasu za spektakularan pogled na planinski pustinjski krajolik, a njezin interijer uključuje dnevni boravak i spavaću sobu u potkrovlju, zajedno s tekućom vodom i strujom.

 

Mequite treehouse floorMequite treehouse floor

 

Sva građa za kućicu na drvetu ispiljena je na je mobilnoj pilani “Wood-Mizer LT40”. Za podne grede, krov i glavnu konstrukcijsku potporu ispilili su staru šumsku duglaziju koja je bila građa za staju u Kanadi prije Drugog svjetskog rata. “Piljenja duglazije bilo je relativno jednostavno i trajalo je oko tjedan dana”, kaže Arthur.

 

Mesquite treehouse structure supportMesquite treehouse structure support

 

Autohtono sonorsko drvo - pustinjski baršunasti meskit, koji se koristio za sporedne prilaze, stepenice i šine potječe s ranča. “Veliki dio ovog drva meskita je posječen kako bi se povećala ispaša stoke”, objasnio je Arthur. Budući da je drvo meskita zahtjevnije za rad, trebalo je oko 10 tjedana da se ispili prema specifikacijama.

 

Balcony of mesquite treehouseBalcony of mesquite treehouse
Mesquite treehouse stairsMesquite treehouse stairs

 

“Za nas je pilana “LT40” uvijek bila pravi alat za posao!” Arthur je rekao. Čak i s odgovarajućim alatom pri ruci, meskit nikada nije lako piliti. "Sretni smo kad smo ispilili više od četiri piljenice prije nego što nam zatrebala svježa tračma pila!"

 

LT40HD Super sawmill in useLT40HD Super sawmill in use

 

Dovršena kućica na drvetu meskita nalazi se na oko 6 metara iznad razine tla i nudi površinu ispod krova od približno 65 četvornih metara. “Posebno smo ponosni što smo bili dio ovog jedinstvenog projekta. Svi koji vide kućicu na drvetu napravljenu od meskita kažu da je ovo nešto posebno i za razliku od bilo čega u južnoj Arizoni”, pojasnio je Arthur.

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!