Obiteljsko poduzeće nadograđuje pilanu u Danskoj

Po Wood-Mizer, Europe

WM1000 in Denmark

 

Thomas Lautrup Andersen iz sela Varming u Danskoj pripada trećoj generaciji obitelji koja posjeduje lokalnu pilanu. "Sve je započelo 1952. godine kada je moj djed Bent Johannsen sagradio malu stolarsku radionicu", kaže Thomas. "Vremenom je narasla, a oko 1965. radionica se pretvorila u pilanu."

70-ih to je bilo aktivno poduzeće, koje je zapošljavalo oko 25 ljudi. 1988. Tomasov stric Stig Johannsen preuzeo je vlast. “Do 2002. bake i djedovi dosegnuli su životnu dob kada su odlučili prodati dio posla. Pilanu je nabavio Leif Schmidt, koji je njome upravljao iz hobija. Moj ujak Stig je u to vrijeme bio vlasnik stolarije”, nastavlja Thomas. “Stig je 2014. imao tešku nesreću i morao mi je predati obiteljski posao. 2017. godine otkupio sam pilanu od Leifa, koji ju je jednom kupio od mog djeda."

 

 

Danas je pilana Varming kombinacija pilane, stolarije i tesarije, koja se bavi gotovo svim drvnim projektima. "Moj moto je da možemo napraviti sve od drveta", kaže Thomas. „To može biti mali projekt - zamijeniti jednu ploču ili možda pokriti cijeli krov - oboje možemo raditi s istim poštovanjem kvalitete. Prozori, vrata, podovi i stropovi, instalacijski radovi - radimo dobar posao koji godi i klijentu i nama."

Web stranica : www.varming-savvaerk.dk, prikazuje primjere dovršenih projekata, od ograda do vinskih polica i komoda od drveta višnje.

Iako su tijekom godine u pilani nabavljeni mnogi drugi strojevi za obradu drveta, u središtu poslovanja je tračna pila “Wood-Mizer LT40”, koju je Thomas kupio 2015. godine.

 

 

"Još uvijek imam osjećaj kao da sam tek jučer počeo raditi", dijeli Thomas. “Nisam čuo ništa o Wood-Mizeru. Bila je to novost u poslu."

„U početku sam samo pokušao raditi s tim strojem Wood-Mizera. Ispalo je dobro. Uspio sam zaraditi i vidio sam kako je lako upravljati ovim strojem."

"Otprilike polovicu vremena provedem s klijentima, radeći tesarske radove, a drugu polovicu ovdje u radionici, radeći na svojoj pilani i izrađujući razne drvne proizvode."

Pilana LT40 može rezati trupce promjera do 90 cm i duljine 6,5 m. Kad je Thomas trebao izrezati trupce još većeg promjera, ponovno se okrenuo Wood-Mizeru. “Mislio sam da Wood-Mizer ima pravi stroj. I kupio sam svoju drugu pilanu Wood-Mizer, “WM1000”, kaže Thomas.

Glavna značajka stroja “WM1000” jest, da pilana može ispiliti izuzetno debele trupce promjera do 1,7 metara. Pilana koristi uskopojasne tračne pile, koji imaju propiljak debljine oko 2 mm, tako da možete proizvesti više piljnica od svakog trupca, a manje drvne mase pretvoriti se u piljevinu. Pilana “WM1000” može izrađivati široke piljenica i prizme od velikih trupaca, što je dragocjeno, na primjer, kada trebate ispiliti radne piljenice ili klupe za vrtni namještaj od masivnog drveta.

 

 

"Ovim strojem mogu ispiliti bilo koji trupac", kaže Thomas. “Imam nove klijente po cijeloj Danskoj. Napokon, malo ljudi može vidjeti tako velike trupce."

Dizajn pilane “WM1000” uključuje masivnu glavu pile koja se kreće duž dvije tračnice. Rukovatelj stoji na platformi koja putuje s glavom pile. Postoji upravljačka ploča sa računalom za automatsko podešavanje debljine piljenice na platformi, tako da rukovalac odavde ima dobar pogled i donosi ispravne odluke o tome kako najbolje ispiliti trupac kako bi dobio najljepšu površinu piljenice uz najveći prinos.

 

 

"Nisam očekivao da će tako masivan stroj biti tako brz", kaže Thomas. “Pilio sam trupce bora i hrasta. Naravno, trudim se koristiti svaki komad drveta, kako bih dobio što više proizvoda. S “WM1000” to je moguće jer omogućuje vrlo precizno piljenje."

Instalacija WM1000 u staroj radionici bila je jeftina i jednostavna, jer zahtijeva samo dvije tračnice.

"S ovim strojem mogu se nositi s bilo kojim nalogom za piljenje trupaca", kaže Thomas. "Zbog toga sam kupio “WM1000".

Više informacija:  www.varming-savvaerk.dk

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!