Kako je malezijski učitelj osnovao vlastitu stolarsku radionicu

Malaysian Schoolteacher Achieves Dream of His Own Woodworking Venture

 

 

G. Mohd Nazmie živi sa svojom obitelji nedaleko od grada Kota Bharu u Maleziji. On je učitelj. A i on je i drvosječa. A sada daje drugi život deblima, koja bi inače bila spaljena. Danas on proizvodi i prodaje jednostavan namještaj za prijatelje i lokalne klijente. Zahvaljujući ulaganju u Wood-Mizer LT15 pilanu, sam je pronašao svoje mjesto na tržištu.

"Predajem engleski u školi već 10 godina", napominj Nazmie. - "Prije deset godina nisam znao ništa o drvu. Nisam ništa znao ni o piljenju. Ali imao sam malo hrabrosti, malo strasti za drvom, pa sam odlučio nešto poduzeti. Počelo je kao hobi. a nikad nisam zamišljao da ću doći ovako daleko!"

 

 

 

"Pilana ima potencijal da sa njom zaradite novac, da podignete svoju djecu i da živite svoj život na način koji želite. Vjerujem, da ako imate ovakovu pilanu i radite sa nepunim radnim vremenom, ona vam može ipak dodati mjesečnu zaradu."

"Moji glavni proizvodi su rustikalni namještaj i proizvodim mnogo stolova. A ponekad pilim za svoje prijatelje ili klijente građu koju žele iz drveta. Jedan stol za blagovanje mogu prodati za 3.000 – 4.000. RM i dosad sam prodao više od 10 stolova."

"Pilim debla svojom LT15. Osobno, volim ovaj stroj, jer mi pomaže da sve ispilim. Nakon što sam ispilio piljenice sa svojom LT15, ja sam blanjam piljenicu sa mojom MP150 glodalicom / profilirkom, koja se nastavlja na pilanu. S modelom MP150 mogu profilirati piljenu građu ili ih jednostavno fino oblanjati. Time, nakon toga, nemam puno radana površinskoj obradi - samo malo brušenja, zatim stavljam čistu premaz, i time je gotovo! S LT15 pilanom mogu raditi sam. Ne moram unajmljivati drugog radnika, mogu sve raditi sam."

 

 

 

 

"Ponekad izrađujem stolove za ručavanje, rustične police za knjige, bračne krevete, police za cipele i košnice. Napravio sam 60-tak košnica za svog prijatelja."

Da bi ispilio drvo tembusu*, Nazmie koristi Wood-Mizer-ovu DoubleHARD tračni list pilu.

"To je vrlo dobra tračna pile, jer može sve ispiliti. DoubleHARD je cjenovno pristupačan a odličan za piljenje tvrdog i mekog drveta."

"Svaki put kad pilim drvo, fotografiram i postavljam ga na svoju Facebook stranicu i web stranicu za moju tvrtku - “Tembusu Woodworks”. Mnogi ljudi pregledavaju stranicu, zanima ih i kontaktiraju me."

 

 

 

"Želim savjetovati ljude, koji imaju takav san", nastavlja Nazmie, "Ako imate san, samo to učinite. Zatražite savjet od roditelja i supruge. Ali najvažnija stvar si ti, i hoćeš li to učiniti ili ne."

"Mora postojati rizik. Ako želite nešto učiniti, i prvo mislite na rizik, nikada nećete uspjeti. Zato morate misliti pozitivno. Rizik je uvijek prisutan. Ali usredotočite se na svoj put naprijed", - savjetuje Nazmi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Follow Nazmie on Facebook!

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!