Kako su stvarane obiteljske relikvije

Po Wood-Mizer, Europe

LT15 repurposes 200 year old Slavonian oak

U umjetničkim djelima ovog majstora drevna hrastove ljepota nije se samo ponovno pojavila, već će ostati stoljećima.

Koliko godina možete gledati prema naprijed u budućnost? Dvije, tri godine? Možda pet ili deset godina?

Možda je potrebno biti veliki sanjar, poput Julesa Vernea, širiti krila mašte i letjeti na njima dovoljno visoko da bi se zamislilo što će se dogoditi za stotinu godina.

Ipak u Zagrebu smo sreli čovjeka koji je u stanju misliti unaprijed pola tisućljeća.


Master artisan Petar Kutlic from Croatia


Slavonski hrast

Za Petra Kutlića, 43-godišnji stolara, sve je počelo kao hobi: njegov otac, također drvodjelja, naučio ga neke trikove, a oko 15 godina, Petar je počeo da izrađuje drvene okvire za slike i ogledala.

Jednog dana je obrađivao staru gredu. On je očistio i obrusio površinu, a prvi put u svom životu on je shvatio kako je čudnovato lijep je uzorak stvorila priroda, čuvajući neke tragove vremena.

Sada nam Petar pokazuje crno-bijelu brošuru tiskanu u ranom 20. stoljeću. Fotografije razotkrivaju kako su se stabla sjekla u hrvatskoj regiji Slavonija, u ta davna vremena, kada su se koristile samo dvoručne pile i ljudska snaga.

Ali Petar skreće pozornost na nešto drugo: "Vidite to drvo? Ovdje su dimenzije tog trupca: 17 metara duljine i 132 cm u promjeru. To znači 23 kubika piljenica u jednom trupcu! Za izvući takav trupac iz šume, bilo je potrebno upregnuti deset konja! A ovakovi ogromni trupci su piljeni ručno!"


The old beams will get a second life in things created by Petar Kutlic

Ovaj čuveni slavonski hrast, na žalost, potpuno je posječen već u 18-19 stoljeću. Gotovo 90% drveta je razvezeno po Europi, a posebno, cijela Venecija je izgrađena od ovog materijala. Sada je takve šume u Slavoniji teško pronaći.

No drvo je izdržljiv materijal. U selima oko Zagreba još uvijek ima dosta kuća izgrađenih iz tog starog hrasta. Poljoprivrednici, čije je bogatstvo ovisilo od usjeva i stoke, često su ga koristili za staje i torove koristeći bolje drvo nego za svoje domove.

Stoljeća su prošla, njihovi potomci preselili u grad. Poljoprivredni objekti se ne koriste, većim dijelom su propali.

No, zahvaljujući strastvenim ljudima poput Petra Kutlića, stari slavonski hrast je dobio priliku za ponovno rođenje.


The year of construction 1852 is carved on this ancient beam

 
Obnova starog drva

"Na ovoj gredi možete vidjeti urezanu godinu koja znači kada je kuća sagrađena - 1852, - Petar pokazuje grede i piljenice složene u svojoj radionici "Raritet" u Zagrebu.

On je prije četiri godine kupio staru drvenu zgradu, rastavio je i počeo izradu jedinstvenog namještaja iz tog starog drva.

Za tu svrhu, on je razvio tehnologiju.

"Prvo, morate pronaći i rastaviti staru zgradu", kaže Petar.

Sada je već dobro poznat kao majstor koji je u potrazi za starim drvom, jer tokom prošlih četiri godina kupio je I rastavio mnogo starih kuća te stekao veliko iskustvo, a urbani stanovnici koji su naslijedili seoske kuće, često zovu Petra te nude svoje objekte na prodaju.

"Tada grede treba oprati mlazom vode i očistiti od predmeta - metala - čavli, klamerice, spone..." Da bi to učinio, Petar koristi detektor metala.

Stotinu i šezdeset godina stari trupci ispiljeni su sa ručnim pilama, pa su stare grede neujednačene. Oni se moraju dimenzionirati ponovno, piljenjem.

"U početku sam naručivao ovu uslugu, ali u siječnju 2013 kupio sam Wood-Mizer pilanu tako da sada pilim drva sam za sebe. To je jednostavno fantastično!" - Petar se divi.

Wood-Mizer sawmill produces lammela perfectly flat

Izabrao je jednostavnu i jeftinu Wood Mizer LT15 pilanu, u koju se građa stavlja na postolje, a zatim Petar pili građu u piljenice, jednu po jednu, hodajući uz pilu duž postolja. List tračne pile uskog propiljka rezultira vrlo preciznim rezom, a radi s električnim motorom od samo 7,5 kW.

"Sto godina stari hrast tvrd je kao keramika, ali Wood-Mizer reže to kao sir, smije se Petar. Naučio je kako upravljati svojom pilanom u samo jednom danu treninga.

Wood-Mizer sawmill cuts extremely hard wood harvested 160 year ago into lamella 3mm thick

"Počeo sam s SilverTIP tračnim pilama, ali onda sam pokušao DoubleHARD — i to je super! Za ploče stolova radim lamele s debljinom od samo 3 mm, a ispadaju savršeno glatke", Petar pokazuje precizan ravni i točni izradak. - "Budući da je površina mokra nakon pranja, piljenice se suše u električnim pećima od 2.5kW oko 2-3 dana do konačne vlažnosti 8%. Onda se piljenice lijepe a preciznost je toliko visoka da su spojevi nevidljivi. "

On pili maksimalno 20 kubika mjesečno, i proizvodi vrlo visoku kvalitetu piljenica.

"Imam klijente iz Njemačke - kipar u drvetu -. On naručuje građu za njegova umjetnička djela. S Wood-Mizer pilanom ja mogu jamčiti najvišu kvalitetu drva", kaže Petar.


Petar Kutlic with his Wood-Mizer LT15 sawmill


U stilu Rustique

Ali glavno odredište tog drevnog drva je nevjerojatni namještaj koji stvara Petar. Ovdje njegova mašta nema granica.

"Sa vremenom sam došao na nove ideje, dizajnirao neke inovativne elemente. Koristim vrhunski kvalitetni materijala kao što su lak iz Njemačke, Nizozemsko ljepilo i Englesku polituru."

Petar je sretan da može pokazati svoje radove - stolovi i stolice, fotelje i klupe.

"Ovaj stol za 10 osoba košta 700 €. Ploča stola je izrađena od ljepljenog drva završava s fantastičnim prirodnim šarama", Petar pokazuje uzorak malih pukotina, prekrivenih lakom.

One of the tables created by Petar Kutlic

Table made from Slavonian oak

The tables created by Petar Kutlic become heirlooms

Njegovi stalni kupci su restorani, hoteli, i ljubitelji slavonskog rustikalnog stila iz Hrvatske, Njemačke, Austrije, sjeverne Europe. Ovaj namještaj je, u stvari, postao obiteljsko nasljeđe, koje se pohranjuje i prenosi s generacije na generaciju. "Veliko je zadovoljstvo osmisliti i izraditi takve stvari, kaže Petar - Naša cijela obitelj radi s drvom - Moj otac, stric i nećaci. Imam tri sina, a najstariji pokazuje zanimanje za drvo te će vjerovatno upisat Šumarski fakultet nakon završetka srednje škole. Stoga se nadam da će se obiteljski posao s drvom nastavit. Ja sam se školovao za kuhara, ali obuzela me obiteljska strast za obradu drva."

"Za mene je važno da ove stare kuće izrađene od lijepog dvjestogodišnjeg hrasta nisu jednostavno uništene, te će i dalje živjeti u stvarima slijedećih petsto godina", kaže Petar. A treba reći da on apsolutno ne izgleda kao sanjar.

Petar Kutlic is a master artisan from Croatia 

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!