Učenje obrade drva kod Wood-Mizera u Švedskoj

Learning Woodworking with Wood-Mizer in Sweden

 

Svaki put kad švedski poduzetnik David Virén obradi dasku sa svojom Wood-Mizer blanjalicom/profilirkom, osjeća se kao da je naučio još jednu lekciju o drvu. "Rad s drvetom je više od samog posla. To je proces učenja od kojeg možete dobiti veliko zadovoljstvo", objašnjava.

"Najbolja stvar u radu s drvetom je to što se nikad ne osposobite do kraja. Uvijek imate nekih problema čak i ako radite dugo. Recimo da pravite poseban profil za svog kupca, ali nikad ne znate je li to ispasti će dobro. Kad dobiješ ono što si htio, to je prekrasan osjećaj", kaže David.

Njegova tvrtka “Woodab” iz Torsåkera, malog sela u središnjoj švedskoj pokrajini Gästrikland - mala je obiteljska tvrtka sa samo dva radnika, ocem i sinom, koji su otvoreni za istraživanje više o obradi drveta. "Podjela poslova u mojoj tvrtki je jednostavna. Moj tata upravlja pilanom “LT70”, a ja radim sa horizontalnom pilom “HR115” i četverostranom blanjalicom/profilirkom “MP360", kaže David. S “LT70” raspiljujeno trupce i pripremamo elemente za daljnju obradu na “HR115” i “MP360”. Proizvodimo zalihe drvne građe, kako bismo mogli ispuniti svaku želju kupaca za drvom".

 

 

David svoju strast prema drvu duguje svom ocu Larsu, koji je u to vrijeme upravljao pilanom Wood-Mizer “LT40”. Lars je iskusan pilanar, koji u drvnoj industriji radi više od 25 godina. Sada uživa u radu sa svojom pilanom “LT70”, cijeni blizinu prirode i svježeg zraka, iako mu piljevina prekriva jaknu, a ruke su mu prljave od smoleom veći dio dana.

Lars je svoju staru pilanu “LT40” nadogradio sa većom pilanon “LT70” prije samo nekoliko godina. Priznaje, da je s novom pilanom “LT70” njegov rad postigao više brzine i učinkovitosti, uz udobnost operatera i preciznost rezanja. Prethodni model ”LT40” pokazao se kao pouzdana pilana, koja je Larsu omogućila dugotrajno vođenje pilanskog posla. "Moj otac je kupio “LT40” za korištenje u našoj šumi. Međutim, dobivao je toliko zahtjeva, da ju je na kraju odlučio koristiti komercijalno i prodavati drvnu građu lokalnim kupcima. Sa “LT40” je imao puno radno vrijeme", prisjeća se David. "Moj tata je odlučio prijeći na “LT70” zbog sve veće potražnje za drvom. Pilana “LT70” ima hidraulične funkcije rukovanja trupcima, automatsku kontrolu debljine piljenice i nudi više snage i brzine za proizvodnju više drvne građe za kupce. Ova nadogradnja je bila neophodna."

 

 

Za Davida je avantura s drvetom započela 1998. godine kada je dobio svoj prvi posao kao operater na velikom stroju za blanjanje. Godine 2019. odlučio je postati poduzetnik i otvorio svoju tvrtku za obradu drveta, kako bi se pridružio očevom pilanskom poslu. "Želio sam dovršiti tatinu proizvodnju s konačnim proizvodima koje mogu napraviti na svojim strojevima „HR115” i MP360", kaže David. Prvi mjeseci njegovog vlastitog posla Davidu ipak nisu išli lako. "Najveća stvar u pokretanju moje tvrtke bila je skočiti iz starog života uz stalnu plaću u užurbani svijet vođenja vlastite tvrtke. Prijelaz mi je bio težak", kaže David.

"Danas mi je puno lakše voditi posao, jer sam naučio kako iskoristiti potencijal Wood-Mizer strojeva."

 

 

Na pitanje koji stroj igra ključnu ulogu u poslovanju, David nedvojbeno odgovara - "Definitivno najvažniji je “LT70”! Brzina, snaga, preciznost, udobnost korištenja s kompjuteriziranim mjernim sustavom, jednostavan za rukovanje - to se točno podudara s našim poslom potreba." Nakon što je građa spremna, David koristi ponovno vodoravnu pilu “HR115” za ispiljivanjje dasaka i greda kao još jedan proizvodni korak.Odabrao sam taj stroj kako bih ocu uštedio vrijeme, kako se on ne bi morao gubiti vrijeme na izradu nadstrešnica i dasaka s pilanom. Može se usredotočiti samo na raspiljibanje velikih trupaca i izradu veće građe za daljnje raspiljivanje na “HR115”. To na sjajan način povećava učinkovitost proizvodnje“, objašnjava David. U posljednjoj fazi proizvodnje, David koristi blanjalicu/profilirku “MP360” za izradu oblanjane građe za konačne proizvode za kupce.

 

 

"Kao što možete vidjeti, sastavili smo malu proizvodnu liniju koja uključuje tri Wood-Mizer stroja. Počinjemo s raspiljivanjem trupaca - to je zadatak mog oca, zatim pripremam manje daske i grede za nadstrešnice na horizontalnoj pili i na kraju pripremam oblanjane i profilirane proizvode kao što su seoski pod, bočni ormarići, okviri i još mnogo toga, uz “MP360", kaže David.

U Švedskoj drvoprerađivačka industrija ima vodeću poziciju u gospodarstvu. Šume pokrivaju dvije trećine površine, a Šveđani su dugo u obradi drva. Stranac koji putuje po cijeloj zemlji može lako promatrati kuće i drvene zgrade koje su lijepo uklopljene u šumi ili na obalama jezera. Za ove izvanredne konstrukcije potreban je građevinski materijal koji je prijateljski nastrojen prema prirodi i ljudima, lako dostupan i relativno jednostavan za rad. "Osim redovnih narudžbi građevinske građe, naši me kupci mole da pripremim građu za restauraciju njihovih kuća i objekata. Potrebne su im prilagođene pilljenice i građa, sa specifičnim profilima, kako bi dobili isti stil za popravak svojih originalnih kuća", objašnjava David. "Posao restauracije je velik. Ljudi ne žele bacati ili bacati staro drvo, oni žele imati svoje kuće netaknute. S “MP360” mogu ponuditi svaki mogući profil za svoje kupce. Drago mi je da je potražnja za takove radove po narudžbi stalno u rastu."

 

 

David i njegov otac shvaćaju koliko je važno razvijati dobre poslovne odnose, jer surađuju sa svojim kupcima. Ipak, s druge strane, oslanjaju se i na uslugu lokalnog distributera Wood-Mizera – Mekwood AB. "Izvrsna je usluga i podrška. Dobro je što imamo Kjella Larssona (lokalnog trgovca) na samo jedan telefonski poziv, jer kada upravljate pilanom, uvijek postoji nešto što možete trebati - rezervni dijelovi, ulje, tračne pile ili tehnički savjet. Brzo usluga i komunikacija su bitni", objašnjava David.

David svaki dan uživa u radu i učenju o drvu, a ne prestaje razmišljati o budućnosti svoje radionice. "Želio bih nadograditi svoju blanjalicu/profilirku na “MP365”, onu s pet reznih glava, kako bih mogao napraviti još složenije profile samo jednim prolazom kroz stroj. Mislim da ću sa “MP365”, biti u mogućnosti napraviti složenije narudžbe za naše kupce!" navodi dalje David.

 

 

Više informacija: https://www.instagram.com/wood_ab79/ 

***

 

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!