Italijanska obiteljska tvrtka s drvima za ogrjev povećava profit s pilanom “LT70”

50km northeast of Rome in Italy

 

Otprilike 50 km sjeveroistočno od Rima, djed Stefana Chinija pokrenuo je obiteljski posao 1929. godine prodavajući ručno cijepane željezničke spone. Stefanov otac odgojen je u drvoprerađivačkoj industriji i svojim je napornim radom izgradio uspješnu tvrtku za proizvodnju drva za ogrjev. Stefano je počeo voditi tvrtku s punim radnim vremenom 2007. Kao treća generacija vlasnika, već razmišlja o budućnosti vlastitog sina s obiteljskom tvrtkom.

 

"Želio bih izgraditi solidan posao za budućnost svoje djece", dijeli Stefano. Po njegovom mišljenju, oslanjanje na ogrjev kao jedini izvor prihoda ne bi bilo pametno. Na proizvođače ogrjevnog drva izravno utječu vremenske prilike, cijene trupaca i drva za ogrijev, vladini propisi i promjene načina grijanja, dok se također suočavaju s relativno niskim profitnim maržama. Ovi čimbenici naveli su Stefana da traži dodatne proizvode koje bi mogli ponuditi za svoje lokalno tržište, koristeći iste trupce koje su kupili za ogrjev.

 

 

Stefano je vidio oglas za tračne pile u časopisu 'Tecniko & Pratiko'. Tradicionalne pilane nisu prilagođene potrebama malih i srednjih poduzeća. Ali reklamirane pilane, koriste uske listove tračnih pila i dizajnirane su posebno za pristupačniju preradu drva.

Zaintrigiran, Stefano je otišao pogledati pilanu Wood-Mizer pilanu koja se izlagala na talijanskom sajmu drva. Demonstracija ga je uvjerila, da je to stroj koji mu je potreban kako bi podržao svoj cilj diverzifikacije asortimana proizvoda. Naručio je pilanu Wood-Mizer “LT20” – namijenjenu malim poduzetnicima. Iako su bili dostupni produktivniji, snažniji modeli, Stefano je odabrao manji stroj. Želio je proširiti svoje poslovanje na način, koji ima smisla za njegovo poslovanje, bez nepotrebnog proširenja njegovih resursa.

 

 

"Ako nije ravno, drvo je za ogrjev!" Stefano se smije. S pilanom “LT20”, Stefano je mogao rezervirati kvalitetnije trupce u svom inventaru za piljene u drvnu građu prilagođenih veličina za građevinare. Sada, kada kupuje trupce, može brati trupce posebno za pilanu, a manje kvalitetne trupce preraditi kao ogrjev.

"To je vjerojatno jedno od najboljih ulaganja koje smo napravili", navodi on. Njegova je ideja bila uspješna iz svih kutova. Sada prodaje grede po narudžbi lokalnim građevinarima, gradi i prodaje namještaj te prodaje stupove i daske za ograde. Tijekom mjeseci kada posao s ogrjevnim drvima ide sporo, on može ostati zauzet rezanjem drva i izgradnjom namještaja za pojedinačne kupce i restorane. Prije su drva za ogrjev bila jedini proizvod koji je mogao ponuditi od svojih trupaca, no pilana mu omogućuje da od istih trupaca zaradi mnogo više novca prerađujući ih u vrijednije proizvode.

 

 

Umjesto da ukloni nesavršenosti u drvu, Stefano ih ostavlja netaknutima, što rezultira rustikalnijim i prirodnijim izgledom drveta koje lokalni graditelji rado koriste za renoviranje i nove zgrade. Često se sastaje s arhitektima i klijentima kako bi razgovarali o projektima gdje mogu pogledati uzorke i podijeliti svoje posebne vizije. Može isporučiti svježe posječeno drvo ili drvo koje je osušeno, brušeno, bajcano i spremno za ugradnju. Drvo kestena je vrlo popularno.

Graditelji i vlasnici kuća cijene korištenje drva u svojim projektima jer je to prirodan materijal koji je ugodan oku i doprinosi toplom okruženju doma. Stefano voli da klijenti pozitivno gledaju na njegove proizvode – to nije bilo koji materijal; jedinstvena je i prekrasna! Njegov se posao oslanja samo na reklamu koja se prenosi usmeno i njegov znak uz cestu.

 

 

Nakon rasta poslovanja, zahvaljujući dodavanju pilane ”LT20”, Stefano je odlučio nadograditi na pilanu Wood-Mizer ”LT70” za veći kapacitet i proizvodne mogućnosti. Pilana ima hidrauličke funkcije rukaovanja, koje učitavaju i prilagođavaju položaj trupca prije i tijekom raspiljivanja. ”LT70” također ima korisnu značajku-računalo- pod nazivom ”Setworks”, koja pohranjuje unaprijed postavljene debljine ploča. Pritiskom na gumb, Stefano može osigurati da će njegov sljedeći rez biti točne veličine bez zaustavljanja radi mjerenja ili ručnog podešavanja visine tračne pile.

 

 

Pilana obično radi tri do osam sati dnevno, ovisno o sezoni i broju narudžbi. Stefano kaže da, ako radi sam i koristi viličar za premještanje trupaca i greda, dnevno na pilani može preraditi 3-4 kubika drveta. Ako ima pomoć, lako može udvostručiti svoj učinak.

 

Njegov povrat ulaganja u pilanu bio je bolji od očekivanog, a operativni troškovi manji.

Drvo koje se treba sušiti, slaže se u solarnu sušionicu, koja koristi kombinaciju otvora za sunčevu energiju i ventilatora za sušenje drva mnogo brže od metode sušenja na zraku.

 

 

Stefanovo drvo ima FSC certifikat i iako je proces oduzimao vrijeme i novac, on kaže da se isplatilo jer otvara mnogo više mogućnosti za prodaju njegovog drva za građevinske projekte. "Pilana nas je stvarno spasila u mnogočemu. Da smo samo proizvodili ogrjev, morali bismo zatvoriti."

"Moj savjet drugima koji se bave drvnom djelatnošću, jest da si zadaju cilj rasta, ali da ga poduzimaju korak po korak. Izgradite čvrste temelje prije nego što prebrzo porastete."

 

 

Njegova obitelj i dalje je vrlo uključena u posao. Otac i stric i dalje rade s njim, a rado pomaže i njegov najstariji sin Samuel, koji ima 12 godina. Na pitanje što misli o upravljanju poslom jednog dana, Samuele se smije i kaže: "To je jako naporan posao!" Ali kao što su naučili njegov otac, djed i pradjed, on također uči da je za sve što ima trajnu vrijednost potreban naporan rad.

***

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!