Od šumskih požara do gospodarskog preporoda: Kako Wood-Mizer pilane pomažu u obnovi talijanskog sela

Po Martina Valentini, GreenPress EnvironMedia

The LT40 Wood-Mizer sawmill helps to rebuild forest after the wildfire in Italy

Video: Matteo Berlenga

 

Četiri godine nakon šumskih požara u dolini Val di Susa na granici između Italije i Francuske, lokalna zadruga “La Foresta” liječi šumske rane, dodavajući vrijednost drvu u svim njegovim oblicima.


Očevici pamte dane požara kao "apokalipsu" s mrakom, dimom i plamenom koji je prijetio kućama. Četiri godine nakon požara, koji su zadesili Val di Susa, stanovnici Mompantera, jednog od epicentra katastrofe, još uvijek proživljavaju događaje te noći. Njihovu privremenu evakuaciju i bolne osjećaje još je teško izraziti riječima. Kada su krajem listopada 2017. godine ugašeni posljednji požari, planina je pokazala svoje rane s tisućama hektara spaljenih stabala, golemom količinom drva na tlu i opasnosti od mogučih novih požara pa do do povećanog rizika erozije tla.

 

 

Ukratko, situacija je bila kritična. Ali stanovnici ove bogate doline na periferiji pokrajine Torino, ne poznaju apatiju. Zasučite rukave i bacite se na posao - oduvijek je bila životna norma. Danas se devastirano područje ponovno kreće, a prirodna katastrofa pretvara se u priliku za najbolju vježbu u održivom razvoju.


Ušteda sirovina i smanjenje otpada

"Kako bismo spriječili nove požare, morali smo odmah ukloniti većinu drva sa zemlje", objašnjava Giorgio Talachini, član zadruge “La Foresta di Susa”.

 

 

"Istovremeno smo počeli raditi na kontroli erozije koristeći dio ovog drveta", dodaje. "To nam je omogućilo da pokrenemo najinteligentniju moguću strategiju - strategiju prevencije."

"Neophodno je izbjeći izvanredne situacije - to košta manje od otklanjanja posljedica, a što je najvažnije, šuma je očuvana."

Zadruga uspješno djeluje na dva načina - maksimizirajući korištenje sirovine drva i značajno smanjujući drvni otpad. Oba cilja postižu se Wood-Mizer pilanskom tehnologijom piljenja drva s tračnim pilama uskog propiljka . Iz šume, koja se prostire na više od 200 hektara, drvo se prevozi oko 15 kilometara do grada Susa, gdje se sortira. U sortirnici, radnici “La Foresta” biraju trupce i raspodjeljuju ih prema njihovim karakteristikama te ih na željenu duljinu. Kvalitetni dijelovi trupaca se šalju u pilanu, a manje vrijedan materijal koristi se za proizvodnju drvne sječke. „S Wood-Mizerom možemo maksimalno iskoristiti opožareno drvo koje je ostalo nakon požara“, objašnjava Talachini. "Najkvalitetnije drvo koristi se za izradu namještaja, stolova i stolica ili za izradu elemenata interijera."

 

 

Smanjivanje drvnog otpada

Primarni stroj za obradu trupacaje tračna pilana Wood-Mizer LT40, koja daje visok učinak i lako izdržava mnogo radnih sati. Pilana može ispiliti trupce promjera do 90 centimetara i duljine veće od osam i pol metara. Osim toga, pilana osigurava visoku točnost rezanja uz minimalnu količinu piljevine. Stroj je opremljen elektroničkim računalom “Setworks” za namještanje tračne pile za brzu proizvodnju potrebne debljine piljenica i spremnikom za vodu za podmazivanje tračne pile, kako bi tračne pila bila čista tijekom piljenja. Tračna pila ima uski propiljak debljine samo 2 mm; stoga iz svakog trupca se proizvodi više piljenica, a manje piljevine, što je u zadruzi cijene. jer su oduvijek pazili na ekonomično korištenje sirovog drva. "Naš posao je stvaranje gotovih proizvoda od drva, a piljevinu šaljemo dalje za korištenje u bioenergiji", kaže Talachini. "Na ovaj način postižemo proizvodnju bez otpada."

 

 

“La Foresta” & “Wood-Mizer” - Zajednički rad za zajedničku budućnost

Zadruga “La Foresta” u Val di Susa posluje od 1995. godine, opslužujući infrastrukturu uglavnom u teže pristupačnim područjima, do kojih možete doći samo posebnim prijevozom kao što su žičare, terenski bageri i helikopteri. Glavni cilj djelatnosti je održivo gospodarenje šumama koje se postiže poštivanjem standarda kvalitete, korištenjem visoko učinkovite opreme s niskim razinama otpada te obukom operatera. Wood-Mizer podržava La Forestu već 15 godina.

 

 

"Odabrali smo pilanu Wood-Mizer nakon što smo procijenili široku paletu alternativnih tehnologija. Nakon toliko godina suradnje, zadovoljni smo izvrsnim performansama stroja, postprodajnom uslugom i mogućnostima, zahvaljujući našem odnosu sa tvrtkom, kako bi uvijek bili obavješteni o novim tržišnim trendovima", kaže Talachini. "Naša suradnja se još razvija. Nedavno smo kupili Wood-Mizerovu blanjalicu/profilirku za sekundarnu obradu drveta."


Važnost povećanja vrijednosti proizvoda

Korištenje kvalitetne opreme, vjeruje Talachini, jest ključ je za uspjeh na tržištu, gdje je poboljšanje proizvoda temelj. Posljednjih mjeseci, posao je pogodila oluja s porastom cijena, koja je zahvatila tržište roba, postigavši povijesni rekord cijena od preko 600 eura po kubnom metru drva. Uzbuđenje je splasnulo u rujnu, ostavljajući prostor za “medvjeđu*” korekciju. Ali iskustvo pokazuje da je volatilnost troškova uvijek potencijalna zamka za male tvrtke. "Povećanje vrijednosti proizvoda je temelj", zaključuje Talachini. "Mi poslujemo lokalno, ali moramo se nositi s cijenama koje su upravljane globalno. Stoga moramo stvoriti veću dodanu vrijednost, kako bi se tvrtka mogla uspješno razvijati i plasirati na tržište."

 

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!