Kad se posao i hobiji poklope: priča o švedskoj stolarskoj radionici

Po Wood-Mizer, Europe

priča o švedskoj stolarskoj radionici

 

"Rad s vašim hobijem omogućuje beskrajne sate užitka. Ja živim san." Ovo je perspektiva Rasmusa Ströma na obradu drva u njegovoj stolarskoj radionici, “Ädelsnickaren”-(Dobar stolar), u Falköpingu, Švedska. Koristeći Wood-Mizerovu opremu za obradu drva, kao što je svestran četverostrana MP260 blanjalica za oblikovanje, Rasmus izrađuje specijalizirane proizvode kao što su podovi i obloge sa spojevima na pero i utor, vrata kuhinjskih ormarića i ukrasni rubovi.

Rasmus je od mladosti bio strastven prema karijeri drvoprerađivača. Njegovo putovanje počelo je nakon završetka srednje škole za dizajn u drvetu. Rasmus je nakon 12 godina prešao s posla čuvara zgrade i tehničara na pokretanje svog posla s obradom drva. Njegova tvrtka “Ädelsnickaren” specijalizirana je za stolariju po narudžbi, od blanjanja drvene građe do izrade namještaja. "U mom razredu drvodjelskog dizajna isprva sam bio jedini student. Na kraju su se pridružila još tri stolara, ističući potražnju za specijaliziranim drvenim proizvodima i uslugama, koja tada nije bila široko prepoznata", prisjeća se Rasmus.

 

 

Rasmusova strast prema stolarstvu, potiče njegova ljubav prema potencijalnoj transformaciji drva u prekrasne predmete. "Privlačnost drva leži u njegovom mirisu i uzorcima koji se otkrivaju prilikom rezanja. Radi se o pretvaranju dosadnog trupca u nešto jedinstveno, ograničeno samo maštom", navodi on.

"Oduvijek sam osjećao duboku povezanost s drvetom, što me navelo da nastavim tečaj drvodjelstva i slijedim svoj san. Danas više ljudi cijeni zadovoljstvo ručnog rada, što rezonira s mojim iskustvom beskrajnih, ugodnih sati uronjenih u moj hobi," promatra on.

 

 

U “Ädelsnickarenu”, Wood-Mizerova oprema, posebno “MP260” blanjalica za oblikovanje, ključna je u proizvodnji finalnih proizvoda. "S jednim strojem mogu obavljati više zadataka, koji su prije zahtijevali zasebne, glomazne strojeve. “MP260”, sa svojim dvostrukim vodoravnim i okomitim reznim glavama, omogućuje istovremene operacije, što ga čini nezamjenjivim, ali kompaktnim i laganim alatom u mojoj radionici “, objašnjava Rasmus.

Predstavljeni u Švedskoj ranih 1990-ih i sada pod vodstvom Wood-Mizera, ovi strojevi stječu priznanje u Europi i drugim svjetskim tržištima. Nude značajke kao što su radni stolovi od lijevanog željeza za stabilnost, više reznih glava za sveobuhvatno oblikovanje i učinkovite postavke motora za napajanje reznih glava. Neophodni za svaku modernu radionicu za obradu drva, ovi strojevi podržavaju širok raspon reznih glava i pribora.

"Na primjer, koristim blanjalicu za oblikovanje “MP260” za izradu spojeva s perom i utorom na podnim daskama, poznatih u Švedskoj kao “råspont”, pružajući glatku završnu obradu i prilagođene žljebove prema specifikacijama klijenta", objašnjava Rasmus.

 

 

Također je poboljšao svoju strojnu postavu s Wood-Mizerovim sustavom za izvlačenje strugotine kako bi održao čistu i sigurnu radnu okolinu, ističući njegovu superiornu snagu u odnosu na druge marke.

Za obradu velikih drvenih piljenica za namještaj, Rasmus surađuje s True North Interior, koristeći Wood-Mizerov “MB200 SlabMizer”. Ovaj stroj omogućuje oblikovanje i brušenje velikih površina, što je idealno za izradu stolova i klupa od punog drva.

"U Švedskoj je drvo temeljni građevni materijal za domove, što je u skladu s mojim snom o izgradnji vlastite drvene kuće. Moja strast se proteže izvan stolarije u smjeru izrade drvene kuće", zaključuje Rasmus.

 

***

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!