Od kocke leda do hotela od leda

 

Pilana ne pili samo drvo, a u DesignIce, Wood-Mizer LT15 pilana pili led na temperaturama -5 C stupnjeva tijekom cijele godine.

Hladne zime i mnoga jezera učinila su Norvešku izvorom ledenih blokova još prije 150 godina za Europu. Iako je moderno hlađenje smanjilo potrebu za blokovima leda, industrija rezanja leda još uvijek živi u specijaliziranim primjenama.

Thomas Orderud, vlasnik i upravitelj DesignIcea, počeo je sakupljanje leda s lokalnog jezera u jugoistočnoj Norveškoj prije 15 godina. Danas Thomas može isporučiti "sve od ledenih blokova do ledenih hotela" iz svoje hladne radionice od 400 četvornih metara. Čak i zimi održava temperaturu na stalnom -5 stupnjeva Celzijusa nivou , tako da njegove zalihe leda od 500-600 tona ostaju čvrsto zaleđene.

 

 

"Od nas se tražilo da radimo neubičajene stvari"

Opremljen Wood-Mizer LT15 pilanom, Kuka CNC robotom, traktorom, viličarem i velikim brojem lančanih pila, Thomas je sakupio gotovo sve alate potrebne za izradu svega, što njegovi klijenti mogu zamisliti iz leda. I njegovi klijenti doista dolaze sa nekim jedinstvenim zahtjevima.

Thomas redovito izgrađije ledene hotele, proizvodi ledene objekte za korporativna događanja i stvara velike ledene skulpture za ceremonije, pa čak i za filmove. Proizveo je skulpture automobila, logotipa tvrtke, iskoristive pivske šalice - a sve iz leda.

Jednom je svoju radionicu pretvorio u zimsku zemlju čudesa za japansku modnu tvrtku koja je snimala TV reklamu za zimsku odjeću.

Čak ii Hollywood treba led. Thomas je proizveo sve snjegoviće i ledenu skulpture za film Snjegovićsa glumcem Michael Fassbenderom, koji je snimljen u Norveškoj i objavljen 2017. godine.

 

 

Sakupljanje leda

"Naša tvrtka koristi gotovo 100% prirodni led", kaže Thomas. "Razlika između prirodnog i umjetnog leda je u tome što stvarno možete vidjeti da je prirodno - postoje mjehurići, posebne pukotine i sjene. Osobito kada stavite svjetlo na led, spektakularnije je gledaje. Život iznutra čini ga jedinstvenim."

Tijekom normalne zime, Thomas sakuplja sav svoj led iz obližnjeg jezera, imajući sve potrebne dozvole od lokalne vlasti da to učini. On izrezuje led s pilom na traktoru i motornim lančanim pilama. Svaki blok leda je širok 1 metar i dugačak 2 metra. akove blokove pohranjuje na stotine u njegovoj hladnjačkoj radionici, sve dok se ne upotrijebe u projektima.

 

 

Od bloka leda do umjetničkog djela

Kad Thomas i klijent isplaniraju projekt, Thomas je najprije isijeće svoje blokove leda na približnu potrebnu veličinu, na svojoj pilani Wood-Mizer LT15, koju je posebno prilagodio za piljenje leda. Postolje pilane ima ploču koja se dodaje na tračnice kako bi se lakše klizile i isključivale blokovi leda.

Budući da se u radionici uvijek pddržava -5 stupnjeva Celzija, listove pile i klineste remene treba držati iznad smrzavanja, kako bi se izbjeglo nakupljanje leda, pa je Thomas dodao dva mala grijača na glavu za piljenje.

Prema Thomasu, led nije kompliciran za piljenje. "Sve dok su zubi oštri, Wood-Mizer je dobar za piljenje leda." Za cijelodnevno piljenje, Thomas mijenja oštricu 2 puta dnevno.

Kada određeni projekti zahtijevaju piljenje leda na licu mjesta, pilana ide s Thomasom. "Doveo sam je sjeverno od arktičkog kruga nekoliko puta radi raznih projekata.”

"Kad imam nekih problema s mojom Wood-Mizer pilanom, zovem samo ured Wood-Mizer, a oni me savjetuju telefonski a mogu dobiti potrebne dijelove do sljedećeg dana. Oni su pouzdan dobavljač."

Nakon pilane, blokovi leda se zatim oblikuju s glodalicom - CNC robotom od Thomasa Kuke, koji se može koristiti za skeniranje bilo kojeg predmeta i izradu 100% kopije u ledu.

 

 

Cjelogodišnje isporuke leda

"Mnogi kupci ne traže usluge za vrijeme ljeta, jer ne mogu vjerovati da je moguće koristiti led tijekom ljeta. Ali ni možemo. Ako imate ledeni blok od 1 kubika, i stavite ga u sjenu na 30 stupnjeva, a svaka će se površina istopiti samo za cca 6 cm u 24 sata, tako da zapravo traje prilično dugo."

"Nazovite nas i možemo ljeti dostaviti led i zimi. Pažnja ljudi, kad u ljeto gledaju na led je ogromna, jer nikada ne očekuju da će ljeti vidjeti led."

 

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!