Neobična ideja sa Wood Mizer-ovom pilanom: sjenica za dnevni boravak u vrtu

Po Ben Pike, Eve Communications

 

Wood-Mizer pilana može biti korisna ne samo u poslovnom pilanarstvu. Ljudi stvaraju jako puno zanimljivih projekata s drvetom koje su si ispilili na svojim Wood Mizer pilanama.

Na primjer, Jeremy Harper. To je čovjek koji izađuje nešto iz ničega. Tijekom 20 godina radio je pilarske poslove, koji su ga je vodili po cijeloj Velikoj Britaniji za uklanjanje neželjenih drveća i živice, često je prenamijenio otpadni materijal i dao mu novi život.

 

 

No, čak je i sebe iznenadio s projektom izgradnje dnevne sjenice u vrtu obiteljske kuće.

„Ideja je došla tijekom putovanja kroz Norvešku i Island, gdje smo moja supruga i ja vidjeli dosta zelenih krovnih konstrukcija na halama i poslovnim zgradama,” rekao je. „To pokrenulo ideju-želju za jednu u mom vrtu.”

 

 

Doista, zeleni krovovi su vrlo popularni u sjevernoj Europi i Njemačkoj. Nekoliko istraživačkih centara iz područja vrtlarstva je sudjelovalo u razvoju krovova još od 70-ih godina. Dokazano je, da takvi projekti imaju nekoliko prednosti za okoliš, važne prvenstveno za gradove. Zeleni krovovi akumuliraju i troše kišnicu, a to sprječava miješanje s otpadnim vodama i tako smanjuje pritisak na kanalizacijski sustav. Oni štite od buke na način, da tlo apsorbira niske frekvencije buke, dok biljke visoke frekvencije. Osim toga, oni čiste zrak i zaštićuju zgrade od pregrijavanja, time smanjuje troškove klimatizacije. Na kraju, oni izgledaju baš lijepo!

Unatoč tome da je izgradnja zelenih krovova je skuplja nego za uobičajene krovove, ti troškovi su u potpunosti nadoknađeni tijekom dugotrajnog iskorištavanja – traju nekoliko puta duže od uobičajenog krova, jer u vrtom štite strukturu krova od klimatskih utjecaja.

Postoje “intenzivni” i “extezivni” zeleni krovovi. Intenzivni su više poput vrtova, sa stvarnim stablima, koja zahtijevaju prilično duboki sloj tla za korijenime. Takvi krovovi, u pravilu, su otvoreni za javnost, a održavaju ih profesionalni vrtlari. Extezivni su vrlo jeftini u održavanjui, sloj tla je tanak, a najjednostavnije biljke, mahovina ili čak trava se sadi u njih, a jedino što je potrebno je dodavatti specijalna tekuća gnojiva jednom godišnje u tlo. Takvi krovovi mogu biti divit iz daljine, oni nisu za posjećivanje.

 

 

 

Takav extenzivni krov Jeremy Harper planirao izgraditi. A od ideje do početka gradnje, prošlo je vrlo malo vremena.

„To je bio moj prvi pokušaj stvaranja nešto takovog. U vrtu smo napravili smo samo prostor uklanjanjem opreme za igranje naših unuka, jer su već odrasli, tada sam stavio na papir nekoliko grubih dimenzija te sam pregledao veličine odnose. Odlučio sam se za 20x20 cm za stupove a za grede 10 x 5 cm.”

 

 

Imao je dozvole za rušenje industrijskih površiina te zbrinjavanje i čuvanje preostalih stabala a uklanjanje preostalih dijelova šume, koja nije potrebna. Ostala je živica, te umjesto da ga sasjecka za ogrjev, odlučio je da je ukloni na veličinu potrebnu za sjenicu.”

„Htio sam nešto što bi izgledalo dramatično, pa smo uporabili najveće četvrtake koje smo našli. Grede smo ispilili iz od onoga što je preostalo.”

Na vrhu strukture sjedi kao u divljini, zeleni krov koji je eksplodirao sa bojoma tijekom vlažnog i toplog engleskog proljeća.

„Moja supruga je pronašla policu na prodaju u vrtnom centru, a te smo nabavili ciljane biljke kao što su timijan, ružmarin, pa čak i jagode.

 

 

„Mi smo postavili drvene podnice oko krova kako bi se izbjeglo koračanje po biljkama, a zatim posijali neku divlju mješavinu cvijeća u gornjem sloju. Nisam očekivao veliki izrast, ali proizveo je stvarno mješavinu šarenila i do sada su izrasli mak, različak i ivančice.”

Jeremy kaže da je bio sretan imajuči dostupe materijale kao i pravi alat za posao. Redovito ispiljuje drvo za klijente – sa mjerama I veličinama po narudžbama, pogodne za korištenje u gradnii, za namještaj ili tokareno drvo. On koristi rabljenu Wood Mizer LT40 mobilnu pilanu. koju je kupio prije oko pet godina.

„Mislili smo da je LT40 najveća koju smo mogli kupiti za posao”, rekao je on.

„Mi smo bili u mogućnosti ispiliti goleme komade drva s njom - drvo koje nikada mislio da će to biti u mogućnosti da se obrađuje. Radimo na puno razina, od malih obrezivanja vrtova I voćaka pad o potpunog čiščenja nasada te smo stoga kupili LT40 da ponuditi pilarske usluge drugim ljudima i da smo više proaktivni o tome što ćemo raditi. Ona se uvijek činila da se to pravi model za rad i nisam bio razočaran. Mi smo imali nezaboravna piljenja s njom do sada.”

 

 

On sada ima stalni podsjetnik na ta piljenja sjedeći u svom vrtu.

LT40 je smješten u štali preko puta Jeremyjeva doma. Njegov poslovni park posjeduje pet dizalica za rukovanje trupcima uokolo kao I na na mjestu piljenja, ali on kaže da je za ovaj projekt nije rabio olakšavanje za sebe.

„Mi smo sve ručno prenosili!”, rekao je on. „Stupovi bili su najteži dio tog posla, ali šljunak smo morali nositi penjuči se po ljestvama za staviti na krovu I to je bio najteži dio.

Ispiliti sve drvo nije zapravo trajaloo dugo, jer smo znali što smo htjeli. Najgore što možete učiniti kada samo pilite i odlažete, stoga smo imali listu piljena napravljenu unaprijed, a zatim samo je imali u ruci I radili.

 

 

 

U početku sam htio stupove ispiliti potpuno ravno, ali na kraju sam ostavio rubave, tako da ne bi izgledali previše inžinjerski. Najduže sam odlučivao kao će izgledati kraj grede. Pokušali smo puno različitih modela prije izbora ovog, što sad imamo.”

Uspravni stupovi su utisnuti u zemlju i nabijeni sa zemljom. Oni nose težinu konstrukcije koja se prenosi sa ukriženih greda.

Grede su nosioci 2.5 cm piljenica koje čine osnovu za živi krov. koja je vodonepropusna pomoću podloge za ribnjake, a zatim zaštićen dodatnim geotekstilnim slojem za vodonepropusnost krova.

Zatim je Jeremy nanio sloj teškog šljunka - vreće od 30 mm promjera kameni,, dizajnirane za poboljšanje odvodnje, a zatim je to pokrio izolacijskom barijerom sa tepih slojem, da pomogne zadržavanju vlage. Zeleni krov fizički raste u mješavini drvene sječke i komposta sa slojem tla.

Za poboljšanje odvodnje, uljepljene su mjesta u ravnom krovu a otjecanje vode odvija se preko lanaca koje vise do biljaka u prizemlju.

 

 

 

Umjesto vrt ima daščani pod, Jeremy se opet okrenuo prema svojoj pilani i ispilio okrugle čunjeve Leylandii drveta I tome dovršio prirodan izgled cijele strukture.

Krajnji rezultat nije samo impresivnog izgleda, već ima nešto što je cijela obitelj može uživati - bilo da sjedi ispod vrta ili na samom vrhu.

„Ja nisam vrtlar - moja žena je jako dobro u tome - ali sam postao malo vrtlar s mojim zelenim krovom i osjetio da moj rad je bio vrlo uspješan. Ja obično provedem nekoliko sati u njemu vikendom i pokušavan fotografirati sve to vrijeme, da vidim kako se mijenja tijekom cijele sezone.”

Kako mu je glavni materijal bio dostupan a sa LT40 ispilio svoje drvo, projekt je bio iznimno jeftin.

Jeremy je rekao: „Uspio sam po cijeni od onoga, što bi bio sam trošak za izgradnju strukture iz hrasta te došao na oko £ 3000. Potrošio sam samo svoje vrijeme i malo goriva.”

Apsolutno sam oduševljen time da je bolje nego što sam mislio da ce biti!

Očito Wood Mizer je dobro obavio posao, jer Jeremy ušao sa svojom sjenicom na “Wood Mizer 2015 -natjecanje projekta kupaca” i osvojio je treće mjesto!

www.arbwork.co.uk

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!