Stolarska radionica u Sloveniji radi sa pilanom od Wood-Mizera

Stolarska radionica u Sloveniji radi sa pilanom od Wood-Mizera

 

Jože Moric, direktor “Stolarije Moric” iz Slovenj Gradeca u Sloveniji, bavi se obradom drva od 1981. U Mariboru je pohađao stolarsku školu koja je imala trogodišnji strukovni program.

“Jako mi se to svidjelo i mislim da sam dobro odlučio - nastavlja Jože. "Za mene, drvo unosi toplinu i stil u interijer. Svatko tko voli drvo može odabrati zanimanje drvoprerađivača i neće pogriješiti!"

 

 

Počeci drvoprerađivačkog posla bili su vrlo skromni. "Moja radionica je bila samo 4x9 metara!" objašnjava Jože. "Koristio sam moped za susret s kupcima podova i vrata."

„Moja vizija je bila postupno unaprijediti i unaprijediti svoju tvrtku, a onda uz naporan rad, postići veću profitabilnost za pojedine drvne proizvode.“

 

 

Jože je shvatio, da mnogima trebaju stolarski proizvodi, pa je krenuo u širenje i zapošljavanje novih djelatnika. U to vrijeme bili su ograničeni proizvodnom opremom, ali su se postupno nadograđivati.

 

 

Primarni fokus “Stolarije Moric” je unutarnja stolarija: kuhinje, spavaće sobe, igraonice i uredi. Osim toga, domaćim tvrtkama nude usluge uređenja interijera.

 

 

"Sami dizajniramo proizvode - kuhinje od punog drva, iverala, furniranih ploča, kerrock ploča. Naravno, izrađujemo i opću uredsku opremu, stubišta, vrata i ostale stolarske proizvode poput namještaja i prozora."

 

 

Drvo je Jože mogao nabaviti od lokalnih šumoposjednika i šumarskih poduzeća. Njihov proces u radionici počinje s trupcima - sirovinom - te se nastavlja piljenjem, oblikovanjem, poprečnim rezom i blanjanjem, a završava finalnom obradom drva.

Najveći izazov bila je nabava odgovarajućih strojeva. Nemoguće je sve što treba nabaviti preko noći – potrebne su godine, kaže Jože.

"Odabrao sam Wood-Mizer pilanu zbog njihove kvalitete i optimalne uporabe drva bez suvišnog otpada. S ovom pilanom možemo dosljedno koristiti cijeli trupac, što znači da možemo napraviti cijeli čvrsti proizvod iz jednog trupca."

 

 

Stolarija Moric upravlja pilanom Wood-Mizer “LT20B”, koja kombinira reznu glavu “LT20” sa segmentiranim ležajem. Upravljačka ploča omogućuje podešavanje visine kista tračen pile pomoću elektroničkog “SW Setworks” račinala. Upravlja pogonskim pokretima glave naprijed i natrag s promjenjivom brzinom. Pilana “LT20B”, popularno je niskobudžetno rješenje za mala i srednja poduzeća.

 

 

Kada se trupac pili u daske, sortiraju se i slažu za sušenje. Kad su piljnice gotove, krajče  se i blanjaju. Zatim prolazi kroz proces raspiljivanja i druge obrade kao što su oblikovanje, CNC obrada i obrada rubova. Na kraju, obradak se premaže lakom, voskom ili uljem prije sastavljanja.

 

 

"Naši klijenti cijene stručnost, kvalitetu i, naravno, toplinu svog doma, nakon što im pomognemo u opremanju željenog interijera. Sve mjere uzimamo na licu mjesta i savjetujemo ih o proizvodima, koji najbolje odgovaraju njihovom životnom okruženju. U konačnici, naši klijenti su oduševljeni konačnim proizvodom, kada se nađe u njihovom domu', kaže Jože.

 

 

"Preporučio bih rad s masivnim drvom jer donosi osjećaj topline. To je sirovina koju možete nabaviti lokalno, a može se koristiti na takav način, da donosi zadovoljstvo generacijama koje dolaze."

 

***

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!