Izrada drvenih autića za dobrotvorni projekt 'Operaciju Božićno dijete' u SAD-u

Po Samaritan’s Purse, International Relief Ministry

Building Wooden Toy Cars to Help Build God’s Kingdom

Ponovno objavljeno ljubaznošću Samaritan's Purse, International Relief Ministry

 

Prije više od 50 godina obitelj Kena Postema, u zapadnom Michiganu, SAD, kupila je 10 hektara šume. Visoki bijeli borovi, javorovi, topole i hibridne topole, prošarai su bujnim, valovitim krajolikom koji okružuje Kenovu prekrasno ručno izrađenu kuću,koju je sam sagradio.

"Neke od ovih hibridnih topola posadio sam prije 30 do 35 godina", rekao je Ken. – Rasle su do prošle godine, i to je bio razlog što sam ih posadio.

 

All of Ken's toy cars are built from hybrid poplars and white pines. All of Ken's toy cars are built from hybrid poplars and white pines.

 

Ken je prošle godine na svom imanju napravio 10.000 drvenih autića, svi od oborenih hibridnih topola i bijelih borova. Pitate - zašto je napravio toliko? Za kutije za cipele “Operation Christmas Child”, naravno!

Operacija “Božićno dijete” je dobrotvorni projekt pokrenut u Ujedinjenom Kraljevstvu 1990. godine. Tri godine kasnije spojen je u partnerstvu sa “Samaritan's Purse”, međunarodnom humanitarnom organizacijom. Ideja je slati božićne darove djeci pogođenoj ratom, siromaštvom, elementarnim nepogodama, glađu i bolestima. Svakog studenog, tijekom “Nacionalnog tjedna” prikupljanja, ljudi doniraju i skupljaju kutije za cipele ispunjene malim igračkama, higijenskim potrepštinama i školskim potrepštinama kako bi dalje slale ove jednostavne darove djeci.

Zato je 2021. Ken Postema napravio 20.000 drvenih autića. Ken, 69, umirovljeni je izdavač knjiga i cijeli se život bavi obradom drva i drugim kreativnim pothvatima. Kad je bio tinejdžer, napravio je karting i električni bicikl te izgradio vlastitu spavaću sobu. Obradu drva naučio je od oca, stolara za namještaj.

 

Ken and his father build wooden cars togetherKen and his father build wooden cars together
Ken's father, Robert, helps put axels and wheels on the toy cars. Ken's father, Robert, helps put axels and wheels on the toy cars.

 

“Uvijek sam gledao preko tatinog ramena, a on je sa mnom podijelio mnoge, mnoge metode, procese i samo ideju kako raditi”, rekao je Ken. Sada njegov otac, Robert, 91, pomaže u postavljanju osovina i kotača na automobile koje pravi Ken. Od travnja naovamo. pomogao je sastaviti preko 17.000 autića, u prosjeku oko 100 dnevno. “To mu je dalo novu snagu i razlog da ustane ujutro”, rekao je Ken. "Ohrabruje ga da zna kamo idu automobili i o čemu se radi."

 

Pakiranje kutija za cipele - prvi put

 

Prije tri godine Ken nije ni znao puno o dobrotvornoj akciji “Božićno dijete”. Ali kada je prijatelj pozvao Kena i njegovu suprugu Lauru na zabavu pakiranja kutija za cipele, počeli su razgovarati i shvatili da s Kenovim vještinama obrade drva mogu stvoriti jedinstvene predmete za staviti u kutije za cipele. Ali što bi to trebalo biti?

 

Operation Christmas Child Shoeboxes for wooden toy carsOperation Christmas Child Shoeboxes for wooden toy cars

 

Laura, umirovljena školska učiteljica, pomogla je pakirati kutije za cipele dok je predavala u alternativnoj srednjoj školi i vidjela je njegov utjecaj na svoje učenike. "Moji učenici su dolazili iz svih vrsta porijekla, rekla je Laura. "Mnogi od njih su bili vrlo problematični. Neki su imali komplicirano djetinjstvo. Ali prilika da napune kutije za cipele bila je nevjerojatna za njih. Znali su koliko je važno da ih netko voli. Bilo je to sjajno!"

 

Toy wooden car for Operation Christmas ChildToy wooden car for Operation Christmas Child
Wooden toy cars for Operation Christmas ChildWooden toy cars for Operation Christmas Child

Papina božićna trgovina automobila

 

Početkom 2020. Ken je počeo stvarati automobile u svojoj staji, koju su njegovi unuci brzo nazvali "Papa's Christmas Car Shop".

 

Blown down trees become wooden toy carsBlown down trees become wooden toy cars
Ken's Wood-Mizer portable sawmill turns logs into lumberKen's Wood-Mizer portable sawmill turns logs into lumber
Boards milled from the sawmillBoards milled from the sawmill

 

"Počinjemo s oblovinom koja je ispiljena u šumi. Zatim se stavlja na pilanu i ispili na četrvrtake. Suše se na zraku najmanje šest mjeseci", rekao je Ken.

 

Ken runs boards through his Wood-Mizer moulder/planerKen runs boards through his Wood-Mizer moulder/planer
Profiling wood boards into cars with a Wood-Mizer planer/moulderProfiling wood boards into cars with a Wood-Mizer planer/moulder
Custom build axel drillCustom build axel drill
Custom-built wheel jig for assembling wooden carsCustom-built wheel jig for assembling wooden cars

 

"Potom se provlače kroz blanjalicu/profilirku - četverostranu, i profilira element za automobil. Oblikovani štapići se zatim dovode do poprečne pile, gdje se ispile na duljinu pojedinačnog automobila. “Automobili” zatim idu u mješalicu za cement koja se služi za fino brušenje-pjeskarenje sa spužvama. Petnaest minuta kasnije, svi su glatko izbrušeni. Zatim idu u prilagođenu bušilicu rupa za osovine, gdje mogu izbušiti rupe za do 1000 automobila u jednom satu."

 

Ken's grandchildren help assemble the wooden carsKen's grandchildren help assemble the wooden cars
Ken's Bible Study group helps assemble the wooden toy carsKen's Bible Study group helps assemble the wooden toy cars

 

Nakon što su rupe za osovine izbušene, Ken uključuje druge u rad. Osim njegovog oca, Kenovih sedmero unučadi sudjeluje i nekoliko susjeda. Svakom od njih daje komplet. koji sadrži 100 automobila, 400 kotača i 400 osovina, koje oni sklapaju.

 

Finished wooden toy cars for Operation Christmas ChildFinished wooden toy cars for Operation Christmas Child

 

Nakon sklapanja, autići umaču se u mineralno ulje koje štiti autiće od ogrebotina i od prilijepljivanja prljavštine.

 

Wooden cars are packed into Operation Christmas Child shoeboxesWooden cars are packed into Operation Christmas Child shoeboxes

 

Većina automobila koje Ken pravi, šalje se u razne centre dobrotvorne udruge “Operacije Božićno dijete” u kojima se pune kutije za cipele i koje će stići do djece u Južnoj Americi, Istočnoj Europi, Africi i Pacifiku.

 

 "Ovaj je projekt način da moja obitelj i ja uzvratimo drugima. Jednako je važno i zadovoljstvo koje su moji prijatelji i obitelj doživjeli doprinoseći ovom projektu. Od pomoći naših unuka na male način pa do mog 90-godišnjeg tate, koji je pronašao obnovljenu svrha života, ovaj nas je projekt dirnuo na više načina nego što smo očekivali,“ dijeli Ken.

 

Operation Christmas Child collection center in Michigan, USAOperation Christmas Child collection center in Michigan, USA

 

Ken već radi na izgradnji novih automobila za sezonu kutija za cipele sljedeće godine. "Nadam se da možemo potaknuti druge drvoprerađivače da se uključe, kako bismo mogli napraviti milijun igračaka, od kojih svaka predstavlja izraz ljubavi prema djeci."

 

Saznajte više o Operation Christmas Child. 

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!