Izgradnja pastirskih koliba s Wood-Mizer strojevima u francuskim Alpama

Po Wood-Mizer, Europe

Building Shephard Cabins with Wood-Mizer Machines in the French Alps

 

Uz gradnju kvalitetnih brvnara za pastire, Aleksander Salicis, stolar iz Plan du Verdon u francuskim Alpama koristi lokalno drvo za pružanje stolarskih usluga i proizvoda za svoje kupce. Aleksander upravlja s više Wood-Mizer strojeva za svoju tvrtku-  pilanu i obradu drva, Salicis Charpente.

“Počeo sam svoj posao, kada me kolega kupac zamolio da mu pomognem sagraditi malu brvnaru u planinama. Trebalo mu je mjesto gdje će ljeti živjeti kako bi čuvao svoje stado ovaca, dok je na ispaši. Bio je to izazovan posao, ali i zahvalan, dok sam gledao kako helikopter podiže drveni okvir, koji sam napravio na svojoj pilani LT40 i nosi ga na vrh planine,” objašnjava Aleksander.

 

 

Aleksander je svoju karijeru drvoprerađivača započeo kada je imao 16 godina. U početku je radio zajedno s drugim pilarima i šumarima. “Živimo u planinama na 1900 m nadmorske visine gdje su životni uvjeti ponekad teški. Zato se uvijek podržavamo i pomažemo jedni drugima u lokalnoj zajednici”, objašnjava Aleksander. Sada, s vlastitom tvrtkom, svoje klijente opskrbljuje kvalitetnim proizvodima od drva, posebice pastirskim kolibama, izgrađenim od trupaca.

“Moje su brvnare prepoznate i cijenjene u lokalnoj zajednici pastira, jer su jako kvalitetno izrađene, a izrađene su od domaćeg drveta, ističe stolar. Kako ih napravim? Prvo pilim trupce, sušim piljenice u sušari, zatim ih oblikujem i blanjam, te pripremam konstrukcijske elemente za prijevoz helikopterom. Moramo paziti na težinu pojedinog modula jer helikopter može podnijeti maksimalno opterećenje od 750 kg. Tamo sastavljamo kabinu, nakon što je materijal na planini.”

 

 

Wood-Mizervi strojevi također doprinose Alexanderovom uspješnom poslovanju. “Preporučujem Wood-Mizer svim kolegama drvoprerađivačima, jer su ovi strojevi korisni, posebno za male stolarske tvrtke poput moje,” kaže Aleksander.

“Najvažniji stroj u mojoj radionici je pilana “LT40” s produžetkom za rezanje dugih trupaca,” nastavlja Aleksander. “Uživam raditi na ovom stroju, jer je s njegovim hidrauličkim funkcijama jednostavan za rukovanje. Sjećam se da sam radio na pilani bez hidraulike i često su me boljela leđa. “LT40” nema ovaj problem. Ovaj stroj je brži i stabilniji u piljenju, tako da proizvedem više drva u jednom danu.”

Čak će i najbolja pilana dobro raditi samo s pravilno pripremljenim listovima tračnih pila. Aleksander održava svoje tračne pile pomoću Wood-Mizerovog oštrača i razmetača zuba. “Radim uglavnom s četinarima, tako da oštrim i pravilno postavljam oštrice kako bih izbjegao lpucanja tijekom piljenja”- objašnjava Aleksander.

Aleksander je kupio pomoćni stroj za svoju pilanu “LT40”, koji će mu pomoći da izvuče što više vrijednog materijala iz svake piljenice. Nekada je bacao mnogo ostataka pri piljenju i shvatio da mu treba rješenje – Wood-Mizerov “EG100” okrajčivač. Okrajčivač optimizira proizvodnju drva, jer dodaje vrijednost manjim, nepravilnim drvnim piljenicama.

 

 

Aleksander također koristi Wood-Mizerovu “MP360” četverostranu blanjalicu za izradu gotovih proizvoda od drva. Omogućuje mu izradu podova i obloga, dugih greda i elemenata stolarije. "MP360” blanjalica za profiliranje zauzima malo prostora u mojoj radionici i ne troši puno energije", objašnjava Aleksander. „Proširio sam asortiman proizvoda i sada nudim brodski pod, razne utorne spojeve i obloge željenog profila. Također mogu napraviti savršeno pravokutno drvo iz četinjača.”

Aleksandar je pored svoje radionice postavio sušaru. “Danas je sušara važna za brzo sušenje drva. Nemamo puno vremena, kao prije 20 godina, kada su ljudi sušili drva na otvorenom“, kaže Aleksander. „Sušara mi omogućuje brzu pripremu drva za blanjanje i oblikovanje na “MP360”. Na taj način svojim klijentima mogu ponuditi kvalitetne proizvode za obradu drva.”

 

 

"Ono što volim kod Wood-Mizer strojeva je to što su svestrani i korisni za drvoprerađivače poput mene", ističe.

“Cijenim rad s Wood-Mizerom, jer njihovi strojevi podržavaju rast i razvoj malih tvrtki za obradu drva. Moja tvrtka “Salicis Charpente” obiteljska je tvrtka koja postoji zajedno sa školom jahanja “Le Sabot du Verdon” moje supruge,” objašnjava Aleksander. „Naši su poslovi međusobno povezani – gradim razne drvne dodatke konjušnicama i štalama, dok  suprugine mušterije koje jašu na konjima, privlače moji proizvodi od drva.”

 

***

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!