Osmerokutna kuća: više prostora - manje troškova za grijanje

Po Wood-Mizer, Europe

An Aspen Timber Octagonal House in Finland

Tko od nas nema snove o posjedovanje kuće za odmor, ljetni vikend, lovačku kolibu ili planinarskog doma za zimske sportove? To je tako divno vratiti se kući nakon skijanja i sjediti pri otvorenoj vatri! Ovo je mjesto za pobjeći od svakodnevne rutine i provesti vrijeme u ugodnom opuštanju.

Iznenađujuće je da misli o zadovljnom opuštanju, tjeraju nas da radimo više! Nakon nekog vremena čovjek ipak iziđe iz maštanja i počne gradit kuću svojih snova.

John Ujanen je također imao san. No, za razliku od ljudi koji bi bili u potpunosti zadovoljni u kući sa četiri zida i krovom, htio je nešto više: osmerokutni kuću, sastavljen od topole.

 


A Finnish entrepreneur John Ujanen built an octagonal house from aspen timber

 

Osmerokut

Ideja osmerokutnog dizajna nije nova: možemo vidjeti uzorke osmerokutnih crkva i hramova, ne samo u Europi, nego i u Aziji gdje je znamenka/broj 8, povezan s beskonačnosti, tj besmrtnosti.

Međutim stvarna popularnost osmerokutnih kuća počela je u Americi sredinom XIX stoljeća. To se povezuje s imenom znanstvenika i predavača Orsona Fowlera, koji je izgradio takvu kuću za svoju obitelj i nazvao je “Octagon”, a nakon toga je napisao knjigu "Osmerokutna kuća-dom za sve, ili novi, jeftini, zgodni, i superiorni način izgradnje". Knjiga je tiskana prvi put u 1848. godini, a u sljedećoj polovini stoljeća, osmerokutni dizajn došao je modu, I to ne samo sa estetskih stajališta.

An octagon includes approximately 20% additional space with the same perimeter compared with a square

Kao što se može vidjeti na slici, u usporedbi s četvrokutnom, osmerokutna kuća obuhvaća oko 20% dodatnog prostora s istom opsegu. To znači da s istom površinom kuća ima od više stambenog prostora a treba manje grijanje po kvadratnom metru. Fowler je izračunao da osmerokutnu kuću je jeftinije izgraditi, a omogućuje dodatni stambeni prostor, dobiva više prirodnog svjetla, lakše je zagrijavanje, a ostaje hladnija ljeti. Te prednosti proizlaze iz geometrije osmerokuta: oblik obuhvaća prostor učinkovito, a pri tome umanjuje vanjsku površinu i time gubitak topline. Osmerokutna je najbliži prilagodbi krugu, koji je zapravo najučinkovitiji oblik, ali teško izgraditi i pronaći odgovarajući namještaj koji treba staviti unutar kugle.


The construction is essentially based on a 6 metre high center beam, like the trunk of a huge mushroom


"U početku, bilo je samo osmerokutni san"

Pa, John Ujanen je sanjao, sanjao i ... izgradio ono što je želio. Njegova osmerokutna kućica, oko 120 kvadratnih metara po veličini, stoji u središtu malog otoka na prekrasnom jezeru, kojeg je on vlasnik s neposrednom okolinom. Kućica nije osobito visoka, ali čak i tako, njen jedinstveni položaj i velika dojmljivost ćini je da izgleda poput svjetionika ili promatračnice, koji kontroliraja susjedno more u svim smjerovima.

Kuća je građena iz raspolovljenih trupaca topole. Ova tip konstrukcije je široko popularan u Finskoj. Trupci se režu na pola te povezuju I ojačavanju takozvanom 'Norveškom bravom ". Drvena kuća iz polovine trupca izgledaju tako snažne i tako lijepo, da to ne treba biti pokrivane vanjskom oplatom.


The wooden house from half beams


A log home made from aspen half beams

Obično su polovine izrađene su od sjevernog bora, ali John je odlučio da bi je izgradi iz vlastitih toplovih trupaca, a to je izvrsno drvo svijetlo žute boje sa zelenkastim nijansama, pouzdano, gusto, bez pukotina i jednostavno za preradu.

Jedino važno pravilo je, da polovine trupaca moraju biti sa savršeno ravne i s geometrijski preciznom površinom.


The gussets with locks

 

Kako napraviti idealnu polovinu trupca

Biti pravi perfekcionist u svim tehničkim aspekatima, željeti dobiti sve što je potpuno pravo – na samo gotovo pravo - John je želio posebnu pilu, koja će mu pomoći da ispilli najbolje moguće iz svoji topolpovih trupaca. A Wood Mizer LT15 pilana je bile točno za njega: osigurao besprijekoran finiš koji je želio – a sve zahvaljujući preciznosti tračne pile sa odličnom upravljivosti.

No, sve se to pokazalo kao uvertira. Samo nekoliko godina kasnije, pokucao je na vrata Wood Mizer predstavnika u Finskoj. Kad su se otvorila vrata, g. Ujanen je tamo stajao tamo, s prilično posebnim sjajem u oku.

“Htio bih kupiti jednu", rekao je John, "jednu od tih tvojih pilana, isti tip koji smo vidjeli da se koristi za piljenje onih topolovih trupaca za moj kućicu". Vrlo tipično za John-a, čovjek bez navike za okolišanje.

"Pa, u redu, super!", Odgovorio je Wood Mizer čovjek, nakon što je završio svoj vjerojatno najbrži prodaju pilane ikad.



To make his sawmill easily movable, John´s solution was to to put the whole thing on wheels, into a truck container

 

"Što namjeravaš, prijatelju?"

"Ja idem u izgradnju veću kuće, mnogo puta veće u stvari, I to bi bila moja glavna rezidencija. Ova nova kuća će također biti osmerokutna po obliku i od masivnih topolovih trupaca. Stoga, najveća moguća preciznost i izvanredna obrada površine, to je središnji uvjet da će projekat uspjeti."


The massive garage space can easily accommodate 4-5 vehicles

 

I tako je John, muškarac koji većinom ostavruje snove, to pretvorio u stvarnost, njegov san osmerokutne kuće projekt završen je do vi ovo čitate.

Kako John-ova Villa od topole izgleda, može se vidjeti na fotografijama - nije najčešći izgled kuće koje se danas vide, jelda?

"Pa, kako procijenjujete svoji pilanu LT15 ovaj put, Johne? Zadovoljni rezultatima?"

"Savršeno sretan, Vrlo često se morate suočiti s nekom vrstom kompromisa - jedan dio može biti u redu, a drugi ne, tako da ćete morati živjeti u relativnoj ravanoteži' Ali nije tako sa pilanom LT15-ona je pokazala da ima vrlo dobro uravnotežene kombinacije jednostavnosti, brzine, točnosti i sigurnosti rukovanja, a sve to daje najviše povjerenja u alat za postizanje rezultata i standarda koji želite, te da preostalo završiti kako želite. Svaki graditelj, mislim, bi trebao imati takav stroj koji daje uspješnost posla sa vrlo visokim rezultatom"

Po Martti Kirsitie


An aspen octagonal timber house back side view

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!