Zanimljiv projekt iz Finske: velika drvena sauna na otoku u Helsinkiju

Po Wood-Mizer, Europe

Building a Large Wooden Sauna in Finland

Zahvaljujući Wood-Mizer pilani s produljenim postoljem, finska tvrtka za obradu drveta dobila je narudžbu i investicijsku potporu, te sudjelovala u izgradnji velike drvene saune na Suomenlinni otoku.

Tvrtka “Hirsityö” obavlja poslove piljenja drveta u središnjoj Finskoj. Vlasnici Martti, Ilkka i Johannes Heikkilä nastavljaju korake svog oca Erkki, koji je 1995. osnovao tvrtku. Njihovo poslovanje sa obradom drva nastavlja brzi rast i četverostruko povećava svoj promet u 2016. godini. Njihova je klijentela na nacionalnoj razini, a svaki je projekt ručno izrađen do završetka, te uključuje ljetne vikendice, kuće, staje i još mnogo toga. Nedavno je Hirsityö Heikkilä pokrenuo svoj najveći i najzahtjevniji projekt - opskrbljujući građu za izgradnju konstrukcije sa saune gotovo 200 četvornih metara površine.

 

Wood-Mizer mobile sawmill operates right in the woods


Sauna je sagrađena na otoku Suomenlinna i sada je dio trendova javnih kupelji - sauna u Helsinkiju. Glavni dizajner nove saune je ujedno i nacionalno i međunarodno nagrađen Anssi Lassila. U svom planu, zgrada sauna sastoji se od dvije odvojene prostorije: jedna za muškarce i jedna za žene, od kojih svaka ima prostor za oko 20 ljudi. Umivaonici su smješteni na nižoj razini, a gornja razina je sama saune s predivnim pogledom na more.


First the Heikkilä brothers chose the perfect trees to cut them into the cants of 180 mm


U jesen 2015. Johannes Heikkilä je dao ponudu za ovaj zanimljiv projekt. Nekoliko dana kasnije Hirsityö Heikkilä odabran je kao dobavljač građe za izradu saune u Suomenlinu. Počeli su sa pronalaženjem savršenih stabala za piljenje. Ukupno je kupljeno 166 kubnih metara drva, a najdulje grede bile su dužine 10 m. Čertvrtaci su ispiljeni na 180x180 mm, a potom su odvedene u lokalnu sušionu, gdje su se sušili mjesec dana. Stvarni građevinski rad započeli su stvaranjem temelja (20 x 8,5 m). Kasnije, u ožujku 2016., započela je stvarna ručna izrada greda i kutnih zglobova konstrukcije. Cjelokupna sauna završena je do svibnja 2106. Preko 220 m2 unutarnjih zidova ručno su ispiljeni I obrađeni. Nakon toga građa je označeni i prijevene do Suomenlinne. Tada je konačno počelo stv rno postavljanje, ispiljivanje otvora i slićno, Bilo je jođ još mnogo dodatnih radova na samom mjestu, na otoku.


Wood-Mizer sawmill perfectly cuts timber even in winter, when logs are partially frozen


A bed extension allows the Wood-Mizer LT40 sawing logs up to 14 m long


The sawmilling


Initially, the sauna was assembled at the production site


S njihovom Wood-Mizer LT40ME15SAH3 pilanom i produžetkom postolja od 7,2 m, graditelji Hirsityö Heikkilä, bili su u stanju obraditi velike, dugačke trupce potrebne za projekt sauna u Suomenlinu. Sa tradicionalnom kružnom pilanom, ovaj bi projekt bilo bi nemoguće dovršiti.


Then the sauna was dismantled into separate elements and transported by ship to the island of Suomenlinna


"Uporabom tračne pile dobivamo kvalitetno piljenje i možemo piliti trupce do 1 m promjera i duljine od 14 m", objašnjava Johannes. "To nam olakšava zahtijevne projekte, - da možemo svojom opremom piliti sirovinu za takove poslove".


On the island, the sauna was re-erected and brought to perfection


The sauna construction


"Financiranje olakšava investicijske odluke za poduzetnika", kaže Johannes. Do sada smo koristili financiranje ruralnog programa u našem rastućem poslovanju."

Johannes i njegova braća i dalje preuzimaju izazovne projekte i pružaju prekrasnu obradu drveta za svoju zajednicu.



The sauna construction


The sauna construction


"The financing makes the investment decisions easier for the entrepreneur," Johannes says. "We have used the rural program financing several times so far in our growing business."

Johannes and his brothers continue to take on challenging projects and supply breathtaking woodwork for their community.


This is how a Finnish sauna on the island of Suomenlinna looks like

 

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!