Kanadsko iskustvo: izgradnja staklenika

Po Amanda Buttram, Wood-Mizer Contributing Author

Building a Cedar Greenhouse in British Columbia

 

Godinama je Stan Kujala sanjao o izgradnji staklenika na svom imanju uz jezero u Port Alberniju, u Britanskoj Kolumbiji. "Moja supruga i ja smo godinama strastveni vrtlari", rekao je Stan. “Oduvijek smo željeli izgraditi staklenik kako bismo produžili sezonu vegetacije”.

S vlastitim staklenikom kod kuće, Stan i njegova supruga mogli bi početi saditi jednogodišnji urod povrća ranije u proljeće prije nego što vanjski uvjeti u tom području postanu povoljni za rast biljaka. Klimatizirano okruženje staklenika također bi omogućilo nastavak uzgoja biljaka tijekom jesenske sezone i zime. To znači da će obitelj Kujala svake godine dodati još nekoliko tjedana, u kojima ne samo da bi mogli proizvesti veći prinos, već uživati u više vremena provedenog zajedno u zajedničkom hobiju.

 

Cedar greenhouse in British ColumbiaCedar greenhouse in British Columbia

 

Međutim, Stan uvijek nije imao dovoljno vremena za izgradnju staklenika, sve dok okolnosti nisu krenule svojim tijekom. Kada je 2020. izbila pandemija COVID-19, svakodnevni život je bio poremećen, te Stan je imao puno više vremena.

 

Wood-Mizer LT40 Hydraulic portable sawmill in British Columbia CanadaWood-Mizer LT40 Hydraulic portable sawmill in British Columbia Canada
Douglas fir floor joists for greenhouseDouglas fir floor joists for greenhouse

 

"COVID se dogodio i dao mi je dodatno vrijeme da dizajniram, izgradim i dovršim svoj staklenik", rekao je Stan. U ljeto 2020. oborio je duglaziju i crveni cedar sa svog posjeda. Zatim je ispilio trupce preko zime, pilivši 100 posto drvne građe za korištenje pei izgradnji staklenika na svojoj prijenosnoj pilani “Wood-Mizer LT40 Super Hydraulic”.

Nakon što je pustio da se daske prirodno suše nekoliko mjeseci, Stan je bio spreman započeti gradnju staklenika u kasno proljeće 2021. Na projektu je radio u slobodno vrijeme, a za završetak je trebalo dva mjeseca. “Moja supruga je pomogla oko izgradnje i bojenja drva”, rekao je Stan. Prijatelj je također pomogao Stanu da završi tešku konstrukciju, kao i da postavi plastičnu oblogu staklenika.

 

Douglas fir timber frame for greenhouse in British ColumbiaDouglas fir timber frame for greenhouse in British Columbia
Cedar greenhouse with plantsCedar greenhouse with plants

 

Sredinom ljeta staklenik je bio gotov. Završen staklenik je dimenzija 3,65 x 3,65 m, ukupno 13,3 m2 unutarnjeg prostora. Skupljanjem materijala sa svog posjeda i samostalnim piljenjem trupaca, Stan je procijenio da je uštedio oko 2000 dolara tijekom izgradnje staklenika.

 

Cedar greenhouse frameCedar greenhouse frame
Cedar greenhouse flooringCedar greenhouse flooring

 

Sada kada je staklenik izgrađen, Stan ima za cilj dovršiti nekoliko vanjskih obnova kuće, kao što je zamjena nekih prozorskih okvira iz cedrovine, zajedno s izgradnjom nekoliko novih dokova na jezeru. Nakon završetka svog impresivnog projekta tijekom pandemije, Stan je dobio mnoge uzbudljive upute od obožavatelja staklenika. “Ljudi su se divili mom stakleniku i pitali su me -mogu li ga napraviti i za njih!”

 

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!