Wood-Mizerovi proizvodi pomažu u edukaciji o odgovornom piljenju

Wood-Mizer Products Help In Educating About Responsible Sawmilling
05.10.2022

 

Održivo i pažljivo gospodarenje drvnim resursima od šume do konačnog oblika može doprinijeti očuvanju bogatih i uspješnih šuma za sljedeće generacije. Wood-Mizerove pilane pomažu u održavanju šuma, parkova i drugih zelenih površina koje služe prirodi i okolnim zajednicama. Wood-Mizer potiče i educira pilanare. da prakticiraju pravila kružnog gospodarstva u kojem se svaki trupac koristi odgovorno, trupci se ne sijeku ako nisu potrebni, a nova stabla se sade što je češće moguće.

 

 

Sve više organizacija postaje svjesno održivog gospodarenja šumama, što znači zaštitu okoliša i učinkovito korištenje drvnih resursa. “Šume, kojima se dobro upravlja, važan su dio lokalnog gospodarstva”, objašnjava Alberto Dotta, direktor Forest Consortiuma u talijanskoj dolini Alta Val di Suza. „Uz dobro gospodarenje šumama, njegove funkcije – od proizvodnje drva do očuvanja bioraznolikosti – ostaju održive tijekom vremena. Mi koristimo pilanu Wood-Mizer LT20, za preradu drva u građu i održavanje šumskih mostova, šetnica i ograda.”

Tijekom UN “Climate Summita COP26” u Glasgowu (Škotska), Wood-Mizer je predstavio svoje pilanske proizvode stotinama posjetitelja, kako bi saznali kako Wood-Mizer pomaže ljudima da održivo grade svoje stanove i revitaliziraju ih u oštećenim područjima nakon katastrofe ili spašavaju gradsko drvo da se ne iskoristi kao ogrjev ili kompostni materijal. "Wood-Mizer podržava i potiče pojedince, zajednice i tvrtke da bolje iskoriste gradsko drvo budući da je svako urbano stablo koje spasimo za građu jedno manje stablo koje se mora posjeći iz zdrave šume," dijeli Scott Francisco, autor raznih programi održivog korištenja drva (Pilot projekti, Cities4Forests).

 

 

Poduzetnici, koji se zalažu za razumno korištenje drvnih resursa u proizvodnom procesu, skloni su odabiru pilanskih proizvoda Wood-Mizera, jer oni omogućuju pametno i učinkovito piljenje. S originalnim Wood-Mizerovim tračnim pilama sa uskim propiljkom, operater može dobiti više drva iz svakog trupca, proizvodeći što je moguće manje piljevine. “U mojoj tvrtki cijeli trupac pretvaramo u vrijedne proizvode. Sve sirovine moraju se pretvoriti u proizvode s najvećom mogućom dodanom vrijednošću,” objašnjava Gabor Erdelyi, vlasnik mađarske Robinia Group KFT, specijaliziran za proizvode za vanjsku gradnju od bagrema.

Vlasnici Wood-Mizer pilana su čuvari okoliša posvećeni pravilnom upravljanju resursima, smanjenoj potrošnji energije i manjem dodiru sa zemljom. Tehnička rješenja koja dokazuju da su Wood-Mizer uređaji ekološki prihvatljivi uključuju ova tri glavna aspekta – korištenje tračnih pila sa uskim propiljkom rezom, prednosti mobilne pilane i primjenu ekonomičnih i učinkovitih motora za pilanu.

1. Tračne pile

Sve Wood-Mizerove pilane koriste tehnologiju tračne pile sa uskim propiljkom, što znači da je propiljak samo 2-3 mm, a tijekom piljenja pravi maleni rez u trupcu. Uz tanku i usku tračnu pilu, rukovatelj smanjuje otpad piljevine i dobiva više piljene građe iz svakog trupca, što znači da se mora posjeći manje stabala, da bi se proizvela ista količina drva. Wood-Mizerove tračne pilane smanjuju količinu proizvedenog otpada (piljevina, drvna sječka) koja bi obično ostala neiskorištena (troši se manje energije u procesu piljenja).

Općenito, uski i tanki listovi prečnih pila ne zahtijevaju povećanu potrošnju energije od motora u usporedbi s tehnologijom kružne pile ili jarmače. Uske tračne pile na pilane lako se održavaju (ponovno oštrenje), što znači da se troši manje energije za napajanje opreme za održavanje tračnih pile, a one tada imaju duži vijek trajanja.

 

 

2. Pokretna pilana

Prijenosna pilana omogućuje ljudima korištenje obnovljivih i ekološki prihvatljivih materijala za izgradnju kuća i zgrada uz korištenje manje umjetnih materijala poput metala, plastike i betona. Dodatno, odvođenjem pilane na stovarište trupaca smanjuje se utjecaj proizvodnje drva na okoliš, što znači da je manje kamiona uključeno u proces. Smanjenje potrošnje goriva i zagađenja ugljičnim dioksidom pozitivna je korist za okoliš. Nadalje, s prijenosnom pilanom možete jednostavno očistiti bilo koji prostor u susjedstvu od neželjenih trupaca (stabla oštećena olujom, zaražena stabla, bačena trupca itd.), koja bi uglavnom ostala trunuti i emitirati ugljik u atmosferu. Pretvaranje trupaca koji bi inače bili odbačeni u vrijednu građu pohranjuje ugljik i dobro je upravljanje okolišem.

„Mobilna pilana LT40, koja je prvi put donesena u Europu 1990-ih ponudila je novi način piljenja. Kad smo se vozili s prvim pilanama po obližnjim selima kako bismo rezali trupce za naše kupce, cijela su naselja dolazila pogledati stroj. Ljudi nisu mogli vjerovati da bi krevet pilane mogao izdržati težinu velikog trupca, ali na njihovo iznenađenje, LT40 je takve trupce pilio na daske i grede bez puno napora. Naši kupci mogu dobiti znatno više drveta od jednog trupca nego što se očekivalo. Za industriju to nije bio samo proboj. Bila je to revolucija!" prisjeća se Dariusz Kujawa, voditelj odjela za korisničku podršku.

“Drvo koje nabavljamo za proizvodnju je otpadni materijal, a nastaje rušenjem suvišnih gospodarskih objekata ili krčenjem starih voćnjaka. S Wood-Mizerovom LT15 mobilnom pilanom, možemo piliti trupce na licu mjesta. Kad stignemo na mjesto za pilanu, trebamo samo skinuti okvir, otključati glavu pile i poravnati postolje“, objašnjava Kamil Broda, vlasnik poljske drvne tvrtke “OLD Mountains” specijalizirane za proizvodnju namještaja i svakodnevnih predmeta od recikliranog drva.

 

 

 

 

3. Učinkoviti motori za pilane

Svi motori, koji se koriste u pilanama Wood-Mizer poznati su kao ekonomične i učinkovite jedinice, koje troše što je moguće manje goriva/električne energije. Motori koji se koriste u pilanama (npr. G57 i D42S) u skladu su s najnovijim standardom emisije Stage V, dok je većina elektromotora, koji se koriste u pilanama Wood-Mizer certificirana s razredom učinkovitosti IE3 (manja potrošnja energije za generiranje iste snage ). Štoviše, električne i elektroničke komponente Wood-Mizerove opreme za piljenje u skladu su s RoHS direktivom (opasne tvari koriste se u proizvodnom procesu samo u ograničenim količinama).

Dodatno, proizvodnim pogonom europskog odjela Wood-Mizera u Kołu, Poljska, upravlja se i održava na način koji omogućuje da proizvodni proces bude što neutralniji prema okolišu. Zdravstvena i sigurnosna politika u poduzeću uključuje pravilno odvajanje otpadnih materijala, korištenje ugljenih filtera u tvorničkim dimnjacima i ispušnim sustavima ili korištenje boja i kemijskih sredstava koja su što je moguće neškodljivija za okoliš. Wood-Mizer surađuje samo s dobavljačima i izvođačima, koji u svojim tvornicama primjenjuju prihvatljivu politiku zaštite okoliša.

 

 

***

 

 

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!