Wood-Mizer TVS HD industrijska linija za piljenje elemenata za proizvodnju paleta

Po Wood-Mizer, Europe

 

Industrijske linije za piljenje, poznate i kao Wood-Mizer Systems, uvode automatizaciju i pametna rješenja za učinkovitu proizvodnju drva uz niže troškove. Glinkowski Sawmilling Company upravlja svojom Wood-Mizer industrijskom linijom za piljenje u Poljskoj od 2021. Linija je omogućila prilagodbu strojeva specifičnim poslovnim potrebama i uključivanje postojeće opreme u tvornici u nove postavke Wood-Mizer Systemsa.

Od 1997. tvrtka Glinkowski specijalizirana je za izradu kvalitetnih paleta i opskrbu lokalnog tržišta građevinskim drvom. Wood-Mizer linija za piljenje tvrtke Glinkowski sastoji se od TVS HD dvoglave okomite tračne pile, HR700 vodoravne pile i MR200 višestruke pile s dvostrukom osovinom (također nazvane kolnom pilom), zajedno s platformom za utovar trupaca, stolovima za ubacivanje i izvlačenje, prijenosnim stolovima i stolovima za sortiranje.

 

 

TVS HD dvostruka okomita pila za primarno raspiljivanje

"Primarna svrha linije za piljenje je najučinkovitija proizvodnja piljenica za palete, tj. maksimiziranje prinosa od svakog trupca, ubrzavanje procesa i smanjenje ručnog rada", objašnjava Adam Kubiak, Wood-Mizer Industrial Sales Manager. “TVS HD se koristi u ovoj liniji kao primarni stroj za raspiljivanje trupaca – izrađuje dvostrane okorke koji se prosljeđuju HR700 na ponovno piljnje kako bi se smanjila njihova veličina. Posljednji stroj u sustavu, motorna pila MR200, pili okorke u daske koje se koriste za proizvodnju paleta. Bitan dodatak liniji su stolovi za prijenos i sortiranje koji omogućuju brzi protok materijala.”

Vodoravna platforma na početku linije koristi se za utovar trupaca na TVS HD ulazni stol. Vanjski dio platforma preuzet je iz postojećeg sustava i omogućuje skladištenje trupaca za kontinuirani rad. Wood-Mizer nudi platforme za utovar s transporterima duljine 3,6 ili 6 m (12” ili 20”), koji se lako mogu prilagoditi individualnim proizvodnim potrebama.

Platforma za trupce povezana je s kosom platformom za utovar s krakovima koji pokreću okomitu pilu TVS HD. Jednom, kad je trupac na stolu za ubacivanje, s gornje strane se učvršćuje pričvrsnim kotačima s šiljcima i transportira na lancu s lančanicima. Ulazni stol je sinkroniziran s platformom za utovar, tako da se kotači za držanje pomiču prema gore pri utovaru.

Operater prati proces piljenja sa upravljačkom pločom postavljene ispred TVS HD. Postoji joystick za utovar, pozicioniranje i dopremanje trupaca i računalo za podešavanje parametara piljenja, kao što su pozicioniranje i odmak glave pile. Iznad upravljačke ploče operater može izbliza pratiti proces zahvaljujući četiri nadzorne kamere.

 

 

Dvoglava okomita pila TVS HD dizajnirana je za obradu trupaca promjera 150 – 450 mm i duljine 120 – 520 cm. "Na zahtjev kupca, inženjeri mogu prilagoditi duljinu prema potrebnim dimenzijama, npr. 100 - 350 cm", kaže Adam Kubiak. „U usporedbi sa standardnom TVS vertikalnom pilom, TVS HD verzija je podignuta oko 254 mm iznad tla kako bi se olakšalo čišćenje i omogućilo pokretnoj traci da skupi piljevinu ispod glava pile. Standardna TVS vertikalna pila ima jedan remen za prijenos snage s motora (11 kW, 15 KS) i pokretanje noževa, dok su u TVS HD verziji dopuštena dva odvojena remena za korištenje robusnijih električnih motora (18,5 kW). , 25 KS)."

U TVS HD, dvije vrste tračnih pila mogu se koristiti za raspiljivanje trupaca – standardne pile širine 38 mm ili pile širine 50 mm (2 inča). Sustav napinjanja tračnih pila temelji se na ručnoj hidrauličkoj pumpi s mjeračem, koja opskrbljuje obje tračne pile pilane. Pomaže mu senzor tlaka, koji može isključiti cijelu liniju piljenja u slučaju iznenadnog pada tlaka (npr. lomljenje oštrice).

Izlazni stol TVS HD ima bočne diskove i pričvrsne valjke kojima upravljaju optički senzori. Glavna zadaća ovog mehanizma je držati prizmu stabilnom i dovesti je do prijenosnog stola niz liniju. Nakon odvajanja okoraka, bočni diskovi omogućuju kontrolirani pad ovih ploča na nagnutu prijenosnu platformu koja prenosi ploče od stroja u drugi stroj za obradu (u ovom slučaju, to je postojeći stroj kupca ugrađen u TVS HD pilanska linija). Na kraju TVS HD izlaznog stola, posljednji kotačić za držanje pomiče se bočno kako bi se nadvišenja okrenula u vodoravnu orijentaciju. Nadvišenje se transportnom trakom prosljeđuje drugom stroju u sljedećem koraku

 

 

HR700 vodoravna pila za ponovno smanjivanje prevelikih četvratak

Sekundarni stroj za rastavljanje je HR700 vodoravna raspiljivačica s jednom glavom, koja smanjuje veličinu dvostranih piljenica piljenih na TVS HD. Sve predimenzionirane piljenice prvo se centriraju na stolu za uvlačenje jednim okomitim valjkom koji gura svaku piljenica do bočne ograde. Horizontalna rezna pila HR700 smanjuje prizmu na dvije polovice i prosljeđuje je sljedećem stroju.

“Odlučili smo uvesti horizontalnu pilu HR700 na liniju, kako bismo eliminirali potrebu za sortiranjem trupaca prije ubacivanja TVS HD vertikalne pile,” objašnjava Adam Kubiak. „Na ovaj način možemo staviti trupce svih veličina (promjera 150-450 mm) na platformu za utovar i rastaviti ih u dva koraka – prvi na TVS HD i drugi put na HR700. Za svaki trupac promjera 450 mm koji obrađujemo na TVS HD-u dobivamo 2-stranu prizmu širine 400 mm i dvije ploče koje idu na daljnje piljenje, a u sljedećem koraku preveliki nadvišeni dio pretvaramo u dva 200 -mm široka nadvišenja na HR700.”

HR700 vodoravna pila s jednom glavom je modularna i može raditi u skupinama od 6 glava. Nudi se s električnim motorima od 11 kW ili 15 kW i koristi tračne pile širine 32-38 mm koje se kreću na kotačima s tračnim pilama promjera 600 mm. Sustav zatezanja tračnih pila oslanja se na ručnu hidrauličku pumpu s mjeračem. Kao i TVS HD, pomaže mu senzor tlaka, koji može u potpunosti isključiti liniju piljenja u hitnim slučajevima.

 

 

"U trećem koraku, nadvišenje od 200 mm će se unijeti u glavnu pilu MR200, koja će ga pretvoriti u četiri nadvišenja širine 100 mm, što je idealno za standarde proizvodnje paleta", objašnjava Adam. "Moramo se sjetiti smanjenja volumena ploča, pri čemu idealno ne bismo trebali izraditi više od 1-2 ploče od svake ploče i proslijediti glavni volumen na motornu pilu MR200 kako bismo izvukli maksimum iz svakog trupca."

Nakon što se prizma smanji na vodoravnoj reznoj pili HR700, okorci moraju biti odvojena i postavljena u jednu liniju na stolu s valjcima za uvlačenje opremljenim jednostavnim separatorom temeljenim na optičkom senzoru i pneumatskom cilindru. Okorci se brzo prosljeđuju na 3 m dugu valjkastu traku. Prije nego što nadvišenja uđu u dvostruku pilu MR200, centriraju se pomoću bočnih ograda i pričvrsnih kotača. Stol za uvlačenje za centriranje prije MR200 radi u slijedu pomoću optičkih senzora – kada se okorak nađe između valjaka za centriranje, ravnomjerno ga pritiskaju bočni graničnici, a tek nakon toga ga drže gornji valjci. Također ima posebne tanjure na središnjem stolu za hranjenje kraćih, 80-cm dugih kosina.

“Ovdje stol s valjcima nije samo za odvajanje, stvaranje odgovarajućih razmaka i centriranje, već i za još jednu stvar. U liniji za piljenje, pilana LT20 koristi se za obradu prevelikih trupaca koje TVS HD vertikalna pila ne može obraditi,” kaže Adam. „Ovaj kotrljajući stol koristi se za stavljanje okokraka napravljenih na LT20 i njihovo dopremanje do MR200 motorne pile. U ovoj situaciji aktiviran je samo dio linije za piljenje. Bočne ograde se uklanjaju, a nadstrešnice se viličarom mogu utovariti na valjke.”

 

 

Piljenje okoraka izbočina s motornom pilom MR200

Glavna svrha višenamjenske pile MR200 u Glinkowski Sawmilling Line je pretvaranje nadvišenja od 200 mm u četiri nadvišenja širine 100 mm i prosljeđivanje materijala dalje na stol za sortiranje za prikupljanje. Stol za izvlačenje s valjcima ima ploču na kraju linije, koja aktivira završni stol za sakupljanje s križnim lancima. Aktivira se samo nakratko kako bi pomoćnik mogao podići ploče.

MR200 multi-rip s dvostrukom osovinom ima dvije osovine s najviše 24 kružne oštrice koje pile prizmu u nekoliko kutova u jednom prolazu. MR200 je standardni stroj koji se koristi u liniji piljenja za povećanje učinkovitosti. MR200 ima ručicu s vijkom za podešavanje položaja osovina. "U ovom stroju možemo obje sjenice postaviti zasebno", kaže Adam Kubiak. “Ispod sjenica, sjekač melje sve sitne komade drva i kore. Sjekač je važna komponenta stroja koja sprječava začepljenje otvora za ekstrakciju drvenim ostacima.”

 

 

Svi strojevi iz ove linije dizajnirani su za spajanje na sustav vakuumske ekstrakcije kako bi se smanjila piljevina na radnom mjestu. Također, električni kablovi se vode u kanalima ispod ili iznad linije kako bi se olakšalo čišćenje ispod strojeva.

Za više informacija o Wood-Mizer Systems industrijskim linijama za piljenje, obratite se svom lokalnom Wood-Mizer uredu.

 

***

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!