Industrijska pilana Wood-Mizer “WB2000” u modernoj tvornici pilana u Poljskoj

Po Marcin Kozłowski, PR Specialist

 

Pogledajte detaljan video pregled Wood-Mizer industrijske linije za piljenje trupaca. koja radi u poljskoj tvrtki A&M Trak Michał Nowakowski. Domaćin videa je Wood-Mizerov Industrial Sales Manager, Adam Kubiak u suradnji sa zaposlenicima tvrtke “Nowakowski”.

Od njegovog predstavljanja 2015. godine, pilanske tvrtke diljem svijeta instalirale su industrijske pilane Wood-Mizera “WB2000”, povećavajući produktivnost pilane za dva ili tri puta. Industrijska pila Wood-Mizer “WB2000” stroj je koji kombinira prednosti tehnologije uskih i širokih listova tračne pile. Poduzeća koja se bave pilanom cijene njenu glavu pile za precizno piljenje, masivno postolje s učinkovitom hidraulikom i jednostavno rukovanje. Pilana “WB2000” može raditi kao zaseban stroj za piljenje ili kao dio linije za piljenje u konfiguraciji, koja najbolje odgovara potrebama rada pilane.


Tračne pile na “WB2000”

Pilana “WB2000 dizajnirana je za rad sa tračnim pilama pilane širine 50 mm, 75 mm ili 100 mm, postavljenim na kotače od lijevanog željeza promjera 800 mm. Korištenje tračnih pila širine 50 mm ili 75 mm omogućuje ponovno oštrenje i razmetanje zubi pomoću Wood-Mizerove opreme za održavanje tračnih pila, uključujući oštrač listova tračne pile BMS600 i uređaj za postavljanje “BMT300”. “Tračne pile od 100 mm zahtijevaju napredniji postupak ponovnog oštrenja, a operater mora biti iskusniji. Većina “WB2000” pilana, koje naručuju naši kupci, unaprijed je konfigurirana za oštrice širine 75 mm,” dijeli Adam Kubiak, Wood-Mizer Industrial Sales Manager.

Svaki kotač nosilac tračne pile, ima filc i strugač za čišćenje i podmazivanje površine kotača, dok je na stražnjoj strani poklopca ugrađena kutija za doziranje. Mali kontrolni prozorčići omogućuju vidljivost podmazivanja kotača. Preporučena doza je 2-3 kapi ulja na 5 sekundi rada kotača.

 

 

Pilana “WB2000” koristi “LubeMizer” sustav čišćenja i hlađenja tračnih pila. To je visoko učinkovit mehanizam koji dovodi stlačeni deterdžent kroz mlaznice smještene ispod i iznad tračne pile. Može raspršivati tekućinu u konstantnom ili pulsnom načinu rada što je posebno korisno kod piljenja tvrdog drva. Glava pile može biti opcionalno opremljena skidačem kore koji može značajno produžiti vijek trajanja tračne pile. Karbidni materijal zavaren na kružnu pilu širok je 5 mm i čini maleni rez u trupcu, uklanjajući koru i prljavštinu i dopuštajući tračnoj pili da uđe u čisti materijal. Po izboru, “WB2000” također može biti opremljen laserskom crtom koja pokazuje liniju nadolazećeg reza na površini trupca.

Sustav napinanja tračne pilem koji se sastoji od ručne uljne pumpe i kutije za ulje, održava ispravnu napetost tračne pile tijekom piljenja. Akumulator ulja odgovoran je za podešavanje napetosti tračne pile kad god pila uđe u složeniju strukturu u trupcu, poput čvora. Ako se to dogodi, oštrica se više opterećuje i nakratko se može olabaviti. Akumulator ulja pomaže u kontinuiranom podešavanju napetosti oštrice kako bi proces piljenja tekao stabilno i precizno, bez obzira na strukturu drva. Pilana “WB2000” također se može dodatno opremiti električnom pumpom za ulje pokretana sa upravljačke ploče.

Preporučeni parametri napetosti nalaze se na naljepnici pored pumpe.”Rukovatelj pilane mora pravilno podesiti napetost tračne pile, jer to utječe na životni vijek tračne pile. Ako pila ne pili ravno, preporuča se podesiti kotač, nosilac tračne pile ili ga zamijeniti novim. Nije dobra praksa previše napinjati tračnu pilu” primjećuje Adam Kubiak.

 

 

Glavni motor i sustav pomicanja gornjeg dijela pilane

Na lijevoj strani gornjeg dijela pilane je glavni elektromotor, 30 kW ili 37,5 kW (dostupan kao opcija). Glavni motor može biti opremljen “Altivarom” koji kontrolira linearnu brzinu pomicanja tračne pile (18-32 m/s), što pomaže pri piljenju mekog i tvrdog drva.

“WB2000”, bez “Altivara” koji kontrolira linearnu brzinu tračne pile, može raditi s dvije brzine napredovanja – ili 22 m/s za meko drvo ili 26 m/s za tvrdo drvo. Promjena s jedne brzine na drugu obavlja se mehanički i zahtijeva zamjenu kompleta valjaka i remena. Neophodno je obavijestiti Wood-Mizer o linearnoj prilagodbi brzine lista traćne pile (ručnoj ili električnoj) prije narudžbe, jer ne postoji mogućnost naknadne nadogradnje pilane.

Glava pile se podiže I spušta okomito visokoučinkovitim spiralnim mjenjačem poznatim po svojoj povećanoj učinkovitosti (97-98%), što omogućuje korištenje elektromotora od 2,2 kW s manjim unosom energije. „Upravljački softver koji se koristi u mehanizmu za pomicanje glave pile sličan je onome koji se koristi u modernim dizalima. Kada trebamo postaviti glavu pile na određenu visinu, pomiču je i zaustavljaju altivar i “PLC upravljački program”, ali kada je glava pile na željenoj visini, aktivira se kočnica. Kočnica je odgovorna samo za držanje glave na potrebnoj visini, a ne za zaustavljanje kretanja glave. Ovo rješenje ograničava emisiju topline i pomaže cijelom mehanizmu da traje duže vrijeme,” uvjerava Adam Kubiak.

Pogoni za vodoravni pomicanje dornjeg dijela pilane, postavljeni su s obje strane okvira pilane i povezani su čvrstim i izdržljivim lancima. S ovim mehanizmom, teška i široka glava pile može se pomicati precizno i bez napora duž tračnica tijekom piljenja. Maksimalna brzina piljenja je 60 m/min, dok u hodu unatrag - brzina može doseći i do 100 m/min. Kretanje glave pile kontrolira PLC drajver, koji neprestano analizira njen položaj, a kada se glava pile približi stražnjim odbojnicima, usporava.

 

 

Pilana “WB2000” opremljena je s dvije video kamere za praćenje procesa piljenja, koje se nalaze na gornjem dijelu pilane pored glavnog motora. Prva kamera nadzire list tračne pile u akciji, a druga prati povratno kretanje glave pile. Slika se prenosi na ekran koji se nalazi u operaterovoj kabini. Video rekorder uključuje ukupno 4 nadzorne kamere (dvije dodatne kamere su po želji).


Postolje pilane i hidraulično rukovanje trupcima

Postolje pilane je robustno i izdržljivo, a temelji se na dvije čelične tračnice u obliku slova C (širine 400 mm) koje prolaze duž postolja. Modularna struktura omogućuje fleksibilnu konfiguraciju ovisno o zahtjevima piljenja. Hidrauličke funkcije i oprema postolja pilane slične su ostalim Wood-Mizer pilanama – središnja stezaljka na dvije šipke, bočni oslonci, dva lančana okretača i tri pogonjena valjka mogu se kontrolirati zasebno. Postoji pumpa od 7,5 kW (protok 27 l/min) za napajanje hidraulike; međutim, po želji se može zamijeniti s pumpom od 11 kW (protok 50 l/min). “Većina pilana WB2000 naručuje se sa standardnom hidrauličnom pumpom, budući da brža hidraulika zahtijeva napredne vještine rada. Operater mora pažljivo reagirati na funkcije postolja, koje brzo rade,” primjećuje Adam Kubiak. Za one pilane koji trebaju rezati duže trupce, preporuča se proširenje pilane priteznim stegama, koje čvrsto drže trupac na postolju pilane.

Industrijska pilana “WB2000” u tvrtki “Nowakowski”, opremljena je podesivom transportnom trakom koja omogućuje transport materijala na prihvatni modul (ovdje je to stol za sortiranje). Ispred pokretne trake nalazi se apsorbirajući valjak za ublažavanje udara daske koja pada. Po izboru, pilana “WB2000” može biti opremljena zasebnom pokretnom trakom za praćenje. „Pokretna traka za praćenje prati gornji dio pilane , čiji je kut suprotan kutu standardne transportne trake – vrh transportne trake je podignut i prati tračnu pile. Ovaj uređaj je praktičan za rezanje trupaca velikih promjera. Te teške i tvrde daske mogu se slomiti kada padnu na pokretnu traku (npr. hrast)", objašnjava Adam Kubiak.

Jedna od najvrjednijih komponenti linije za piljenje “WB2000” je platforma za trupce za brz i siguran utovar trupaca na postolje. Wood-Mizer platforme za trupce dostupne su u verzijama duljine 3,6 m i 6 m, s 2 ili 3 transportna lanca. “Ponekad tvrtke naručuju posebnu konfiguraciju od dvije površine za trupce, pri čemu se jedna postavlja iza druge. Kraća ploča postavlja se unutar proizvodne hale, a duža je vani. Vanjska paluba služi za skladištenje dovoljno trupaca za jednu radnu smjenu, a kraća je za držanje 2-3 trupca spremna za trenutni utovar na postolje pilane. Ovo je pametan način da se ograniči otvaranje i zatvaranje proizvodne hale tijekom zime i uštedi toplina,” objašnjava Adam Kubiak. Podloga za trupce također se nudi u najnovijoj “Heavy-Duty” verziji s povećanom izdržljivošću.

 

 

Iza pilane nalazi se modularni sortirni stol za automatizirani prijem materijala i njegovo usmjeravanje u daljnju obradu. Pojedinačni moduli (svaki duljine 3 m) mogu se spojiti u skupine maksimalne duljine 9 m (ukupno 3 modula). Moduli se mogu umnožiti kako bi se izgradili “džepovi” za sortiranje. „U tvrtki Nowakowski stol za sortiranje je električni, s poprečnim lancima i potiskivačima. Stol se po želji može opremiti lancima koji se aktiviraju pneumatski ili hidraulički. Ovo je preporučeno rješenje za linije u kojima se materijal prima iz dvije ili više pilana koje rade jedna pored druge,” objašnjava Adam Kubiak.

Linija za piljenje se također može proširiti s više strojeva i opreme, npr. na lijevoj i desnoj strani mogu se postaviti klizači ili sabirni “džepovi”, okrajčivači i paralice za ploče. Dodatno, može se ugraditi transporter za prikupljanje materijala, koji transportira daske na višelisnu paralicu i drvnu sječku do sjekača.

 

 

Pogodan rad sa pilanom “WB2000”

Kabina operatera “WB2000” izgrađena je na uzvišenju, što omogućuje laku vizualnu kontrolu rezanja (po izboru, to može biti klimatizirana kabina). U tvrtki “A&M Trak Nowakowski”, radno mjesto operatera je prikladno smješteno u kabini izrađenoj po mjeri.

Dvije joysticka i 12-inčni ekran, osjetljiv na dodir dizajnirani su za jednostavno upravljanje pilanom. Ekran prikazuje parametre poiljenja i gumbe za postavke, dok upravljačke palice upravljaju funkcijama stroja. Još jedan ekran instaliran je pored ekrana osjetljivog na dodir za prikaz slike nadzorne kamere. U trenutnoj konfiguraciji pilane, operater može vidjeti položaj oštrice u trupcu, postolje iza glave pile, stol za sortiranje i glavni stup nosioc-gornjeg dijela  pilane.

Operatorov ekran osjetljiv na dodir radi u funkciji “HEAD” (upravljanje gornjeim dijelom pilane) i “BED” funkciji (upravljanje hidraulikom). Nakon prebacivanja zaslona na funkciju rada glave pile, zaslon prikazuje informacije kao što su visina lista tračne pile, položaj piljenja, brzina pomicanja ili trenutno opterećenje motora. Operater može koristiti gornji dio pilane u nekoliko načina rada - “REF, STACK i CRUISE.”

U načinu rada “REF”, referentna točka je početni položaj lista tračne pile - korisno je, ako je potrebno, napraviti prvi rez na trupcu, zatim ga okrenuti i napraviti novi rez, i tako dalje. Način “STACK” koristi se kada je referentna točka postolje pilane - korisno je kada operater odluči obraditi cijeli trupac do posljednje piljenice nakon što napravi prvi rez i postavi željenu debljinu piljenice, U “STACK” modu operater može koristiti već gotov program, npr. program za izradu piljenica debljine 9x30 mm i nadvišenja 1x165 mm. Moguće je unaprijed programirati više pojedinačnih uzoraka rezanja i mijenjati njihove parametre tijekom piljenja. Operater također može koristiti automatske programe za piljenje kako bi postavio početak i kraj trupca i pustio da program nastavi s piljenem (pod vizualnom kontrolom operatera). Postoji i automatski način dodavanja “CRUISE”, gdje operater postavlja brzinu pomicanja i snagu koja se prenosi na tračnu pilu. Gornji dio pilane nastavit će piliti materijal s ovim parametrima, bez obzira na strukturu trupca.

Rad hidraulike postolja moguć je nakon okretanja ekrana na “BED” funkciju za upravljanje okretačima, središnjom stezaljkom, valjcima i bočnim osloncima. S takozvanim proporcionalnim ventilom operater može podešavati brzinu hidraulike. Postavljanjem brzine protoka u hidraulici za određenu funkciju, operater može ograničiti njezinu brzinu, što je korisno, primjerice, kada treba pažljivo otpilit posljednju dasku na postelju.

Wood-Mizerve linije za piljenje moderno su i sveobuhvatno tehnološko rješenje za poduzeća koja žele povećati učinkovitost i automatizirati proizvodne procese. Sve linije mogu se fleksibilno konfigurirati kako bi zadovoljile potrebe kupaca, dok tehnička usluga i podrška svjetske klase osiguravaju korištenje i održavanje bez problema.

 

 

Sve srednje i velike drvoprerađivačke tvrtke su dobrodošle u suradnju s Wood-Mizer pilanskim linijama. Posvećeni inženjerski tim Wood-Mizera spreman je podijeliti najbolje od svog znanja i iskustva, pomažući vašem poslovanju da se proširi i napreduje.

Kontakt - Adam Kubiak, voditelj industrijske prodaje, e-pošta: akubiak@woodmizer.pl

 

 

***

 

 

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!