Motorna pila ili tračna pila? Sveobuhvatna usporedba za vaš izbor

Po Wood-Mizer, Europe

Vlasnici malih posjeda i poljoprivrednici povremeno moraju ispiliti daske za projekte poput popravka ograde ili izgradnje šupe. Budući da je piljenje trupaca relativno jednostavan, rijedak zadatak—potreban samo za uklanjanje starog stabla s posjeda ili rješavanje posljedica jakih vjetrova koji su srušili suho stablo—početno rješenje može biti korištenje postojeće motorne pile dodavanjem dodataka za horizontalno rezanje trupaca. Istražimo i usporedimo karakteristike tračne pile i motorne pile, raspravljajući o njihovim prednostima i slabostima.

 

Tračna pilana protiv tvornice motorne pile

Uzmite Wood-Mizer «LX50START», najmanji i najpristupačniji model u Wood-Mizerovom asortimanu pilana, kao primjer tračne pilane. Sadrži uski list tračne pile koji se okreće na dva kotača s listom pile. koja se pomiče duž dvije tračnice. Glava pilane pili trupac na postolju pilane u daske, jednu po jednu. Tijekom piljenja operater gura glavu pilane duž tračnica.

U pilani s motornom pilom. radni dio je šipka s lancem postavljena na kolica u vodoravnom položaju i kreće se po stazi napravljenoj od dvije tračnice. Motorna pila također reže trupac u daske jednu po jednu, pri čemu operater ručno pomiče motornu pilu na kolicima duž tračnica.

 

 

Horizontalno piljenje trupaca je primarna funkcija tračne pile, dok je motorna pila namijenjena za druge poslove, kao što su obrezivanje stabala, rušenje stabala, priprema drva za ogrjev itd.

 

1. Visina postolja iznad tla

Wood-Mizer “LX50START” tračna pilana ima nisko postolje blizu tla, što omogućuje da se trupci kotrljaju na njega pomoću okretne kuke. Nasuprot tome, pilana s motornom pilom ima tračnice postavljene visoko iznad tla, ograničavajući težinu (veličinu) trupca koji se može piliti i čini utovar trupaca na okvir intenzivnijim i vremenski zahtjevnijim.

 

 

2. Ograničenja promjera trupaca

Tračna pila ima veći kapacitet promjera trupaca. Na primjer, najmanja pilana ”LX50START” može ispiliti trupce promjera do 66 cm, dok motorne pile imaju manji kapacitet ograničen duljinom mača motorne pile. Duljina rezanja ovisi o duljini tračnice, a u oba načina se može produžiti pričvršćivanjem segmenata okvira. Međutim, tračna pila pruža visoku preciznost po cijeloj duljini reza, a motorna pila prvenstveno pili tanke i kratke trupce.

 

 

3. Debljina i otpad mase drva

Propiljak uskog lista pile nije veći od 2 mm. U biti, ovo je "zelena" tehnologija jer tračna pila proizvodi više dasaka od svakog trupca, s manje piljevine od motorne pile, koja ima minimalnu debljinu reza od 5 mm.

 

 

4. Snaga motora

Tračna pila «LX50START» opremljena je elektromotorom od 4 kW ili, na zahtjev, Kohler benzinskim motorom od 9 KS. Većina standardnih motornih pila ima slabije motore i nije predviđena za kontinuirani rad, što je neophodno za postizanje visokokvalitetne površine piljenice tijekom cijelog reza.

 

 

5. Piljenje suhog materijala

Tračna pilana može uspješno ispiliti bilo koju vrstu drva, uključujući meko i tvrdo drvo, vlaknaste i smolaste vrste, ekstremno tvrdo tropsko drvo i mrtvo drvo. Motorne pile su dizajnirane za presijecanje živih stabala i svježe piljenog drva, a što je materijal suši i gušći, to je zahtjevnije rezati motornom pilom.

 

6. Kvaliteta površine rezanja

Tračna pila proizvodi gladak, precizan rez, dok motorna pila daje hrapavu, valovitu površinu. Daske izrađene na tračnoj pili mogu se koristiti bez daljnje obrade za vanjske konstrukcije kao što su ograde, šupe i staje. Međutim, piljenice se moraju blanjati za unutarnju primjenu, namještaj, prozore i podove. Precizno izrezane daske iz tračne pile zahtijevaju manju debljinu blanjanja, što znači da se manje drva pretvara u blanjevinu, noževi blanjalice duže ostaju oštri, a i niži su troškovi od blanjanja građe napravljene motornom pilom.

 

 

7. Ergonomija i udobnost korištenja

Ručne lančane pile proizvode više buke i vibracija od tračnih pila, a jednostavnost upotrebe i održavanja tračne pile znatno je veća nego kod pilane s motornom pilom.

 

 

8. Težina i kompaktnost pilane

Motorna pila i sav dodatni pribor za horizontalno rezanje su lagani; mogu se utovariti u prtljažnik automobila, dovesti u šumu, sastaviti na licu mjesta i koristiti izravno u šumi. Nakon rada, postava se rastavlja i sprema u garažu, koja zauzima malo prostora.

Wood-Mizer proizvodi prijenosne pilane koje se mogu donijeti u šumu ili na radilište. Međutim, za stacionarne pilane kao što je LX50START, vlasnik je dobiva iz tvornice Wood-Mizer rastavljenu na paleti, sastavlja prema uputama i postavlja u garažu ili pod nadstrešnicu bez potrebe za rastavljanjem i ponovnim sastavljanjem.

 

 

Tračna pilana zauzima više prostora i kada se ne koristi. Međutim, veća težina postolja i glave pile, također su prednosti, jer omogućuju piljenje većih i težih trupaca.

 

Koja je pilana isplativija?

Kao što smo već objasnili, horizontalno piljenje trupaca u daske nije primarna funkcija motorne pile. Glavni razlog zašto ljudi biraju ovu metodu je cijena.

“Trebamo samo prepiliti par trupaca, a već imamo motornu pilu”, rezoniraju. U takvim slučajevima trebaju samo kupiti tračnice i kolica.

Wood-Mizer razumije potrebe za takvom pilanom, pa je tvrtka pokušala stvoriti početnu pilanu po najnižoj cijeni na tržištu.

Inženjeri Wood-Mizera nastojali su smanjiti cijenu strojeva uz zadržavanje visoke kvalitete piljenja. Tako su se pojavili modeli tračnih pila «LX50START» i «LX50SUPER» koji su isplativiji od motornih pila iste duljine piljenja. Posjetite Wood-Mizer internetsku trgovinu sada i provjerite cijene «LX50» strojeva.

Pogledajte video u kojem naš stručnjak, gospodin Klaus Longmuss, direktor Wood-Mizer Njemačka, uspoređuje dva Wood-Mizer modela pilane, «LX50START» i «LX50SUPER», te objašnjava njihove karakteristike. Video ima titlove koji se mogu automatski prevesti na vaš jezik. Da biste to učinili, kliknite ikonu Postavke u donjem desnom kutu videa, pritisnite "Prevedi titlove" i odaberite željeni jezik.

 

 

Zašto je motorna pila neophodna u kućanstvu

Naša usporedba bila bi nepotpuna bez isticanja važne razlike: tračne pile dizajnirane su isključivo za piljenje drva, dok su ručne lančane pile višenamjenski alati koji se mogu koristiti za podrezivanje grmlja, rezanje trupaca u drva za ogrjev, obaranje drveća itd. Stoga gotovo svaki vlasnik pilane Wood-Mizera, također koristi motornu pilu kao pomoćni alat pri rezanju drva.

 

 

Kako vam tračna pilana može promijeniti život

Međutim, prednost tračne pilane je što se brzo isplati, i može označiti početak značajnijeg puta, posebno za one koji uživaju u obradi drva, rade na otvorenom, a ne u uredu, te su samostalni poduzetnici.

 

Hobi koji se isplati

Ako vam je obrada drva hobi, piljenje drva na tračnoj pili donijet će vam zadovoljstvo i prihod. Kupci će biti spremni kupiti vaše proizvode ako ponudite usluge opskrbe kvalitetnom drvenom građom.

 

 

Umirovljenička aktivnost

Ako želite ostati aktivni iu mirovini i želite raditi s drvetom, razmislite o pilani s hidraulikom za utovar trupaca. Upravljanje takvom pilanom je zadovoljstvo, a sve manipulacije s teškim trupcima se brzo obavljaju sa upravljačke konzole.

 

 

Alat za održavanje doma i pomoć susjedima

Tračna pilana odličan je način za pripremu materijala za popravke svih vrsta drvenih konstrukcija oko kuće (npr. popravak ograde, vrata, sjenice ili terase) i pomoć susjedima kojima je potrebno drvo za njihov rad i projekte.

 

 

Poslovna ideja u razvoju

Ako započinjete svoje profesionalno putovanje u pilanarstvu - pilana za početnike je sigurna, mala investicija koja će se brzo isplatiti. Kako se vaš posao razvija i pojavljuju novi klijenti i narudžbe, možete prodati ovaj stroj i kupiti novi, snažniji koji će zadovoljiti rastuće potrebe vašeg poslovanja. Dobra vijest je da se Wood-Mizerove pilane koje se koriste, rado kupuju na tržištu.

Kroz svoju više od 40 godina dugu povijest, Wood-Mizer je proizveo preko 100.000 tračnih pilana. Mnogi vlasnici ovih strojeva slijedili su put postupnog razvoja i modernizacije svoje opreme, od malih strojeva, kao što su «LT15» i «LX50» do profesionalnih strojeva kao što su «LT20», «LT40» i «LT70», a u nekim slučajevima i do velikih pilanskih operacija s industrijskim Wood-Mizer linije. Ovdje možete pročitati priče poduzetnika iz raznih zemalja svijeta s pilanama Wood-Mizer, koje vas mogu inspirirati za vašu poslovnu ideju u pilani.

 

***

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!