Kako okrajčivači i višelisne paralice povećavaju vrijednost pilane

Po Etienne Nagel, Wood-Mizer Africa

Okrajčivači i višelisne paralice, dizajnirani su za obrubljivanje bočnih strana piljenica, okrajaka i rubova četvrtaka, u daske dosljedno i učinkovito tijekom vremena unutar vrlo uskih tolerancija. Svaka pilana, koja želi povećati svoj učinak, točnost rezanja i stope iskorištenja. kako bi dobila veću dobit, može koristiti tračnu pilu  ili všelisnu paralica za postizanje ovih ciljeva.

 

 

Postoji puno preklapanja između dizajna, funkcije i prednosti koje Wood-Mizer okrajčivači i višelisna paralice nude.
 
Oba postrojenja za za navedenu strojnu obradu imaju robusno dizajnirane okvire. koji daju torzionu krutost potrebnu za podupiranje vretena i kružnih pila. koji režu drvo u točne veličine, dosljedno velikom brzinom i protokom tijekom vremena.
 
Oba se koriste tijekom sekundarne faze raspiljivanja procesa obrade sirovih piljenica za daljnje raspiljivanje ili rezanje obradaka, koje izlaze iz primarne faze raspiljivanja.
 
Razlika u funkcijama je u tome, što krajčenje piljenica, bočnih stranica četvrtaka, okrajaka i rubljenj,e prelaze iz primarne faze raspiljivanja u proizvod ujednačene veličine. U isto vrijeme, višelisna paralice skidaju nadvišenja prizmi, koji izlaze iz primarne faze razgradnje u piljenice.

 

Uzorci raspiljivanja proizvedeni na okrajčivačima i paralicama

 

Prednosti korištenja Wood-Mizer okrajčivača i višelisnih paralica
 
Osim trostruke prednosti – BOLJA PROIZVODNJA, TOČNOST I ISKORIŠTENJE – postoji nekoliko drugih prednosti, koje pilane također dobivaju kada odaberu okrajčivač ili višelisnu paralicu od Wood-Mizera.
 
POVEĆANA UČINKOVITOST
Krajčenje bočnih dijelova piljenice, pomaže pilanama da brzo i učinkovito obrade drvo. Kračenje i ravnanje neobrubljenih dasaka, stroj stvara ravnije, ujednačenije daske za učinkovitiju obradu. Komade, koji su prije odlazile u otpad, sada se pile u daske s manje otpada.

Dodavanje višelisne paralice u strojni park pilane povećava njenu učinkovitost, pojednostavljivanjem procesa raspiljivanja trupaca. Brzina i točnost tračne pile koja raspiljuje trupce u prizme, dodatno se poboljšava sa snagom, jednostavnošću i preciznošću višestruke kružne pile, koja otpili ta nadvišenja ili bočne strane u gotovu okrajčenu građu.

Višelisna paralica također ima manje pokretnih dijelova za održavanje, nego tračna pila s više glava, koja radi sličan posao. Manje zastoja i manje održavanja su novac u džepu, povećanje učinkovitosti i povećanje produktivnosti.

 

 

POBOLJŠANA KVALITETA
Wood-Mizerov okrajivač daje dosljedno dimenzioniranje, koje poboljšava kvalitetu piljenih proizvoda. Preciznost višelisne paralice smanjuje veličinu nadmjere svježih piljenica pilane s manje otpada i većim prinosima svake piljenice. Jednostavno je: daske moraju biti odgovarajuće veličine; inače, neće se prodati. Dobro postavljena višelisna paralica uvijek pili ravno. a ravne daske se dobro prodaju i povećavaju zaradu pilane.

SMANJENI OTPAD
Korištenje okrajčivača za rubljenje i ravnanje neobrubljenih dasaka smanjuje otpad i povećava prinos. Okrajčivač može lako proizvesti piljene proizvode iz bočnih piljniva trupca ili piljenica, koje se često ostavljaju kao otpad. Više piljenih proizvoda i manje otpada donose profit. Preciznost koju multirip pruža smanjuje varijaciju dimenzija unutar piljenica s manje otpada i većim prinosima i rastućim profitom.

 

 

SVESTRANOST
Korištenje okrajčivača i višelisne paralice omogućuje pilanama da brže proizvedu više raznih veličina dasaka i proizvoda od drva. Više vrsta piljenica, izrađenog brže iz raznih oblika trupaca, povećava prodaju.

POVEĆANA SIGURNOST I SMANJENI TROŠKOVI RADA
Korištenje okrajčivača samica može pomoći u poboljšanju sigurnosti smanjenjem potrebe za ručnim okrajčivačem i ravnanjem dasaka. To može pomoći u smanjenju rizika od nezgoda i ozljeda i čini radionicu pilane sigurnijim mjestom za rad.

Uvođenje višelisne paralice može smanjiti troškove rada s manje radnika potrebnih za rukovanje manjim brojem strojeva i upravljanje jednostavnijim protokom materijala kroz pilanu.

 

 

MANJE OŠTRENJA
Okrajčivač i paralica mogu raditi u više smjena bez promjene kružnih pila. Iako su listovi kružne pile skuplji od listova tračne pile, oni zahtijevaju manje ponovnog oštrenja i manje gubitkt vremenaza promjenu pila, sa smanjenim vremenom potrebnim za ponovno oštrenje kružnih pila i dužim radnim vremenom u smjeni, čime se proizvodi više dasaka.

 

SMANJITE TROŠKOVE ODRŽAVANJA
Korištenje okrajčivača i višelisne paralice pojednostavljuje rad s manje strojeva koji se moraju održavati, smanjujući tekuće troškove.
 
POBOLJŠANO RUKOVANJE MATERIJALOM I OTPADOM
Jednostavniji protok materijala koji nude okrajčivači i višelisna paralice pojednostavljuje rukovanje materijalom i procese, uklanjanja otpad, kako bi se povećala učinkovitost i smanjili troškovi.

 

 

Wood-Mizerov asortiman okrajčivač-višelisna paralica

Asortiman Wood-Mizera nudi potpunu liniju početnih, lakih i teških industrijskih okrajčivača bočnih strana samica s jednom ili dvostrukom osovinom i višestrukih rješenja koja mogu raditi kao samostalne jedinice ili se ugraditi u postojeće linije.
 
Fokus asortimana je učiniti pristupačna, skalabilna i modularna rješenja za skidanje bočnih strana samica i višelisne kružne pile, dostupne pilanama, koja se mogu uklopiti u proračune i proizvodne ciljeve pilana, bez obzira na njihovu veličinu.
 
To, i početnicima i industrijskim proizvođačima daje jednak pristup jednom asortimanu koji uključuje strojeve početne razine i strojeve visokog proizvodnog kapaciteta s mogućnošću dodavanja samostalnih jedinica postojećim linijama ili projektiranja i izrade novih linija s rješenjima za rubove i višestruko raspiljivanjee od Wood- Mizera.
 
Ulaganje u paletu proizvoda, koju globalno podržava mreža profesionalnih usluga nakon prodaje. za trajanje životnog vijeka pilane, čini partnerstvo s Wood-Mizerom još većom pobjedom za pilane.
 
Asortiman Wood-Mizer rubnih višestrukih strojeva uključuje sljedeće strojeve:

 

EG100 Ručni okrajčivač s dvije kružne pile
EG100 je jeftini početni okrajčivač s dvije kružne pile, s jednom kružnom pilom fiksnom, a drugom podesivom. Stroj je kompaktan i jednostavan za transport.
 

EG250 Pouzdan okrajčivač samica s dvije kružne pile
EG250 je jednostavni okrajčivač s dvije pile, dizajniran da bude pristupačan i pouzdana s jednostavnim funkcijama rubljenja, za one radionice za obradu drveta, koje ne zahtijevaju  produktivnost industrijske razine.

EG300 Multirip rubnik ploča
Wood-Mizerov EG300 je pristupačan i visoko produktivan stroj. koji kombinara višestruko okrajčivanje, koja maksimizira iskorištenje svake samice i povećava produktivnost pilane. Kao okrajčivača, EG300 koristi dvije kružne pile, jednu fiksnu i drugu podesivu, dok kao višelisna paralica ima do pet kružnih pila.
 

EG800 ručni rubnik ploča
Svestrani stroj EG800 je dizajniran da ponudi dvostruko rješenje za male i srednje velike pilane. Ovaj robusni stroj skida rubove samica do 40 mm debljine pri velikim brzinama, a može raditi i pri manjim brzinama protoka za paranje materijala debljine do 107 mm.

 

MR200 višelisna paralica sa dva vretena
MR200 višelisna paralica može se opremiti s čak 12 kružnih pila na svakoj osovini, čime se značajno ubrzava operacija paranja četvrtaka. Podesiva vretena (gore/dolje) omogućuju veću brzinu posmaka uz zadržavanje učinkovitog i čistog rezanja. Najveća debljina nadvišenja za MR200 je 200 mm pri širini od 450 mm (standard) ili 540 mm (širok).

 

MR3000 višestruka pila
MR3000 dizajniran je za piljenje velikih količina materijala. Optički senzori detektiraju prisutnost materijala, aktivirajući pneumatski potpomognute držače kako bi izvršili pritisak na četvrtak i točno vode drvo kroz piljenje. Visoka točnost debljine piljenica i izvrstan završetak piljenja, koji se postižu ovim kružnim pilama, rezultiraju poboljšanim uštedama iskorištenja u procesu završne obrade.

 

MR6000 jarmača
MR6000 jarmača vodeći je Wood-Mizerov raspiljivač. Izgrađen za najzahtjevnije industrijske primjene, nudi različite opcije uvlačenja materijala, povezane s najnovijim sustavima za skeniranje i optimizaciju, kako bi pružio rezultate prinosa koji su vodeći u industriji.
 

EA1000 optimizirajući okrajčivač
EA1000 Okrajčivač koristi tehnologiju optičkog skeniranja za postizanje visoke preciznosti i malog otpada pri rubljenje piljenica. Cijeli proces kantiranja je automatiziran. Prvo se skenira svaka piljenica. Profil svake piljenica zatim analizira računalo, koje odlučuje o najboljem obliku za maksimiziranje iskorištenja. Odluke se temelje i na povratu volumena i na vrijednosti proizvoda. Nakon skeniranja, piljenice prolaze kroz stanicu za ravnanje i zatim se pile.

 

EA3000 optimizirajući rubnik
Sa do 4 pomične pile i sustavom izvlačenja sa “prstima”,  EA3000 optimizirajući okrajčivač koji koristi tehnologiju optičkog skeniranja za postizanje visokopreciznih rezultata rubova koji minimiziraju otpada i osiguravaju isporištenja potrebnih pilanama za generiranje vodećih dobiti u industriji.

 

Kvaliteta izrade

Cilj koji oblikuje Wood-Mizerov asortiman okrajčivača je proizvesti strojeve koji isporučuju točnost piljenja i tolerancije veličine koje proizvođači drva trebaju.
 
Ispravno poravnavanje valjaka za uvlačenje i osovina ključno je za postizanje potrebnih tolerancija rezanja. Ako potrebni standardi poravnanja nisu ispunjeni, to može uzrokovati mnoge probleme - osim neravnog piljenja. Ležajevi će se brže pokvariti, a pile će se prije otupiti jer ne rade ispravno pri piljenju. S većim opterećenjem svih dijelova, kvarovi i održavanje će se povećati.
 
Kako bi to prevladalo, neke tvrtke koriste skupu opremu, kako bi dobile potrebno poravnanje, što rezultira izvrsnim krajnjim proizvodom, ali po vrlo visokoj cijeni.
 
Drugi smanjuju troškove izradom okvira strojeva od čeličnih cijevi i korištenjem jeftinih ležajeva. Takvi okviri nemaju snagu izdržati sile koje doživljavaju ovi strojevi, tako da se poravnanje sustava s vremenom pogoršava.

Neki sustavi integriraju strojeve za ponovno poravnanje u sjedištima ležaja. Iako ovo može omogućiti vrlo vještim majstorima da ispravno poravnaju stroj, neiskusni tehničar to može učiniti pogrešno.
 
Rezultat nepravilnog poravnanja je da će se stroj teško uvlačiti materijal, pile će se pomicati, potrošnja energije će porasti, a životni vijek ležaja će se smanjiti.
 
Wood-Mizer koristi jak, kruti okvir za svoj asortiman okrajčivača i paralica, izrađen od debelostjenog materijala. Komponente su unaprijed izrezane na CNC sustavima, a zatim su spojene i zavarene zajedno u krutu strukturu s iznimnim poravnanjem.
 
Ležajevi za valjke i osovine, pričvršćeni su vijcima na mjesto bez potrebe za daljnjim postupcima poravnanja, a to eliminira bilo kakvo nagađanje prilikom zamjene komponenti na terenu.
 
Rezultat je KONZISTENTNA TOČNOST BEZ POGREŠKA.
 
Obratite se svom lokalnom predstavniku Wood-Mizera kako biste saznali više o Wood-Mizerovom asortimanu višestrukih rubova.

 

***

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!