Majstorski obrt izrade drvenih žlica i tanjura: italijanska obitelj održava svoju tradicionalnu izradu živim

Po Martina Valentini, GreenPress EnvironMedia

An Italian Family Keeps Their Traditional Business Alive

 

Za obitelj Peretti drvo je vitalni dio njihova postojanja, jednako kao i zraka ili voda. Drvo je njihov život već više od pola stoljeća, a tradicionalni je zanat naroda doline u kojoj žive.


The Val Strona Valley is known as the Valley of spoons


Dolina Val Strona u sjevernom Pijemontu (Talijanske Alpe) obično se naziva "dolina žlica", jer su drvene žlice ovdje oblikovane kao jedna od glavnih industrija več stoljećima.


For the Perreti family wood is essential part of their life


"Uobičajilo se nazivati Val Strona dolinu malom Kinom - u svakom podrumu, svaka obitelj imala vlastitu tvornicu žlica", navodi gđa. Noris Peretti. Noris i njezina dva brata, Sandro i Ezio, zajedno vode obiteljski posao.


Peretti diversified their product offering


"Svi smo mi ovdje rođeni, živimo i udišemo drvo od rođenja, jer su naši roditelji vodili ovaj posao pred nama. Ali tržište se puno promijenilo. Postalo je to, da se svi ovdje usredotočuju jednostavno na količinu umjesto na kvalitetu. S krizom i priljevom uvoznih proizvoda, sve se promijenilo, a nije svatko mogao preživjeti. Nekada je postojalo oko 300 malih tvrtki u dolini, od kojih je svaka proizvodila drvne proizvode i žlice koje su prodavane diljem Italije. Sada ih ima samo 30.


They produced not only spoons but also wooden platters, plates, cutting boards etc


"Oni koji su preživjeli, shvatili su, kao i mi, da je kvaliteta i izgled proizvoda morao biti prioritet. Kada je kriza došla, gotovo preko noći, faks uređaj je prestao ispisivati narudžbe, a pošta prestala dolaziti. Srećom, imali smo vrlo čvrste temelje kako bi izdržali te nastavili proizvodnju i izgradili inventar proizvoda za bolja vremena. Sada smo iscrpili naše zalihe s novim narudžbama i često imamo poteškoća napraviti zalihe između narudžbi, za unaprijed, dok ponovno dođu."

Ugrađivanje pilane u njihovu proizvodnu liniju imalo je velik utjecaj na njihovu sposobnost da izlaze iz poslovnih oluja. "Wood-Mizer nam je otvorio svijet za razne prilike. To nas je učinilo konkurentnijim po cijeni, jer se više moramo oslanjati na vanjsku pilanu za proizvodnju piljenica za nas. To je povećalo našu razinu neovisnosti i fleksibilnosti."



Logs come from Switzerland or locally from the mountain valleys


They operate Wood-Mizer LT20 sawmill


Wood-Mizer sawmill cuts logs


The process of sawmilling


The sawmill has an electric engine


They are able to cut boards to the exact sizes they need


Imajući model LT20 na licu mjesta, dopustio im je da odluče kako trupac ispiliti, ovisno o vrsti proizvoda, koje su na redu za izradu. Tijekom godina, oni su nastavili širiti svoju ponudu proizvoda, pa ne samo žlice, već i drveni podloge, ploče rezanje , veliki kuhinjski pribor, i ukrasne predmete i figurice. Gotovo svi njihovi proizvodi su oblikovani ručno - zdjele se tokare na tokarskiom stroju, a proizvodi su ukrašavani i oslikavani ručno te zatim bojeni. Budući da se svi njihovi proizvodi koriste u dodiru s hranom, koriste samo prirodna ulja za zaštitu drva.


The wood is prepared for gluing


Svi novi proizvodi, traže da se odabire pravilna vrsta drva, što je postalo također bitno.

"Koristimo mnogo različitih vrsta drva", nastavlja Noris. "Bukva, trešnja, jasen, javor, jasen i orah. Naši trupci dolaze iz Švicarske ili lokalno iz planinskih dolina oko nas."


The wood pieces are carefully selected


Ezio Peretti



Sandro Peretti makes a wooden platter


The process of wooden bowl crafting


Wooden bowl handcrafting


A cutting board making


This wooden bowl is going to painting


Wooden bowl blanks


Wooden products for kitchen


Noris paints the bowls by hand


Ready products


"Pilana Wood-Mizer bila je bitna uloga u poboljšanju naše proizvodnje i omogućava nam maksimalnu fleksibilnost, da bismo mogli ispiliti piljenice točnih veličina iskorištenja radi, koje su nam potrebne. To je vrlo učinkovit stroj, koji je promijenio način na koji radimo."


The Peretti family with their sawmill

www.fraperlegno.it

 

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!