Izrada drvnog namještaja u Donjoj Saskoj, Njemačka

Po Friedrich Hallweg, Germany

Wood Furniture Making in Lower Saxony

Veliki trupci često su jeftini, ali ih je teže rukovati; mogu ih obraditi samo neki drvodjelci. No, te poteškoće nisu zaustavile Jana Nartena, mladog drvodjelca iz Njemačke koji pili trupce velikih promjera i izrađuje unikatni drvni namještaj.

 

 

Odmah na ulazu u stolarsku radnju Jana Nartena u malom, dobro održavanom selu Stemmen u okrugu Rotenburg an der Wümme, nalazi se impozantna hrpa čvrstih hrastovih dasaka. Jan Narten dočekuje svoje kupce s prijateljskim osmijehom i njegovi kupci od njegove tvrtke dobivaju nešto više od proizvoda iz drva.

 

 

Jan je shvatio da je samo nekoliko ljudi zainteresirano za velike trupce. Njihov transport je prekompliciran, a daljnje piljenje previše mukotrpno. Međutim, ideja obrade trupaca promjera do 140 cm i težine nekoliko tona ima dvije glavne prednosti: nabava takvih trupaca relativno je jeftina i od njih se mogu napraviti proizvodi s iznimnom dodanom vrijednošću.

Ali krenimo od početka.

 

 

Nakon studija, s 20 godina, Jan je počeo raditi kao podizvođač za razne tvrtke, uglavnom na poslovima montaže. Za to je vrijeme puno naučio. No tijekom godina ideja o pokretanju vlastitog posla dovela ga je do obrade drva u njezinom najboljem obliku.

Školski prijatelj, koji sada radi kao šumar jednom je rekao Janu: "Znaš, ako sebi sagradim kuću, ti ćeš mi napraviti kuhinju od johe." Bio je to običan razgovor dvojice prijatelja uz pivo. Ipak, kako se tema ponavljala, jednog dana prijatelji su odlučili da je vrijeme! Odlučili su napraviti kuhinju od drva johe, koje će sami oboriti.

Prvi korak bio je pronaći dobru pilanu. Rješenje je došlo iz YouTube videa, Wood-Mizer “LT20” tračne pila.

Jan je 2015. godine u svojoj radnji instalirao stacionarnu pilanu “LT20” s elektromotorom i sa sve većim entuzijazmom počeo piliti drvnu građu za izradu namještaja u svojoj tvrtki. Robusni utovarivač sada pomiče teške trupce. Svježe posječeno drvo najprije se suši na zraku, stavlja na četiri velike, niske teretne prikolice, zatim spaja na bioplinsku peć za drva radi konačnog sušenja.

 

 

Jan u svojoj tvrtki izrađuje bilo koji komad namještaja po mjeri, od TV ormarića do namještaja za dnevnu sobu ili kuhinju. Njegovi su klijenti u potpunosti uključeni u dizajn. O svakom detalju se razgovara. Naručitelj određuje stil, vrstu drva i daske od kojih će biti izrađen ormar, stol ili krevet. Mogu koristiti čak i drvo sa svog imanja. Janov entuzijazam je zarazan, a odnos između kupca, stolara i proizvoda razvija se u skladu s tim

 

 

Donedavno su se velike, izdržljive stolne ploče s rubovima prekrivenim prirodnom korom još uvijek mukotrpno pilile iz moćnih debala drveća. Nakon 26-satnog sušenja i višednevne obrade, izbrušeni su do savršene glatkoće na dodir pomoću motorne pile i brusilice za parket. Ali od 2021. ovaj se posao obavlja u Janovoj novoj pilani. Ovo je Wood-Mizer “LX250”, koji može pilii debele ploče do 140 cm širine.

 

 

Drugi stroj, Wood-Mizer “MB200” SlabMizer, ravna i zaglađuje velike drvene površine do 142 cm širine. Sada stari utovarivač slaže velike trupce na nisku postolje pilane “LX250” s glavom pile širokog grla. koja se kreće duž dvije tračnice. “LX250” lako pili velike trupce u čiste daske. Operater praktički koristi četiri prsta za upravljanje joystickom i potenciometrom. Površina se zatim završava jednom operacijom pomoću “SlabMizer-a”.

 

 

Završni detalji oduzimaju dosta vremena. U prostorijama tvrtke Jan zna porijeklo svake daske. Na zahtjev kupca, na namještaj izrađen od ovog drva moguće je laserom urezati odgovarajuće informacije. S pametnim telefonom korisnici mogu vidjeti gdje je njihov krevet, stol ili kuhinja nekada bilo drvo. Kupci vole ovu dodatnu uslugu. Još jedna bitna sirovina je obnovljeni "drvni otpad" od rušenja drvenih kuća, starih drvenih mostova i drugih starih zgrada.”

 

 

Pilana “LT20”, sa svojim jeftinim tračnim pilema s uskim propiljkoma i tankim rezovima, proizvodi više dasaka i manje piljevine od uobičajenih motornih pila ili širokih kružnih pila, također je dokazala svoju vrijednost. Jan se može usporediti s dobrim kuharom u rukovanju vrijednim drvnim otpadom. Sve ide na korištenje! Gotovo svi ostaci i piljevina se recikliraju. Mogu se naći u jedinstvenom rustikalnom okviru za ogledalo ili radnoj površini od epoksidne smole. To je složen posao koji ne oprašta mnogo pogrešaka i dobiva visoku cijenu samo ako je savršeno obavljen. Istovremeno, Jan pažljivo osigurava da se drvo u potpunosti ne utopi u smoli, već da ostane opipljivo u svojoj strukturi pružajući izniman i ugodan učinak.

 

 

Za Jana, stol nije samo stol, već komad namještaja koji dovodi ljude da zajedno jedu, igraju se i provode vrijeme. Ova se filozofija provlači kroz cijeli njegov rad. Spavaće sobe koje izrađuje, oaza su blagostanja od hrasta, johe i cedra. Kreveti su u cijelosti izrađeni od drva i ne sadrže metal, sve do umetaka okvira - bez vijaka, vodilica ili stezaljki. Stoga su estetika i kvaliteta uvijek u središtu njegove pažnje.

 

 

Izložbeni prostori tvrtke nalaze se u dvorištu, a ponekad čak i u Janovoj kući. Ranije se to činilo kao nedostatak; međutim, to je postalo obilježje njegova današnjeg uspjeha. Ta otvorenost, kreativna svestranost i ljubav prema njegovim projektima stvaraju povjerenje koje razlikuje Janovu stolarsku radionicu od drugih tvrtki. A to također objašnjava slogan njegove tvrtke: "Više iz drveta."

 

***

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!