UK Farmer koristi LT20 pilanu za povećanje prihoda

Po Wood-Mizer, Europe

Sawmilling at Grange Farm in North Yorkeshire

 

Henry Brown je s ocem radio na farmi “Grange”, a sada je samostalni vlasnik več 20 godina u opatiji Rosedale. Na farmi od 300 hektara smještenoj u srcu sjevernih Yorkshire Moorsa, Henry i njegova supruga upravljaju sa 400 rasplodnih ovaca, 1.200 svinja, konja, dvije vikendice i sa preradom trupaca u građu.

"Imam tako raznolik opis posla", smije se Henry. "Bez obzira radi li se o upravljanju vikendicama, poljoprivrednoj proizvodnji ili drvnoj preradi, svaki dan je drugačiji!" Međutim, nisu uvijek bili različiti načini održavanja farme profitabilni.

"Kao mladiću bila je sjajna ideja provesti dane baveći se poljoprivredom, trčeći na četverociklima, traktorima i sve to izgledalo jako zabavno", prisjeća se Henry. "Sljedeće minute imate ženu i djecu! I, odjednom nam se učinilo da brdska farma neće moći stvoriti prihod. koji je potrebna našoj obitelji."


Henry and his wife manage 300 acre farm


There are 1200 pigs on the farm


Grange Farm in North Yorkeshire


Početkom 2000-te, Henry i njegova supruga počeli su tražiti dodatne i druge načine povećanja svojh prihoda.

"Profitabilnost u poljoprivredi jest čest problem, zasigurno u ovim područjima", nastavlja Henry. "Imam dva ili tri prijatelja koji su također dodali drugu proizvodnju - jedan u izradu čelika, a drugi u preradu kamena. Htio sam biti siguran da je, kad sam se odlučio u neku drugu proizvodnju, to bila ljubav, a ne samo zato što sam to morao učiniti." Njegova supruga Jane oduvijek je željela voditi pansion i vikendice. Zajedno su preuredili staru staju u šarmantan pansion, koji iznajmljuju ljudima koji žele pobjeći od gradske vreve.


B&B cottage at the Grange Farm

Henry je prošao šumarsko naukovanje u obližnjem Castle Howardu i odlučio da bi mogao početi s proizvodnjom drva. Tijekom školovanja radio je godinu dana s pilanom Wood-Mizer LT40. Na ovaj način kontaktirao je Wood-Mizer radi pilane s kojom bi mogao početi a sa niskim proračunom. Rezultat je bila osnovna, ali kompetentna pilana LT15.


The first sawmill at the farm was the Wood-Mizer LT15


"Ljudi su bili šokirani kad vidjeli što pilana može proizvesti", dijeli Henry. "Bilo je dobro započeti s pilanom poput “LT15”, za otvaranje tržišta, a da nismo morali trošiti ogromne količine novca ne znajući, koliki će biti povrat. Počeli smo polako, samo smo lokalne potrebe, preraditi neki hrast u drvnu građu, a to se otada postepeno razvija."


The LT15 opened up the marketplace without big investment

Ulazak na tržište drva može biti izazovan, jer etablirane pilanske tvrtke često imaju vrlo vjerne kupce. Henry je utemeljio svoje usluge na konzultacije i isporuke vikendom, te je bio spreman pokušati sve, kako bi postigao ciljeve klijenta.

"Pred nama je puno različitih projekata", kaže Henry. "I nikada nemamo stav:" Oh, to se ne može učiniti!”...volim izazov!"



Henry at log stock


"Imamo raznoliku bazu klijenata, koju volim - sve od graditelja, arhitekata, vrtlara, pa sve do zaljubljenika u obradu drveta vikendom." Klijenti posjećuju, pregledavaju trupce koje Henry ima na zalihama i pregledavaju osušeno drvo kako bi pronašli savršeni komad koji traže za dovršetak projekta.

"Jedan je čovjek došao i naručio veliku količinu jasenove građe - ništa neobično u tome", priča Henry. "Ali to su bile letve 10 mm puta 75 mm ... Gradio je brodske oplate! Sklapa i isprepliće jasen uokolo." 75% drva koje Henry obrađuje je hrast, pored ariša i srebrne breze.


Henry at timber stock


"Većina kupaca voli znati odakle im novi došao nadvratnik ili vrtni namještaj", kaže Henry. "Volimo svoje drvo dobavljati lokalno. Na primjer, nabavio sam prekrasan trupac platane, koji je nekad bio namijenjen za sjeckanje i spaljivanje, ali sam ga ja ispilio. Imao je zadivljujuće drvnu drvnu strukturu sa zadivljujućim karakterom. Ovo nije bilo za otpad."

Nakon nekoliko godina, Henry je odlučio nadograditi proizvodnju sa većom, mobilnom pilanom “LT20”.


After several years Henry upgraded to LT20 mobile sawmill


Sawing with LT20 sawmill

"Htio sam početi da povećam posao", prisjeća se Henry. "Imao sam stado šestomjesečnih krava vrste Aberdeen Angus, i nismo očekivali veliku dobit. Sjeo sam i odlučio da bih radije razvijao i investirao u svoj posao s drvom. Prodaja stada omogućila je nabavu “LT20”, a to je sigurno godišnje ostvarivalo veću dobit, nego što je imalo stado."

"Mogućnost izlaska na teren i obavljanja mobilnog piljenja, pomogla je rastu poslovanja", objašnjava Henry. "Nismo na glavnom putu, pa nam je mogućnost pokretanja pilane putem mobilnih uređaja otvorila ime. Također smo ažurirali web stranicu, što je dramatično pomoglo. U ovoj prošloj godini bio sam zapanjen koliko smo zaposleni!"

Dodavanje sušare za drvo, za unutarnje projekte, pomoglo je proširiti ono što on može ponuditi klijentima.


The kiln dryer


Dried timber


"Moja je ljubav s malim unutarnjim i vanjskim završnim obradama; tu vidim da se posao razvija godinama", kaže Henry. "To je područje koje bih želio razvijati - pokazujući drvo u njegovom pravom, prirodnom izgledu. Sjajna stvar je što s ovom vrstom pilane to možete učiniti. Postoji toliko kutova-nagiba piljenja trupca, da možete ispiliti željeni komad drveta na njemu. Za vjenčanje smo ispilili kose diskove jer smo mogli nagnuti trupac i izrezati okrugle presjeke s nje."


Project - bench


Project - a bench with a canon


Project - garden furniture


Project - gate


Project - cookies


Project - table

Kako se posao s drvom širi, Henry razmišlja o tome da zaposli nekoga s punim radnim vremenom koji će umjesto njega voditi farmu, oslobađajući ga da se usredotoči na preradu drveta, što je njegova strast.

Svima koji su zainteresirani u činjenju onoga što je on učinio, on dijeli sljedeći savjet - "Ako ćete kupiti pilanu, znajte u kojem ćete smjeru krenuti. Kad sam počeo ovdje, usredotočili smo se na lokalnu hrastovu preradu, ništa više." Napominje da su, iako su primila zahtjeve, odbijali posao za masivne proizbodnje postolja i podova, odlučivši se usredotočiti i proširiti svoju nišu za prilagođene projekte za klijente specijaliste.



Henry with timber


Više informacija: www.grangefarmtimber.com

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!