Kako postići najbolji zvuk velikog crkvenog zvona?

Po Wood-Mizer, Deutschland

Bronze bells

Tradicionalna zvona proizvedena u Njemačkoj od 1725 - sada bolje zvuče, zahvaljujući hrastovim držačima i ovjesima.

Tvrtka Bachert, izvorno osnovana godine 1725. Kaspar Bachert u jugozapadnoj Njemačkoj, lijeva i obnavlja cijeli niz brončanih zvona i drvenih zvonika klijentima širom Europe. A nakon 300 godina svoje povijesti, tvrtkom još uvijek upravljaju potomci svojeg osnivača i nastavljaju poslovanje na isti način kao i njihovi preci.

 

Bronze bell installed in new belfry

Više od 300 godina proces proizvodnje zvona ostao je gotovo isti korištenjem cigle i glina za kalupe i ispunjavanjem sa pijeskom.

Za one koji nisu upoznati s načinom na koji se zvona lijevaju, - to je prilično fascinantan proces - formiranjem kalupa od cigle i gline i ispunjavanjem kalupa sa posebnim pjeskom. Tijekom 300 godina, proces je ostao isti. Činjenica, da se savršeni ton zvona postiže tek na kraju tradicionalnog procesa lijevanja, čini svako zvono umjetničkim djelom, u kojem su Bacherts pravi majstori.

 

Bronze bell complete with wooden yoke

Završni ton zvona pod utjecajem zvonika jarama na kojem zvono je ovješeno, a Bacherts smatra da je najbolji materijal za drvene jarmove hrastovina.

Završni ton zvona pod utjecajem zvonika te ovjesa – jarma, na kojem visi zvono. Iskustvo tvrtke Bachert govori da je najbolji materijal za drvene jarmovi -ovjese hrast, jer se pun i tih zvuk zvona stvora kombinacijom velikog brončanog zvona koji se vješa na takav jaram-ovjes.

 

Belfry montage

Novi drveni jaram-ovjes zamjenjuje staru željezničku strukturu.

U svibnju 2012. godine tvrtka Bachert je ugradila pilanu Wood-Mizer LT15 u svoj proizvodni prostor. Kapitalna ulaganja su izuzetno niska za ovaj stroj, u usporedbi s drugim metodama piljenja trupaca, a operativni troškovi piljenja su minimalni. Pilana je opremljena alatom za blanjanje MP100, tako da su Bacherts sposobni obraditi trupac u gotovoj, planiranoj gredi bez drugih velikih strojeva za preradu. Prije dolaska pilane i planera, bilo je potreban jedan dan za izradu jedog jarma-ovjesa. Sada, proizvode isti jaram za manje od sat vremena.

 

Mr Bachert operates LT15 sawmill

Da bi proizvodili jarmove samostalno, Bacherts je u svibnju 2012. godine postavio pilanu Wood-Mizer LT15.

The combination of the LT15 sawmill with the MP100 moulder planer Pilana LT15 opremljena je s MP100 blanjalicom - profilrkom.

Heavy beams are required for new bell platforms

Za montiranje zvona potrebne su teške grede. Prije dolaska pilane, koji je napravio jaram, trebao je barem jedan dan; sada - manje od sat vremena.

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!