Održivo upravljanje javnim šumama u Kataloniji s pilanom Wood-Mizer

Po Juanma Miranda, Madera-Sostenible

Sustainable Public Forest Management in Catalonia

Video: Ignacio González, UTOPIA FILMMAKERS

 

Projekt “MMBB” koji se udružio nekoliko urbanih zajednica u Kataloniji uspješno razvija kružno gospodarstvo za učinkovito korištenje drva iz javnih šuma bez otpada.

 

 

MMBB (Mancomunidad de Municipis Bergedans per le Biomassa) je projekt osam gradskih vijeća i Ministarstva poljoprivrede katalonske vlade. Projekt je upečatljiv primjer suradnje gradova različitih veličina (npr. Berg ima 17.000 stanovnika, a Gisclareni samo 30). "Svrha MMBB-a je održivo upravljanje našim javnim šumama", kaže Moisés Masanas López, gradonačelnik Saldesa.

 

Moisés Masanas López, gradonačelnik Saldesa

 

 

Održivo gospodarenje šumama u Kataloniji

Projekt je nastao 2012. godine, kada je sedam gradskih vijeća potpisalo prvi ugovor, potom mu se pridružilo Ministarstvo poljoprivrede, a krajem 2019. u “MMBB” je ušlo i još jedno gradsko vijeće u Solsonèsu.

"Imamo nekoliko projekata", kaže Moisés Masanas. "Prvo smo odlučili stvoriti tržište drvne sječke za četrnaest kotlova za grijenje. koji napajaju 32 objekta na našem području. Ovaj nam projekt omogućuje korištenje drvnog otpada koji bi inače imao nultu vrijednost."

 

 

Prvi korak bila je izgradnja kotlovnica, uključujući i kotlovnicu za dobivanje toplinskih kilovata za industrijsku zonu u Bergu.

 

 

"Kasnije smo krenuli u projekt povećanja dodane vrijednosti drva. Smatramo da ako imamo proizvod kojim treba upravljati, a proizvod ima nisku tržišnu vrijednost, to nas šteti. Stoga moramo paziti da se vrijednost proizvoda se povećava. Plus, imamo kvalitetno drvo koje ne želimo koristiti za proizvodnju jeftinih proizvoda. S pilanom Wood-Mizer rješavamo ovaj problem i na tržište donosimo novi proizvod veće vrijednosti."

 

 

Povećanje vrijednosti drva

„Postavili smo pilanu Wood-Mizer u Saldesu“, kaže Luis Lluis Campmajò Puig, gradonačelnik Gósola. "Pilimo balvane, a za one kojima je potrebno imamo drva, daske, piljenice ... dobro drvo za sve, od stola do krova, od grede do renoviranja cijele kuće."

 

Lluis Campmajò Puig, gradonačelnik Gósola

 

„Pilana radi odlično“, kaže Lluis Campmajò. "To trebamo iskoristiti da dodamo vrijednost našem drvetu. Razmišljam o izradi drvenih kuća u našoj regiji, gotov proizvod. Koristit ćemo drvo iz naših šuma, sjeći ga, sušiti i graditi kuće."

 

 

"Dobavljamo najkvalitetnije trupce iz šume i proizvodimo piljenice u različitim veličinama za stolariju ili urbane projekte koji trebaju drvo", kaže Anna Jordà, voditeljica pilane Wood-Mizer u “MMBB”-u.

 

Anna Jordà, voditeljica pilane Wood-Mizer

 

„Uz pomoć stroja Wood-Mizer “LT40” izrađujemo piljenice potrebne debljine. Zatim drugi stroj, Wood-Mizer “EG300”, para na širinu, a treći na dužinu. Tako dobivamo proizvode sa odgovarajućim dimenzijama."

 

 

Pilanom “Wood-Mizer LT40” upravlja se daljinski iz kontrolne stanice, gdje operater kontrolira sve parametre. Ovdje operater postavlja potrebnu debljinu piljenice, a zatim se glava pile automatski postavlja na pravo mjesto.

 

 

“MMBB” proizvodi piljenu građu u standardnim veličinama: širine 27 x 155 milimetara; duljina ovisi o duljini trupca. Trenutno se raspiljuje šest ili sedam trupaca dnevno.

 

 

„Stroj LT40 je prilično jednostavan za rukovanje“, kaže Anna Jordà. "Nakon što malo treniraš piljenje i napraviš nekoliko rezova, vidiš kako radi, sve razumiješ i postaje ti lako. Ne zahtijeva puno truda, jer gotovo sve radi sama. Pilana “LT40” diže trupce sa zemlje, utovari ga na krevet, reže, vrati daske i moraš ih samo slagati."

"Stroj “LT40” je siguran. Glava pile se pomiče, ali operater ne hoda pored nje. Upravljate njome s daljinskog kontrolna pločea; nema opasnosti. A promjena lista tračne pile je također jednostavna. Stroj ne zahtijeva teško održavanje . Morate očistiti piljevinu u području piljenja i možete nastaviti raditi."

 

 

Razvijanje kružnog gospodarstva

“MMBB” ima za cilj razviti kružno gospodarstvo i otvoriti radna mjesta u svojim selima.

"Ne brine nas depopulacija, jer smo već depopulacija. Ali možemo učiniti nešto važno, da ponovno naselimo ova planinska sela. Potrebni su nam pravi poslovi s punim radnim vremenom, a ne sezonskim zapošljavanjem."

Mnogi ljudi iz ove regije već rade za “MMBB” gdje je zaposleno je 34 osobe plus još šest osoba.

Druga ideja je poboljšati upravljanje elektranom. "Sada prodajemo termo kilovate, ali imamo oscilacije u potrošnji. Ako proizvodimo električne kilovate, prije svega za svoja sela, a zatim ih prodajemo u mrežu, to će nas učiniti fleksibilnijim u upravljanju."

Ne bi postigli ove rezultate da svako gradsko vijeće radi samostalno, stavljajući na dražbu samo vlastito drvo. Broj radnika bi bio manji jer bi bilo sezonski. Sada postižu veći profit na temelju razmjerne ekonomije, dodavanja vrijednosti proizvodu i učinkovitosti.

 

 

"Moramo se nastaviti poboljšavati tamo gdje još nismo dovoljno učinkoviti i nastaviti stvarati radna mjesta koja su nam jako potrebna."

 

***

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!