Zašto lokalne šume?

Zašto lokalne šume?

 

Upravitelj pilane “Škotsko Drvo” objašnjava zašto pile drvo koje se uzgaja u Škotskoj.

U Dunfermlineu, malom selu sjeverno od Edinburgha, tvrtka Scottish Wood radi više od 20 godina. To je socijalno poduzeće - dobrotvorna udruga, koja posjeduje pilanu i opskrbljuje lokalne graditelje drvnom građom.

 

 

“Sijekli smo tvrdo drvo i također poneki ariš i jelu koje su ovdje uzgajane, u Škotskoj”, kaže Jim Birly iz “Škotskog drva”.

Zašto lokalne šume?

Jim primjećuje, da potražnja za drvom raste. Njegovi kupci sada su sve više svjesni važnosti potpore lokalnom poslovanju i okolišu svojom mogućnosti kupnje te građe.

“Ljudi sada shvaćaju da kupnja komada drveta zapravo pridonosi šumama. To znači da se drvo koristi i da se taj izmos iz šume ponovno popunjava s više stabala”, kaže on. "Oni vole znati da doprinose lokalnom tržištu i industriji.”

“U početku smo uopće počeli bez pile. Nazvali smo se pilanom, ali zapravo smo imali samo peć i motornu pilu”, prisjeća se Jim. Jednom mjesečno su morali unajmljivati mobilnu pilanu kako bi ispilili svoje zalihe. Tražičo je to puno vremena i bilo je nezgodno. Ubrzo postalo jasno, da im treba vlastita pilana.

“Počeli smo sa modelom Wood-Mizer LT25, a zatim smo nadogradili sa LT40, kojih smo imali dva ili tri. Sada pilimo sa LT70 i novi, LT70 daljinskim upravljačem”, objašnjava Jim.

 

 

Pilana LT70 sa daljinskim upravljanjem pruža nekoliko značajki, koje povećavaju produktivnost pilane.

“Linija se sastoji od utovarne rampe za trupce, pilane LT70, transportne trake i prijenosnog stola. Ova kompletna jedinica osigurava visoku pilearsku proizvodnju”, kaže on.

Još jedan čimbenik koji pridonosi njihovom uspjehu, jest njihov izbor opreme za piljenje Wood-Mizer, koja povećava iskorištenje drvne mase trupaca.

“Industrija mekog drva radi na relativno niskoj stopi islorištenja drveta. Možda čak i 50%”, objašnjava Jim. “Mi imamo mnogo veće iskorištenje. Pretpostavljam, da vjerojatno imamo više od 75% posto. Dobro je koristiti lokalne resurse na održiv način, raditi s lijepim materijalom i s dobrim ljudima”, kaže on.

Titlovi za ovaj videozapis dostupni su na engleskom, francuskom, poljskom, ruskom i španjolskom jeziku. Kliknite gumb CC na videoplayeru da biste odabrali jezik titla!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!